Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noutati privind formularul 600 si obligatii depunere in 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 26 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: formularul 600, declaratia 600, contributie asigurari sociale, activitati independente

Revenim cu o serie de noutati privind Formularul 600 "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii (Ordinul nr.3655/2015-M.Of. nr.938/18.12.2015).


Va informam ca Formularul 600 actualizat 2016 poate fi consultat aici.

Cine are obligatia depunerii formularului 600:

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente(venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, venituri din profesii liberale si venituri din drepturi de proprietate intelectuala) si care indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:

a) venitul realizat in anul 2015, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 938 lei (35% din castigul salarial mediu brut), in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;

b) venitul lunar estimat in anul 2016 a se realiza depaseste 938 lei (35% din castigul salarial mediu brut), in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;

c) valoarea lunara a normelor de venit in anul 2016 obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor depaseste 938 lei (35% din câstigul salarial mediu brut),  in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.

Nota: Castigul salarial mediu brut pe anul 2016 este de 2.681 lei, conform Legii nr.340/2015 – Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016.

Termen de depunere:
- pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale,
- in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii in cursul anului fiscal.

Important! Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari.

Modalitati de depunere:
- pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal,
- la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire ,
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta ca metoda alternativa de depunere a declaratiilor, in conformitate cu prevederile legale.

Organul fiscal competent:

Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu.

Optiunea privind cota de contributie de asigurari sociale:

Cota de contributie de asigurari sociale de stat pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente este cota pentru contributia individuala, respectiv 10,5%.

Contribuabilii pot opta pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, prevazuta la art. 138, respectiv 26,3%.

Sectiunea III Optiune privind cota de contributie de asigurari sociale din formularul 600 se bifeaza, dupa caz:
- casuta corespunzatoare optiunii pentru aplicarea cotei integrale de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca;
- casuta corespunzatoare renuntarii la optiune, de catre persoanele care au optat anterior, pentru aplicarea cotei integrale de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, si renunta la aceasta optiune.


Sursa: Finante Arges
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noutati privind formularul 600 si obligatii depunere in 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016