Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste Procedura de accesare a informatiilor cuprinse in dosarul fiscal, puse la dispozitia contribuabililor pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in spatiul privat al contribuabilului, va reamintim ca aceasta a fost aprobata prin Ordinul ANAF nr. 230/2013, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 126/07.03.2013.
Pentru a obtine mai rapid si mai exact informatii despre creantele fiscale existente in fisa pe platitor din dosarul fiscal, contribuabilii pot accesa aplicatia informatica Dosar fiscal de la adresa: www.anaf.ro, pagina Acasa, meniul Servicii on-line, submeniul Acces dosar fiscal/ Instructiuni Dosar fiscal.
De asemenea, puteti accesa pagina cu Instructiuni AICI!
Pentru accesul controlat la dosarul fiscal, contribuabilii trebuie sa solicite un certificat digital, completand formularul 152 Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat.
Click aici pentru cerere pentru utilizarea unui certificat calificat (Formularul 152)!
Dupa autentificarea in baza certificatului digital, contribuabilul are acces la spatiul sau privat, unde vizualizeaza informatii din dosarul fiscal prin accesarea aplicatiei Dosar fiscal.
In cazul in care se revoca dreptul de utilizare a serviciului acces controlat la dosarul fiscal se completeaza formularul 153 Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului acces controlat la informatiile cuprinse in dosarul fiscal.
Cerinte sistem
Serviciul Acces controlat la dosarul contribuabilului functioneaza pe calculatoare cu sistem de operare Windows. Programul de Internet (ex. Internet Explorer) trebuie sa aiba prima optiune limba engleza. in caz contrar, trebuie parcursi urmatorii pasi: se alege din meniul Tools optiunea Internet Options, se apasa butonul Languages si se alege English (United States).
Accesarea aplicatiei
Dupa autentificarea pe portalul ANAF, prin functia Logare, va aparea pagina cu spatiul privat al contribuabilului, de unde se acceseaza aplicatia din meniul Dosar fiscal. in continuare, se da click pe textul Dosar fiscal si se obtine deschiderea aplicatiei.
Pe ecran se va afisa meniul principal care contine patru submeniuri de lucru, astfel:
- submeniul Date Identificare;
- submeniul Vector Fiscal;
- submeniul Situatie Sintetica;
- submeniuri pentru fiecare Declaratie.
In mod automat, aplicatia afiseaza o lista care cuprinde codurile de identificare fiscala asociate certificatului digital cu care s-a realizat autentificarea, iar contribuabilul selecteaza codul fiscal pentru care se doreste afisarea informatiilor.
Prin apasarea butonului Go, se lanseaza actiunea de cautare a datelor pentru codul fiscal furnizat. in absenta acestei alegeri, utilizatorul va vizualiza meniurile insa acestea nu vor avea continut.
Navigarea intre meniuri este posibila prin deplasarea mouse-ului si alegerea optiunii dorite.
Detaliem mai jos definitiile si actiunile, pentru fiecare dintre submeniurile de lucru.
Submeniul Date identificare
Se prezinta principalele date de identificare ale contribuabilului, sub forma de sectiuni.
Sectiunea de date comune
in prima parte a sectiunii se prezinta codul de identificare fiscala selectat si denumirea, iar in cea de a doua parte se prezinta domiciliul fiscal, sediul social, organul fiscal competent, grupa de contribuabili din care face parte, starea acestuia, ultima declaratie de inregistrare/mentiuni, cu includerea numarului si datei declaratiei, data atribuirii codului de identificare fiscala, starea acestuia in ceea ce priveste inregistrarea ca platitor de TVA si tipul sediului.
Sectiunea de date specifice
Categoriile pentru care se prezinta informatii de identificare specifice sunt: agenti economici, persoane fizice, institutii publice, nerezidenti.
Submeniul Vector Fiscal
Sectiunea cuprinde informatii legate de vectorul fiscal asociat contribuabilului pentru fiecare impozit/taxa/contributie, datele de inceput si sfarsit (daca este cazul) si periodicitatea declararii acestora.
Submeniul pentru fiecare Declaratie
Sectiunea cuprinde informatii despre declaratiile depuse, grupate dupa tipul acestora. Prezentarea se face sub forma tabelara in ordinea descrescatoare a anilor de raportare, iar in cadrul anilor, gruparea se face pe luna de raportare. in cazul in care in declaratie, perioada de raportare este inlocuita cu T1…T4 sau S1, S2, (T=Trimestru, S=semestru), tabelul contine perioada de raportare ca atare, numarul de inregistrare si data, obtinute de la organul fiscal competent. Fiecarei sectiunii de declaratii ii sunt atasate filtre pe baza carora se poate selecta o declaratie in vederea generarii si vizualizarii copiei acesteia.
Important!
Pentru completarea datei de inregistrare este disponibil un calendar cu ajutorul caruia se alege data de inregistrare in formatul corect. Dupa introducerea elementelor de filtrare si apasarea butonului Go, se genereaza copia declaratiei selectate.
Solutia pune la dispozitie doua butoane:
- View: generare declaratie in format .pdf in browser;
- Export: exportul declaratiei in format .pdf si salvare externa.
Solutia permite vizualizarea: D100; D101; D102; D103; D120; D130; D301; D390; D300; D394 si D710.
