Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ceea ce priveste impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, se va avea in vedere, mai intai, o definitie a acestor venituri impozabile din cedarea folosintei bunurilor. Astfel, acestea sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile (locuinte, case de vacanta, garaje, terenuri si altele asemenea), precum si veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente, a caror folosinta este cedata in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere, uzufruct, arendare si altele asemenea, inclusiv a unor parti din acestea, utilizate in scop de reclama, afisaj si publicitate.
De retinut ca veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere (in derulare la 31 decembrie an anterior), incepand cu 1 ianuarie a anului urmator, intra in categoria veniturilor din activitati independente si se supun regulilor de stabilire a venitului net in sistem real prin organizarea contabilitatii in partida simpla.Referitor la procedura de inregistrare necesara in aceasta situatie, trebuie notat faptul ca toti contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, au obligatia ca in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, sa inregistreze contractele de inchiriere la organele fiscale in raza carora isi au domiciliul fiscal si sa depuna formularul 220 "Declaratia privind venitul estimat". Ulterior prelucrarii acestei declaratii, se emite Decizia de impunere pentru plati anticipate pentru anul ......., in baza careia contribuabilii datoreaza plati anticipate in contul impozitului pe venit catre bugetul de stat, care se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal astfel: pe baza contractului incheiat intre parti prin aplicarea cotei forfetare de 25% sau pe baza veniturilor determinate potrivit datelor din contabilitatea in partida simpla, potrivit optiunii. in cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosintei bunurilor reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, determinarea venitului anual estimat se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza impunerea. In cazul veniturilor din arendare, nu se va depune formularul 220 si nu se vor face plati anticipate in cursul anului, iar impozitul anual se stabileste pe baza formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania".
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se determina prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut in cazul aplicarii cotelor forfetare de cheltuieli sau a cheltuielilor inregistrate in contabilitate in partida simpla pentru cei care folosesc impunerea in sistem real.
Venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura si se stabileste pe baza chiriei sau a arendei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei sau arendei. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal,precum si/sau cu valoarea investitiilor la bunurile mobile si imobile daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
De asemenea, in termen de 30 de zile de la finalizarea investitiilor partea care a efectuat investitia este obligata sa comunice proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal valoarea investitiei. Proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal are obligatia sa declare la organul fiscal competent valoarea investitiei, in declaratia de impunere. Proprietarul are obligatia de a efectua cheltuielile referitoare la intretinerea si repararea locuintei inchiriate, ca de exemplu: intretinerea in bune conditii a elementelor structurii de rezistenta a cladirii, elementelor de constructie exterioara a cladirii, cum ar fi: acoperis, fatada, curtile si gradinile, precum si spatii comune din interiorul cladirii, cum ar fi: casa scarii, casa ascensorului si altele asemenea; intretinerea in bune conditii a instalatiilor comune proprii cladirii, respectiv ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze; repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionare a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In conditiile efectuarii de catre chirias a unor astfel de cheltuieli care cad in sarcina proprietarului si se incadreaza in cota forfetara de cheltuieli, cu diminuarea corespunzatoare a chiriei, impunerea ramane nemodificata. In cazul aplicarii cotelor forfetare de cheltuieli, cheltuiala deductibila aferenta venitului, cota forfetara de 25% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.
Daca arenda/chiria se exprima in lei pe o anumita suma/ luna, aceasta suma se inmulteste cu numarul de luni din perioada in care este valabil contractul de inchiriere din anul respectiv, determinandu-se venitul brut anual. Cand arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarare a Consiliului Judetean, ca urmare a propunerilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, care se emite inainte de inceperea anului fiscal. In cazul in care chiria/arenda se exprima in valuta, venitul brut anual se determina pe baza chiriei/arendei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor inclusiv veniturile din arenda, se declara de catre contribuabili pana pe 15 mai a anului urmator realizarii venitului in "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", formular 200, care se depune la organul fiscal competent (pe raza caruia are domiciliul fiscal contribuabilul) direct, la registratura acestuia, sau prin posta cu scrisoare recomandata. Contribuabilii care obtin venituri din arenda trebuie sa depuna odata cu formularul 200, contractul de arenda inregistrat la consiliul local in raza caruia se gasesc bunurile date in arenda, contract intocmit potrivit prevederilor Legii arendarii nr. 16/1994 cu modificarile si completarile ulterioare, si documentul prin care si-a insusit banii.
Exceptie de la depunerea formularului 200 fac contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente pentru care platile anticipate de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat, si impozitul este final.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Impozitarea veniturilor din arenda. Cum se calculeaza, cand trebuie platit si stabilirea CASSProiect de lege: Retinerea impozitului pentru fiecare unitate in parteStudiu de caz: Achizitie servicii certificare produse si IMPOZIT VENITURI persoane juridice nerezidenteCe obligatii aveti privind sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilorVenituri impozitate diferit. Vezi modificarile aduse prin legea 168 din 2013!Ultimele articole
Calcul plafon microintreprindere. Ce regim fiscal se aplica?Cota IMPOZIT VENITURI microintreprindere. Ce calcule se fac in functie de numarul de angajati?Zoom fiscal: Utilizarea autovehiculelor de catre salariati. Cand se considera avantaj de natura salariala?Impozitul pe veniturile obtinute de nerezidenti si TVA. Cum se aplica pentru achizitia de servicii publicitare?Ce declaratii depunem obligatoriu pana la 25 iulie 2013Articole similare
TVA si persoana impozabilaNoutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialANAF: Amenda pentru cei care nu depun Declaratia 220 pana la...Obligatii declarative pentru stabilirea perioadelor fiscale si regimurilor de impunere in 2015!Informatii noi privind Formularul 201. Impozitarea corecta a veniturilorUltimele articole
ANAF a publicat Ghidul fiscal al persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiVENITURI DIN INCHIRIERI. De cand se va datora TVA de catre persoanele fiziceMod calcul si declarare impozit pe veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor in scop turisticModalitatea legala de inchiriere a imobilelor in regim turisticReguli noi de impozitare a unor VENITURI DIN INCHIRIERI, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020Articole similare
15 decembrie 2010, termen pentru plati anticipate persoane fiziceContract de comision cu PFA. Declaratia 600Cum a fost modificat Codul Fiscal prin Legea 34/2023Persoanele care obtin venituri din ACTIVITATI INDEPENDENTE au obligatia depunerii CAS?Obligatii declarative si de plata in cazul suspendarii activitatii PFA-urilorUltimele articole
Ce modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Declaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiVenituri din ACTIVITATI INDEPENDENTE. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"