Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Utilizarea autovehiculelor de catre salariati. Cand se considera avantaj de natura salariala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 12 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: autovehicule, impozit veniturile microintreprinderilor, noul cod fiscal, 1 ianuarie 2016

Conform art. 76 alin. (3) din Codul fiscal constituie avantaj de natura salariala utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii.

Incepand cu 1 ianuarie 2016 Noul Cod fiscal a inclus in categoria veniturilor din salarii neimpozabile avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% la determinarea impozitului pe profit ori impozitul pe veniturile din activitati independente in sistem real. Acestea sunt excluse si din baza de calcul a contributiilor sociale.

Asadar, in cazul persoanelor/entitatilor care sunt platitoare de impozit pe profit ori impozit pe venituri din activitati independente impuse in sistem real, in situatia in care cheltuielile aferente autoturismelor sunt deduse limitat in cota de 50% conform art. 25 alin. (3) lit. l), respectiv art. 68 alin. (7) lit. k) avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor nu sunt supuse impozitului pe veniturile din salarii nici contributiilor sociale.

In alte conditii folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal este considerata avantaj de natura salariala. Aceste avantaje intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.

Evaluarea folosintei cu titlu gratuit a vehiculului se face aplicandu-se un procent de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia. In cazul in care vehiculul este inchiriat de la o terta persoana, avantajul este evaluat la nivelul chiriei.

La evaluarea avantajului folosirii in scop personal a vehiculului din patrimoniul angajatorului cu folosinta mixta, pus la dispozitie unui angajat, avantajul se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor.

La evaluarea avantajului folosirii in scop personal a vehiculului din patrimoniul angajatorului cu folosinta mixta, pus la dispozitie unui angajat,  nu se iau in considerare distanta dus- intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii, precum si cheltuielile efectuate pentru realizarea sarcinilor de serviciu. Fac exceptie de la evaluare avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal si pentru care sunt aplicabile prevederile art. 68 alin. (7) lit. k) din Codul fiscal, acestea fiind venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice beneficiare.
In cazul vehiculelor cu folosinta mixta, in vederea determinarii avantajului in natura evidenta kilometrilor efectuati se tine cu ajutorul foilor de parcurs.

Exemplu de evaluare a avantajului in cazul unui autoturism cu folosinta mixta:

- Societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
- Valoare de intrare autoturism: 40.000 lei
- Intr-o luna rezulta din foaia de parcurs 400 km parcursi, din care 40 km efectuati de salariat in interes personal si 360 km efectuati in  interes de serviciu. Avantajul impozabil se va determina proportional cu kilometrii parcursi in interes personal, astfel:

40.000 lei x 1,7% =  680 lei.

Folosirea in scop personal  reprezinta 10% (40 km in  interes personal: 400 km parcursi %). Avantajul va fi: 680 x 10% = 68 lei
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Utilizarea autovehiculelor de catre salariati. Cand se considera avantaj de natura salariala?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016