Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce cheltuieli poate deduce un PFA in 2016?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 09 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: pfa 2016, cheltuieli deductibile, noul cod fiscal, codul fiscal, deducere

Incepand cu 2016, persoanele cu activitati independente (inclusiv PFA) vor putea deduce cheltuielile de functionare cu cel mult un autoturism, potrivit noului Cod fiscal.

Legea  227/2015 privind Codul fiscal 2016 impune si conditii noi pentru ca o cheltuiala sa fie considerata deductibila.

Printre modificarile aduse de la 1 ianuarie 2016, se modifica si reglementarile referitoare la cheltuielile deductibile.

Un exemplu il reprezinta cheltuielile cu functionarea, intretinerea si reparatia autoturismelor, care sunt limitate la 50% si in prezent, vor fi recunoscute pentru cel mult un singur autoturism afferent fiecarei persoane. In prezent, nu este prevazuta o astfel de limitare a numarului de masini pentru care sunt acceptate deducerea cheltuielilor.

Exceptie vor face, in continuare, fiind integral deductibile, cele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, paza si protectie, curierat, agenti de vanzari, transportul de persoane cu plata, taxi, scoli de soferi.

Persoanele cu activitati independente pot utiliza autoturismele in baza unui contract de comodat si pot deduce 50% din cheltuielile cu combustibilul, intretinerea si reparatiile, taxele locale, rovinieta, inspectia tehnica periodica, asigurarea de raspundere civila auto etc, pe baza de documente si foi de parcurs.

Limitarea este motivata de faptul autoturismele nu sunt folosite doar pentru obtinerea veniturilor, ci si in scop personal.

Alte noutati privind cheltuielile deductibile

Apar noi conditii pentru ca o cheltuiala sa fie considerata deductibila. Astfel, trebuie sa fie cu salariile si assimilate salariilor; cu primele de asigurare È‹n cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing; sa reprezinte pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin expertiza tehnica la data dobandirii pentru activele neamortizabile.

Totodata, sunt modificate prevederile sau introduse unele noi in privinta cheltuielilor deductibile limitat, astfel:

– Cota de cheltuieli sociale urca la 5% de la 2% din valoarea anuala a fondului salarial;
– Scazamintele, perisabilitatile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, inclusiv cheltuielile cu bunuri cu termen depasit de valabilitate vor fi deductibile. in prezent, sunt prevazute doar pierderile privind bunurile perisabile;
– Contributiile la fonduri de pensii facultative platite in scopul personal al contribuabilului vor fi in limita a 400 euro anual;
– Primele de asigurare voluntara de sanatate vor fi in limita a 400 euro anual, majorate fata de cele prevazute in prezent, de pâna la 250 euro;
– Cotizatiile platite la asociatiile profesionale vor fi in limita a 4.000 euro anual, in loc de 5% din baza de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile. Prevederea ii vizeaza pe cei care au profesii liberale (avocati, contabili, arhitecti, medici, etc).

Deducerea cheltuielilor reprezentand contributiile sociale obligatorii va fi efectuata de organul fiscal la recalcularea venitului/pierderii nete anuale.

Sursa: AJFP MARAMURES
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce cheltuieli poate deduce un PFA in 2016?":
Rating:

Nota: 2.86 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016