Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Potrivit prevederilor art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) din Titlul IX^2 "Contributii sociale obligatorii" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
Contribuabilii nominalizati mai sus au obligatia sa depuna anual formularul 600 "Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii", pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contribuatia de asigurari sociale. (OPANAF 874/2012).

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Nu au obligatia depunerii formularului 600 persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasuarrea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, deoarece nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1) (art. 296^23 alin. 4 din Codul fiscal)
>> De asemenea, nu au obligatia depunerii formularului 600 persoanele fizice nominalizate la art. 296^21 alin. 1 lit. a) - 6) care in anul fiscal 2014 au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, deoarece la art. 296^22 alin. (1) din Codul fiscal si la pct. 32 din Normele metodologice de aplicare, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca:
"Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 oti acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.
Contribuabilii care desfasoara activitati impuse in sistem real, care in anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, nu sunt obligati sa se asigure si nu datoreaza contributie de asigurari sociale, pentru anul fiscal urmator.
Sursa: Finante Arges

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nu aveti voie sa desfasurati alte activitati impozitate daca primiti indemnizatie crestere copilFormularele 600 si 610, modele noi aprobate de ANAFDocumentar fiscal: Depunerea Formularului 600Noutati Declaratia 600 din anul 2016. Indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensiiPFA, II si IF care realizeaza venituri in baza contractelor de agent depun FORMULARUL 600?Ultimele articole
Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteMFP: Declaratie unica care va comasa 7 declaratii, inclusiv FORMULARUL 600Vicepremierul Viorel Stefan: Contribuabilii care vor depune in aprilie FORMULARUL 600 vor avea calitatea de asigurati si in trimestrul 1FORMULARUL 600 va putea fi depus pana la 15 aprilieFORMULARUL 600. Noi modificari propuse de Ministrul FinantelorArticole similare
Traian Basescu: Cresterea TVA, cea mai mare lovitura primita de RomaniaCC: Masurile de austeritate decise de Guvern sunt partial neconstitutionaleContributiile celor cu venituri din drepturi de autor, aproape duble din 2011Subventie PFA cu activitate in agricultura. ImpozitePFA. Cum vom calcula CASS la regularizare?Ultimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilor Impozit venituri din PENSII. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Ministrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Articole similare
Analiza zilei: Regimul fiscal al veniturilor din dobanzi pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile in 2016Teambuilding. Tratament fiscal al cheltuielilor legate de desfasurarea evenimentuluiStock option plan. Ce tratament fiscal aplicam?Obligatii fiscale 2013: Contributii datorate de platitorii de venituri cu retinere la sursaContributii sociale. Care este baza de calcul ( partea a I )Ultimele articole
Facilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Facilitati fiscale, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Cum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililor3 masuri fiscale importante, in vigoare de la 1 iulie 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"