Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
de Alina Georgiana Costache la 06 Feb. 2020Va reamintim ca formularele 220 - "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit pentru anul in curs" - si 221 - "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit pentru anul in curs" au fost comasate in Declaratia Unica, inca din primele luni ale anului trecut. In cele ce urmeaza, vom vedea exact ce s-a intamplat cu aceste doua formulare si care era rolul lor anterior:
UPDATE ianuarie 2020:
Declaratiile 220 si 221 au trecut prin mai multe etape.
Prin OPANAF 888/2018, publicat in Monitorul Oficial din 29 martie 2018 au fost aprobate modelul continutului si modalitatea de depunere si de gestionare a formularului 212 - Declaratie Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, care comasa 7 formulare fiscale, intre care si Declaratiile 220 si 221, dupa cum urmeaza:
• Declaratia 200 – veniturile realizate din Romania;
• Declaratia 201 – veniturile realizate din strainatate;
• Declaratia 220 - venitul estimat/norma de venit
• Declaratia 221 - norme de venit- agricultura;
• Declaratia 600 – venitul baza pentru CAS;
Declaratia 604 – stabilire CASS persoane fara venit;
• Declaratia 605 – stopare CASS persoane fara venit.
In mai 2018, insa, la alte doua luni distanta, presedintele ANAF a emis un nou ordin (OPANAF 1155/2018), care elimina indicativul 212 din numele formularului, acesta urmand a fi identificat fara numar, doar cu numele: DECLARATIE UNICA privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizce.
Iar alte cateva luni mai tarziu, adica in ianuarie 2019, Declaratia Unica a suferit noi modificari aduse prin Ordinul nr. 49/2019, pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" . Incepand din 2019, Declaratia Unica - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - nu va mai putea fi depusa decat online.
Articolul initial:
Articolul initial:
Formularul 220 - Depunerea Declaratiei privind venitul estimat / norma de venit pentru anul in curs
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din: activitati independente; cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda; activitati agricole impuse in sistem real; silvicultura si piscicultura. Formularul se utilizeaza pentru declararea veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere, pentru exercitarea optiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net, precum si pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, potrivit legii. Declaratia se depune si de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit. Declaratia se completeaza pe surse si categorii de venit, de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular. Declaratia se depune in format hirtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro .
In cazul in care estimati ca in anul 2018 veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior veti depune, pana la data de 25 mai, declaratia 220 odata cu declaratia 200.
Legea 227/2015 art. 220 alin.(3) OPANAF 3780/2017In cazul in care estimati ca in anul 2018 veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior veti depune, pana la data de 25 mai, declaratia 220 odata cu declaratia 200.
Formularul 221 - Depunerea Declaratiei privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit pentru anul in curs
Legea 227/2015 art.107 alin.(2) OPANAF 3622/2015
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual, venituri impozabile din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din: a) cultivarea produselor agricole vegetale; b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala. Declaratia se depune astfel: 1. in situatia in care activitatea se desfasoara in mod individual, declaratia se completeaza in doua exemplare: - originalul se depune la: a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania; b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.- copia se pastreaza de catre contribuabil sau de imputernicitul/curatorul acestuia.
Termen
Termenul legal pentru depunerea formularelor 220 si 221 este 25 mai.
Completare si depunere
Pentru procurarea formularelor, contribuabilii au doua posibilitati:
- descarcarea de pe website-urile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii/Formularele fiscale ordonate dupa numar;
- prezentarea la sediul administratiei fiscale de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.
Declaratia 220 poate fi descarcata de aici!
Declaratia 221 poate fi descarcata de aici!