Submeniul Situatie Sintetica
Sectiunea cuprinde informatii referitoare la obligatiile de plata datorate (titlu de creanta - declaratie, decizie de impunere, decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii; tipul de impozit/ taxa/ contributie etc.; scadenta soldului; categoria de suma; termen de plata; soldul debitor.
In cazul in care contribuabilul doreste vizualizarea informatiilor privind situatia sa fiscala, se va accesa campul Obligatii fiscale datorate, caz in care se afiseaza informatii grupate pe ani calendaristici, in cadrul perioadei de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, iar in cadrul fiecarui an, pe luni calendaristice.
Pentru a obtine o situatie fiscala detaliata, contribuabilul acceseaza campul Soldul obligatiilor fiscale datorate, caz in care se afiseaza toate tipurile de impozite, taxe, contributii sau alte sume datorate bugetului general consolidat, impreuna cu soldurile aferente.
Aceasta sectiune cuprinde si informatii referitoare la stingerea obligatiilor de plata care sunt cuprinse in formularul Instiintare privind stingerea creantelor fiscale, al carui model a fost instituit prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1438/2009.
Alte precizari
Lunar, pentru fiecare zona de informatii se realizeaza actualizarea acestora, iar data ultimei actualizari se mentioneaza ori de cate ori sunt solicitate aceste informatii.
Pentru a asigura accesul contribuabililor la informatiile cuprinse in submeniul Situatie Sintetica, organul fiscal competent afiseaza pana la data de 20 a fiecarei luni calendaristice, pe website-ul ANAF toate aceste informatii.
De asemenea, informatiile obtinute din acest submeniu pot fi folosite in vederea corelarii evidentei fiscale cu cea contabila.
Pentru mai multe detalii, se poate accesa Ghidul "Instructiuni de utilizare a serviciului - Acces controlat la dosarul contribuabilului" accesand website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, categoria Declaratii electronice, meniul Acces controlat la dosarul contribuabilului.
Sursa: DGFP Valcea
Citeste si: Ce trebuie sa stii despre Declaratia 112
Citeste si: Persoanele inregistrate in SVP pot plati online, prin ghiseul.ro, peste 30 de impozite si contributii fiscale(Informare ANAF)
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Cum accesati dosarul fiscal? Prevederi ANAF":
Rating:
Nota: 3.71 din 5 din 14 voturi
Rating:
Nota: 3.71 din 5 din 14 voturi
Articole similare
Cum accesam informatiile cuprinse in dosarul fiscal online?ANAF permite accesul la dosarul fiscal
Mai multe articole despre acces dosar fiscal
Articole similare
Comunicat: Revocarea accesului la serviciul de depunere onlineCum aplicam practic Ordinul ANAF 59/2014?Ce planuri are ANAF pentru o mai buna colectare a taxelorRaspunderea individuala si solidara pentru plata TVAPrevederi grupul fiscal unic. Implementare, proceduri, normeUltimele articole
Este OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)In atentia contribuabililor! Precizari ANAF cu privire la competentele de verificare documentaraANAF, nou Proiect de ordin privind stabilirea unor competente de efectuare a verificarii documentareDeclaratia 230 actualizata in 2020: Procedura privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anualProcedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice (publicata in M. Of.)
Mai multe articole despre dosarul fiscal
Articole similare
Cererea de esalonare la plata si documentele justificative, modificate! (OPANAF 1960/2019)Impozitele care se aplica pana la 31 decembrie 2014 inclusivNou buletin informativ de la ANAF: Modificari fiscale in Monitorul OficialRezumat modificari aduse la Codul de Procedura Fiscala prin OG nr.16 din 2012Organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili si contribuabililor mijlocii incepand cu data de 1 ianuarie 2015Ultimele articole
Colectare CREANTE FISCALE. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)MMPS modifica Legea 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salarialeEste OFICIAL! Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central a fost publicata in Monitor (OPANAF 3896/2020)In atentia contribuabililor! Precizari ANAF cu privire la competentele de verificare documentaraRectificarea D101. Societatile comerciale trebuie sa indeplineasca doua conditii in acest caz
Mai multe articole despre creante fiscale
Articole similare
Mai multa eficienta in relatia cu ANAF. 9 metode in vigoareServicii la distanta, disponibile prin ANAF. Ce optiuni aveti in calitate de contribuabili?Dosar fiscal: Veniturile impozabile din cedarea folosintei bunurilorCum accesam informatiile cuprinse in dosarul fiscal online?Noi reguli pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit. In ce constau modificarile?Ultimele articole
Noile formulare pentru impozitarea din oficiu a celor care nu isi declara veniturileCum aplicam practic Ordinul ANAF 59/2014?
Mai multe articole despre dosarul contribuabilului
Articole similare
Modificarile aduse de OUG 3/2017 explicate pe largMonitorul Oficial: Lista conturilor in care se plateste TVA de catre cei care aplica Split TVAO noua colaborare intre institutii: combaterea evaziunii fiscale si cresterea nivelului de colectare a taxelorProiect MFP: Mecanismul platilor defalcate de TVA poate intra in vigoare de la 1 septembrieSchimbare denumire in registrul operatorilor intracomunitari. Ce obligatii avem?Ultimele articole
Indemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiANAF a publicat normele de venit pentru impunerea veniturilor din activitati agricole
Mai multe articole despre ANAF

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"