Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestare servicii intracomunitare. Ce implicatii fiscale apar in ce priveste TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: servicii intracomunitare, prestari servicii, tva, codul fiscal, microintreprindere

In analiza de mai jos, avem o societate X din Romania care nu este inregistrata in scopuri de TVA si care a incheiat un contract de prestari servicii in domeniul recreational cu o firma din al stat Conform prevederilor din contract prestarea serviciilor se vor efectua in statul strain. Vom vedea ce obligatii de inregistrare si declarative are firma din Romania din punct de vedere al TVA-ului si, in ce priveste veniturile obtinute in statul strain, vom stabili unde se declara si unde se impoziteaza, precum si ce cote de impozit se aplica.

Deoarece presteaza servicii intracomunitare, societatea X trebuie sa se inregistreze in scopuri special de TVA, conform ART. 317 din Codul fiscal, precum si in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI).
 
Inregistrarea in scopuri de TVA cf. ART. 317 presupune completarea si depunerea declaratiei 091 ‘Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii." Acest cod se va utiliza doar pentru raportarea operatiunilor intracomunitare realizate.
 
Inregistrarea in ROI se face prin depunerea formularului ‘Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul Operatorilor Intracomunitari", insotit de cazierul judiciar al administratorului societatii.
 
Factura de prestari servicii pentru societatea din Finlanda va fi fara TVA, chiar daca partenerul va comunica sau nu un cod valid de TVA . Factura va avea mentiunea ‘ taxare inversa la beneficiar, cf. ART. 278 alin. (2) din Codul fiscal".
 
 Aveti obligatia declararii acestor servicii in formularul D390 cu codul P, doar daca beneficiarul v-a transmis codul valid de TVA (pe care il veti verifica in VIES), termenul de depunere fiind 25 a lunii urmatoare emiterii facturilor catre beneficiarul din Finlanda. Nu aveti obligatia depunerii decontului de TVA, decat dupa depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei la venituri.
 
Venitul obtinut se impoziteaza in Romania conform legislatiei in vigoare pentru microintreprinderi, cu una din cotele prevazute la ART. 51 din Codul fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestare servicii intracomunitare. Ce implicatii fiscale apar in ce priveste TVA-ul?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016