Sursa: ANAF
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Formularele 220 si 221 - Ce s-a intamplat cu ele? Unde se regasesc in prezent?":
Rating:
Nota: 4 din 5 din 80 voturi
Rating:
Nota: 4 din 5 din 80 voturi
Articole similare
Au fost stabilite regulile privind normele de venit pentru inchirierea de camere in scop turisticToate contributiile datorate de un PFA in 2016Obligatii declarative pentru stabilirea perioadelor fiscale si regimurilor de impunere in 2015!PFA fara activitate si decizie de impunere anticipata. Cum se poate elimina obligatia de plata a impozitului?Depune la timp Declaratia 220Ultimele articole
Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice (publicata in M. Of.)Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteObligatia declararii veniturilor din cedarea folosintei bunurilor mobile sau imobileRecalcularea platilor anticipate. Ce trebuie sa retinem din noua procedura?Radiere PFA. Cum se inregistreaza mijloacele fixe in aceste conditii?
Mai multe articole despre formularul 220
Articole similare
Se modifica FORMULARUL 221. Vezi proiectul noului modelZoom fiscal: Reducerea normei de venit pentru activitati agricole din cauza pierderilor produse de calamitati naturale la culturile agricole sau efectivele de animalePlata impozitului in octombrie 2013. Prima transa la 25 octombrieCine depune FORMULARUL 221?Comunicat Finante privind FORMULARUL 221Ultimele articole
Nu uitati sa depuneti FORMULARUL 221 pana la 25 mai 2017!Cine depune in luna mai FORMULARUL 221?Cine are obligatia de depunere a formularului 221?Atentie! 25 mai 2016 e termenul-limita pentru depunerea mai multor declaratii de catre persoanele fiziceReducerea normei de venit pentru activitati agricole ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile
Mai multe articole despre formularul 221
Articole similare
Venituri obtinute de nerezidenti din inchirierea proprietatilor imobiliare. Ce implicatii fiscale apar?Redirectionarea a 2 la suta din impozit pana la 25 maiANAF: Termenul-limita pentru formularul 200 este 25 mai 2016Tratamentul TVA cand declaram un avans pentru o achizitie intracomunitaraAmenzi de 500 lei de la Fisc! Declara veniturile pana la 25 maiUltimele articole
Miercuri, 25 mai 2016, expira termenul de depunere pentru Declaratia 221SPV: Noul canal de depunere a declaratiilor de venit pentru contribuabilii persoane fizice cu TERMEN 25 MAI 2016Atentie! 25 mai 2016 e termenul-limita pentru depunerea mai multor declaratii de catre persoanele fiziceCe venituri declaram prin formularul 200
Mai multe articole despre termen 25 mai
Articole similare
ANAF propune un formular unic pentru persoanele fiziceUltima zi de depunere a Declaratiei 200ANAF: Modificari importante in depunerea declaratiilor de la 1 decembrie 2011Documentar fiscal: Solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscaleReglementari privind arendarea bunurilor agricole. Impozitul pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
Serie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Reminder ANAF! Tipuri de facilitati fiscale ce pot fi accesate pentru conformare la plata obligatiilor fiscaleANAF va finaliza dezvoltarea sistemului informatic SAF - T in luna iulie 2021Webinarul pe teme FISCALE: Noutati fiscale valabile in 2021Colectare creante fiscale. Au fost inlocuite modelele unor formulare din domeniu (Informare ANAF)
Mai multe articole despre anaf
Articole similare
Procedura de aprobare a transferului sumelor din contul de TVAO problema care priveste termenul de depunere al declaratiilor fiscaleCe declaratii depunem obligatoriu pana la 10 iulieCe depunem obligatoriu pentru modificarea perioadei fiscale?Calendar fiscal ANAF: Principalele obligatii declarative si de plata cu termen in luna decembrie 2015Ultimele articole
DGRFP: Eliberarea de extrase de cont in format electronic de la Trezorerie, fara perceperea de comisioane31 iulie, ULTIMA ZI de depunere a Declaratiei Unice!ANAF anunta facilitati pentru contribuabilii care trebuie sa depuna Declaratia UnicaOFICIAL ANAF: Ghid de completare a Declaratiei 230Impactul celor mai noi modificari fiscal-contabile din 2019 (explicatii de la specialist)
Mai multe articole despre depunere declaratii

Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2021 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"