Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
Va aducem la cunostinta ca in data de 19.03.2013 a fost publicat de catre Ministerul de finante un Proiect de ordin pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora.
Certificatul de atestare fiscala atesta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate bugetului general consolidat de catre un contribuabil, la o anumita data.
Legislatia existenta cu privire la acest aspect:
- Codul de procedura fiscala art. 112
- Ordinul ministrului finantelor publice nr.752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora
- Ordonanta Guvernului nr. 2/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei
Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , a fost completat art. 112 cu un nou alineat, alin. (6), prin care s-a reglementat posibilitatea persoanelor care detin parti sociale la o societate comerciala de a solicita certificatul de atestare fiscala al societatii.
![Operare SAGA Exemple practice si recomandari](https://www.rs.ro/dbimg/product/2841-operare-saga-ex.png)
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
![Registrul de Evidenta Fiscala PFA](https://www.rs.ro/dbimg/product/2867-registrul-de-ev.jpg)
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
![Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/2851-marea-carte-ver.jpg)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Modificari aduse:
- Conform notei de fundamentare, in scopul armonizarii prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 752/2006 cu noua prevedere de la art. 112 din Codul de procedura fiscala se impune adaptarea, in mod corespunzator a modelului si continutului cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscala.
- reglementarea situatiei in care cererea/adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscala a fost depusa/transmisa la un organ fiscal necompetent. ( situatia in care cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscala este depusa de catre detinatorul de parti sociale la o societate comerciala si care, fie nu cunoaste domiciliul fiscal al contribuabilului (in cazul in care acesta este diferit de sediul social) fie nu cunoaste calitatea contribuabilului (mare sau mijlociu) iar certificatul de atestare fiscala se elibereaza de catre organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de contribuabil.
- se stabilesc elementele pe care trebuie sa le contina adresa de eliberare a certificatului de atestare fiscala pe care o depune autoritatea publica, datele de identificare a contribuabilului fiind importante pentru a identifica contribuabilul pentru care se solicita certificatul de atestare fiscala.
- se reglementeaza obligatia organului fiscal competent de a verifica daca solicitantul are calitatea de detinator de parti sociale, in situatia in care cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscala este depusa de catre detinatorul de parti sociale.
- completarea mentiunilor relevante pentru situatia fiscala a unui contribuabil, prevazute la sectiunea D, pct. III din certificatul de atestare fiscala, cu informatii referitoare la starea obligatiilor fiscale cum ar fi: aflate in executare silita sau suspendate la executare silita in conditiile legii, motivat de faptul ca, in prezent, exista situatii in care contribuabilii (in special intreprinderile mici si mijlocii) doresc sa beneficieze de sustinere financiara din partea unor institutii financiare infiintate in baza prevederilor Legiinr. 31/1990 (de ex. Fondul national de garantare a creditelor pentru I.M.M.-uri, Fondul roman de contragarantare, etc.) acestea din urma conditionand acordarea sprijinului de situatia privind starea acestor obligatii fiscale.
- se reglementeaza si modalitatea de evidentiere a platii taxei extrajudiciare de timbru in cazul eliberarii in mai multe exemplare a certificatului de atestare fiscala.
Sursa:contzilla.ro
![Redactia Infotva](https://infotva.manager.ro/images/autori//redactia-infotvaautor_avatar.png)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Finantarea pentru IMM-uri se modifica. Afla noutatile!Reducerea CAS si scutirea impozitului pe profit reinvestit se mentin ca masuriNu exista argumente pentru noi impozite in 2014S-a stabilit cursul utilizat la calculul accizelor in anul 2014OANAF 3477 din 2013: Noile reguli privind introducerea de bunuri in RomaniaUltimele articole
E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TArticole similare
Dreptul de deducere a TVA pentru facturi de corectie emise in urma inspectiilor conform Noului Cod fiscalZoom fiscal: Nulitatea actului administrativ fiscal si anularea in Noul Cod de Procedura FiscalaPrescrierea termenului de recuperare a impozitului pe profitModificari formulare: Declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaSolutionarea deconturilor negative de TVA. Prevederi valabile din 2016Ultimele articole
SAF-T in 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024SAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteArticole similare
Angajatorii vor depune mai putine documente pentru obtinerea subventiei de somajCERTIFICAT DE ATESTARE FISCALA Online: Obtinere, Model si Acte NecesareNoile norme de aplicare pentru OUG 92 au fost publicate in MonitorEsalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Ordinul 1926/2020: Scutiri de taxe si exonerarea de TVA la importuri pentru combaterea efectelor epidemieiUltimele articole
Afirmatii eronate aparute in presa privind aplicarea OUG 107/2024. Care este pozitia ANAFAdeverinta de venit, cazierul fiscal si certificatul de atestare fiscala pot fi obtinute fara deplasare la ANAFANAF reaminteste contribuabililor ce documente ce se pot obtine prin intermediul SPV3 documente importante pot fi obtinute de contribuabili prin SPVCe metode au la dispozitie contribuabilii pentru a depune, solicita sau elibera documente fiscale onlineArticole similare
Analiza consultant. PROIECT DE LEGE privind anularea unor obligatii fiscaleCodul insolventei ar putea fi aprobat in vara de GuvernO noua categorie de angajati ar putea iesi mai devreme la pensie (PROIECT DE LEGE)PROIECT DE LEGE: Ministrului Finantelor i s-ar putea interzice participarea la sedintele CA al BNRAtentie! Salariul minim ar putea creste in functie de studiile absolvite (PROIECT DE LEGE)Ultimele articole
Salariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economicaMin. Muncii: Intregul demers de realizare a noii legi a salarizarii a fost si ramane unul transparent, deschisModificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilorTichetele de masa ar putea fi impozitate cu 10% daca noul pachet de masuri fiscale va fi promulgat de PresedinteProiect: Din 1 ianuarie 2026 rovinieta ar putea fi obligatorie doar pentru vehiculele de pana in 3,5 tone![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"