Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitii servicii intracomunitare ONG | E obligatorie inregistrarea TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: ong, tva, oanaf 2101/2010, registrul operatorilor intracomunitari, declaratia 091

Vom analiza astazi cazul unui ONG fara activitate economica, neplatitor de TVA, care primeste dintr-un alt stat UE, din partea unui alt ONG (neplatitor de TVA) o factura pentru prestari servicii in Romania. Factura are mentiunea "TVA non aplicable art. 293B a CGI", iar numarul de identitate fiscala al ONG-ului nu apare ca fiind valid la verificarea pe VIES.



Vom stabili astfel in ce masura ONG-ul din Romania e obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA si/sau in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

In plus, in situatia in care se face inregistrarea, vom stabili daca se va aplica TVA special pentru aceste operatiuni pe art. 153 indice 1.


Solutia consultantului:

Da, organizatia non profit trebuie sa se inregistreze in scopuri speciale de TVA potrivit art. 153^1 din Codul fiscal si sa se inregistreze si in Registrul operatorilor intracomunitari.
 
Conform dispozitiilor de la art 153^1 art 1 lit.b din Codul fiscal:

"ART. 153^1 Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii intracomunitare

 (1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

 b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului."
 
Pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 ^1 organizatia va trebui sa depuna la organul fiscal:

- Declaratia 091 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ", cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA.

 Codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut ca urmare a depunerii formularului cod 091 in conformitate cu prevederile art. 153^1 "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" se utilizeaza doar pentru raportarea operatiunilor intracomunitare realizate. De asemenea persoana respectiva trebuie sa se inregistreze si in Registrul Operatorilor Intarcomunitari in baza art 158^2 alin. (2) inainte de efectuarea achzitiei intracomunitare.
 
Procedura de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari este prevazuta in OANAF 2101/2010. Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095 insotita de cazierul judiciar administratorului ONG.
 
In ceea ce priveste achzitia de servicii intracomunitare, ONG are si urmatoarele obligatii fiscale:
1)sa taxeze serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la prestatorul intracomunitar asupra sumei in valuta inscrisa de catre prestator in factura emisa;

2)sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 24% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emierii facturii de catre prestatorul din UE;

3)sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA.
4)sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod 390 VIES denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul S care reprezinta"achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. Pentru aceste servicii, exigibilitatea de taxa intervine la data emiterii facturii de catre prestatorul din UE;

5)sa raporteze serviciul achizitionat prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari. Decontul special se completeaza la sectiunea 4 denumita"Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal ", datele fiind reportate si la sectiunea 4.1 denumita"Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016