Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza de mai jos, o firma a semnat un contract de sponsorizare in luna decembrie 2018 si s-a facut plata tot in aceeasi luna. Pe contractul de sponsorizare este mentionata perioada in care se va desfasura evenimentul: 01.07.2019 - 06.07.2019.
Daca se va scadea pe anul 2019, monografiile contabile pentru anul 2018 vor fi precum cheltuiala in avans: 471 – 5121, iar pe anul 2019 cand este faptul generator: 6584 – 471?
Raspunsul specialistului
La art. 4 din Lege se prevede ca poate fi beneficiar al sponsorizarii, printre altii, orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific-cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice.
Cheltuielile cu sponsorizarea se scad din impozitul pe profit datorat pentru exercitiul curent in care au fost efectuate (anul 2019) daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Atunci cand vorbim de cheltuieli cu sponsorizarea avem in vedere cazul in care sumele respective sunt inregistrate in evidenta contabila proprie drept cheltuieli ale perioadei si au la baza documentele justificative (documente de plata in cazul sponsorizarii in bani, de ex. dispozitie de plata, data incheierii contractului si prevederea expresa a perioadei la care se refera (anul 2019).
Suma integrala a sponsorizarii poate fi dedusa timp de 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit. Recuperarea sumelor se face in ordinea inregistrarii lor in conditiile in care sunt respectate prevederile art. 25, alin. (4), lit. i) (adica se incadreaza in limita de 0,5% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit).
In ceea ce priveste intrebarea d-voastra vrem sa subliniem ca determinarea rezultatului fiscal se face, potrivit prevederilor art. 19, alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, si ale pct. 5, alin. (1) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in evidenta proprie potrivit reglementarilor contabile in vigoare. Avand in vedere aplicarea principiului contabilitatii de angajament (pct. 53 din OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare) potrivit caruia tranzactiile sunt recunoscute atunci cand au fost efectuate si nu pe masura ce numerarul este platit sau incasat, cheltuielile cu sponsorizarea inregistrate in anul 2018 se vor lua in calculul bazei impozabile a exercitiului 2018 numai daca informatiile din documente confirma intentia acordarii lor in aceasta perioada (din contract insa rezulta ca ele se refera la o perioada viitoare).
In speta prezentata, consideram ca imaginea fidela a situatiilor financiare va fi respectata daca veti inregistra sumele primite in avans in anul 2018 (pentru anul 2019) prin ”ct. 471” si le veti trece pe cheltuieli in exercitiul in care are lor efectuarea lor (2019). Tot in anul 2019, in trimestrul III, veti scadea aceste cheltuieli din impozitul pe profit determinat pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in acea perioada.
Inregistrarea sumelor primite in anul 2018 de catre partea sponsorizata se poate trata drept un imprumut fara dobanda primit de la societatea d-voastra.
Totodata mentionam ca daca incepand cu anul 2019 veti deveni platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa aplicati prevederile art. 56 din Codul fiscal referitoare la sponsorizare.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TVA aferenta importINREGISTRARE CHELTUIELI intretinere auto pentru asociatul firmei. Cum facem inregistrarile?Cum deducem cheltuielile pentru unele piese de schimb?Articole similare
Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate. Profita de oferta: Consultanta personalizata GRATUITASPONSORIZARI efectuate de microintreprinderi in 2019. Formularul 107 (informare ANAF)Articole similare
Manualul de politici contabile si procedurile contabile sunt obligatorii pentru toate firmele conform Legii contabilitatii!Distribuire rezerve din reevaluare. Cum procedam?Monografie contabila leasing financiar. Cum facem reevaluarea?Vanzarea unui portofoliu de clienti. Regim TVACe trebuie sa stii despre OMFP 1802/2014!Ultimele articole
Cheltuieli deplasare nejustificate. Tratament fiscalDividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa StiiRectificarea impozitului pe veniturile microintreprinderilorPrevederi fiscale privind acordarea abonamentelor sportive in 2024, in contextul aparitiei OUG 115/2023Darea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"