Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce prevederi noi aduce ANAF la dosarul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, acces la dosarul fiscal, obligatii de plata, situatie sintetica, vector fiscal

Va oferim mai jos informatii suplimentare referitoare la accesul informatiilor cuprinse in dosarul fiscal. Astfel, potrivit prevederilor art. 110^1 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, contribuabilii au acces la informatiile din evidenta creantelor fiscale potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare fiscala.



In acest sens, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare fiscala nr.230/2013, publicat in M.O. nr. 126/07.03.2013 s-a aprobat Procedura de accesare a informatiilor cuprinse in dosarul fiscal, puse la dispozitia contribuabililor pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare fiscala, in spatiul privat al contribuabilului.

In vederea asigurarii transparentei datelor cuprinse in fisa pe platitor, a reducerii contactului direct dintre contribuabili si organul fiscal, precum si a simplificarii accesului la o informatie rapida si exacta, informatiile cuprinse in evidenta creantelor fiscale, care fac parte din dosarul fiscal al contribuabilului, se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare fiscala.

Pentru utilizarea accesului controlat la dosarul fiscal, pe portalul A.N.A.F. s-a instalat aplicatia de inregistrare utilizatori in vederea accesarii serviciului "Acces controlat la dosarul fiscal"; formularul pentru inregistrare, 152 "Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat", rezulta in urma completarii informatiilor cerute de aplicatie pe acelasi principiu ca si la inregistrarea utilizatorilor care depun declaratii fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Aplicatia de inregistrare se gaseste la aceasta adresa, iar instructiunile se regasesc la adresa de AICI.


Dupa listare, formularul 152 "Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat", se depune de titularul certificatului calificat la organul fiscal competent, insotit de:

- documentul de identitate al titularului certificatului calificat, in original si in copie
- documentul, in original si in copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului/documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a utiliza serviciul de acces controlat la dosarul fiscal al contribuabilului (in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat).

Modul de accesare a aplicatiei "Dosar fiscal":
* afisare meniu principal care contine 4 submeniuri de lucru, astfel :
a) submeniul DATE IDENTIFICARE
b) submeniul VECTOR FISCAL
c) submeniuri pentru fiecare declaratie
d) submeniul SITUATIE SINTETICA.

* afisare lista care cuprinde codurile de identificare fiscala asociate certificatului digital cu care s-a realizat autentificarea, iar contribuabilul selecteaza codul de identificare fiscala pentru care doreste afisarea informatiilor;
* se lanseaza actiunea de cautare a datelor pentru codul de identificare fiscala furnizat.

In submeniul DATE IDENTIFICARE se prezinta principalele date de identificare ale contribuabilului, sub forma de sectiuni :
- date comune: cod de identificare fiscala, denumire contribuabil, domiciliul fiscal, sediul social, organul fiscal competent, grupa de contribuabili din care face parte, ultima declaratie de inregistrare/mentiuni, data atribuirii codului de identificare fiscala, starea acestuia in ceea ce priveste inregistrarea ca platitor de TVA, tipul sediului;
- date specifice caracteristice tipului de contribuabil selectat: persoana juridica, persoana fizica autorizata, institutie publica, persoana juridica nerezidenta.

In submeniul VECTOR FISCAL se prezinta informatii legate de vectorul fiscal pentru fiecare impozit/taxa/contributie, datele de inceput si sfarsit (daca este cazul), peridiocitatea declararii acestora.

In submeniuri pentru fiecare declaratie se prezinta informatii cu privire la declaratiile depuse, grupate dupa tipul declaratiei pe ani/pe luni de raportare.

In submeniul SITUATIE SINTETICA se prezinta informatii cu privire la obligatiile fiscale datorate (titlu de creanta, tipul de impozit/taxa/contributie, scadenta soldului obligatiei de plata neachitate, categoria de suma, termen de plata, soldul debitor al obligatiei de plata ramasa neachitata din titlul de creanta), stingerea obligatiilor de plata.

Dupa luarea la cunostinta de catre contribuabili a informatiilor cuprinse in submeniul SITUATIE SINTETICA acestea pot fi utilizate in vederea corelarii evidentei fiscale cu evidenta contabila a contribuabilului.

Revocarea dreptului de utilizare a serviciului "Acces controlat la informatiile cuprinse in dosarul fiscal" existent pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, portalul Agentiei Nationale de Administrare fiscala, se solicita de titularul certificatului calificat, prin completarea si transmiterea formularului 153 "Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului Acces controlat la informatiile cuprinse in dosarul fiscal" cu respectarea prevederilor O.M.E.F. nr. 858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: DGFP Arges



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce prevederi noi aduce ANAF la dosarul fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016