Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii si livrari de servicii intracomunitare de catre o persoana inregistrata in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, tva, omfp 7/2010, declaratia 390, registrul operatorilor intracomunitari

Analizam astazi cazul unui ONG, axat pe proiecte educationale si consultanta, care urmeaza sa emita facturi catre Franta si/sau sa achite servicii conform factura emisa in Franta de partener. Vom stabili astfel, in contextul dat, daca inregistrarea in ROI este necesara oricum sau doar daca se depaseste acel plafon de 10.000 euro. De asemenea, se va vedea daca acest plafon este valabil doar pentru achizitii sau si pentru prestari de servicii.



Solutia consultantului:

Plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 de euro se refera la achzitii de bunuri, nu la servicii (art.126 alin. (4) lit. b). Conform dispozitiilor de la art 153^1 art 1 lit.b din Codul fiscal:

"ART. 153^1 inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii  intracomunitare sau pentru servicii intracomunitare.

 (1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
 b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului."
 
Pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 ^1 asociatia va trebui sa depuna la organul fiscal:
- Declaratia 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA.
 
De asemenea persoana respectiva trebuie sa se inregistreze si in Registrul Operatorilor Intarcomunitari in baza art 158^2 alin. (2) inainte de efectuarea achzitiei/prestarii de servicii catre clientul sau din UE.

 Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari este prevazuta in Ordinul ANAF 2101/2010.Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095 insotita de cazierul judiciar administratorului asociatiei.
 
Factura se va emite fara TVA - cu mentiunea servicii neimpozabile in Romania, sau taxare inversa la beneficiar sau referire la art 133 alin. (2) din Codul fiscal , iar operatiunea se declara numai in Declaratia recapitulativa 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii catre clientul intracomunitar.

In ceea ce priveste achzitia de servicii intracomunitare, asociatia are urmatoarele obligatii fiscale:

1)sa taxeze serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la prestatorul intracomunitar asupra sumei in valuta inscrisa de catre prestator in factura emisa;

2)sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 24% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre prestatorul din UE;

3)sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA.

4)sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod 390 VIES denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul S care reprezinta"achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. Pentru aceste servicii, exigibilitatea de taxa intervine la data emiterii facturii de catre prestatorul din UE;

5)sa raporteze serviciul achizitionat prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari. Decontul special se completeaza la sectiunea 4 denumita"Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal ", datele fiind reportate si la sectiunea 4.1 denumita"Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal ".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii si livrari de servicii intracomunitare de catre o persoana inregistrata in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016