Tags: sponsorizari 2019, sponsorizari microintreprindere 2019
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin intermediul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Brasov, a elaborat un material informativ in care sintetizeaza informatiile privind sponsorizarile efectuate de microintreprinderi in 2019.
Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit Legii 32/1994, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (4^1), scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
Sponsorizare microintreprindere 2019
ATENTIE! Sumele care nu sunt scazute din impozitul datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea sumelor din impozitul datorat se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, potrivit art. 56 alin. (1^1) si (1^2) din Codul fiscal in vigoare cu 1 aprilie 2019.
Sponsorizare microintreprindere 2019
DGRFP Brasov subliniaza importanta depunerii online a formularului 107 „Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor / mecenatului/ burselor private". Formularulul 107 se depune la urmatoarele termene:
-
pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator;
-
pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare ultimului trimestru pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, in situatiile in care:
- s-a optat pentru trecerea ca platitor de impozit pe profit ca urmare a subscrierii unui capital social de cel putin 45.000 lei;
- s-a iesit din sistem in cursul anului ca urmare a realizarii de venituri mai mari de 1.000.000 euro;
IMPORTANT!
Daca microintreprinderile aflate in situatia descrisa mai sus isi exercita optiunea pentru trecerea ca platitor de impozit pe profit ca urmare a subscrierii unui capital social de cel putin 45.000 lei sau pentru ca depasesc limita veniturilor de 1.000.000 euro, in primul trimestru al anului fiscal, nu au obligatia depunerii declaratiei informative privind beneficiarii sponsorizarilor.
-
pana la data depunerii situatiilor financiare in cazul persoanelor juridice care se dizolva cu lichidare, potrivit legii, in cursul aceluiasi an in care a inceput lichidarea;
-
pana la inchiderea perioadei impozabile, in cazul persoanelor juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare.
Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale: - se organizeaza de Agentia Nationala de Administrare Fiscala potrivit Ordinului A.N.A.F. 819/2019, este public si se afiseaza la adresa: www.anaf.ro/Informatii publice/Informatii privind agentii economici
Sursa: DGRFP Brasov
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Etapele dizolvarii si lichidarii unui SRL
Intrebare:
Un SRL, platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor pana la data de 31.12.2023, devine platitor de impozit profit incepand cu data de 01.01.2024, intrucat la data de 31.12.2023 nu indeplineste conditiile pentru a ramane platitor de impozit pe venit (nu are salariati).
In data de 18.03.2024 asociatul unic plateste datoriile existente la Anaf, emite Hotararea de dizolvare si lichidare a societatii si incepe demersurile la Oficiul Registrul Comertului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Refacturare cheltuieli intracomunitare
Intrebare:
Suntem o firma de transport international. Am primit o factura de reparatie camion efectuata de catre o Societate platitoare de TVA din Germania (o reprezentanta a unui brand), factura care contine TVA. Societatea noastra trebuie sa refactureze costurile catre o Societate din Romania (reprezentanta din Romania).
Intrebare: Cum trebuie sa intocmim factura din punct de vedere al TVA? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Comisioane Revolut. Impozit nerezidenti
Intrebare:
O societate comerciala, platitoare de tva si impozit pe profit, a deschis cont in valuta pe Revolut. Societatea a primit o factura pentru comisionul lor.
Comisionul se declara in D 390? Beneficiarul este o companie inregistrata in Lituania.
Trebuie calculat si retinut la sursa impozitul pe nerezidenti?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<