Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare cheltuieli 2018 pentru sponsorizare activitati desfasurate in 2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Ian. 2019 Exclusiv
Tags: inregistrare cheltuieli, sponsorizari 2019, omfp 1802

In analiza de mai jos, o firma a semnat un contract de sponsorizare in luna decembrie 2018 si s-a facut plata tot in aceeasi luna. Pe contractul de sponsorizare este mentionata perioada in care se va desfasura evenimentul: 01.07.2019 - 06.07.2019.

Avand in vedere ca evenimentul este in anul 2019, se poate trece pe cheltuieli (6584) si se poate scadea din impozitul pe profit pe anul 2018 sponsorizarea sau se va scadea din impozitul pe profit pe anul 2019?

Daca se va scadea pe anul 2019, monografiile contabile pentru anul 2018 vor fi precum cheltuiala in avans: 471 – 5121, iar pe anul 2019 cand este faptul generator: 6584 – 471?
 

Raspunsul specialistului

Potrivit dispozitiilor Legii sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorizarea se poate efectua in bani si in obiecte. Bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sunt evaluate prin contractul de sponsorizare, care se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.

La art. 4 din Lege se prevede ca poate fi beneficiar al sponsorizarii, printre altii, orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific-cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice.
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu sponsorizarea efectuate in baza Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, inregistrate in evidenta contabila proprie sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform prevederilor art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.

Cheltuielile cu sponsorizarea se scad din impozitul pe profit datorat pentru exercitiul curent in care au fost efectuate (anul 2019) daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt in limita a 0,5% din cifra de afaceri;
- nu reprezinta mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Atunci cand vorbim de cheltuieli cu sponsorizarea avem in vedere cazul in care sumele respective sunt inregistrate in evidenta contabila proprie drept cheltuieli ale perioadei si au la baza documentele justificative (documente de plata in cazul sponsorizarii in bani, de ex. dispozitie de plata, data incheierii contractului si prevederea expresa a perioadei la care se refera (anul 2019).
Inregistrarea in evidenta contabila se va efectua in acea perioada prin nota 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizare"  = 5121 "Conturi la la banci in lei”.

Suma integrala a sponsorizarii poate fi dedusa timp de 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit. Recuperarea sumelor se face in ordinea inregistrarii lor in conditiile in care sunt respectate prevederile art. 25, alin. (4), lit. i) (adica se incadreaza in limita de 0,5% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit).

In ceea ce priveste intrebarea d-voastra vrem sa subliniem ca determinarea rezultatului fiscal se face, potrivit prevederilor art. 19, alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, si ale pct. 5, alin. (1) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in evidenta proprie potrivit reglementarilor contabile in vigoare. Avand in vedere aplicarea principiului contabilitatii de angajament (pct. 53 din OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare) potrivit caruia tranzactiile sunt recunoscute atunci cand au fost efectuate si nu pe masura ce numerarul este platit sau incasat, cheltuielile cu sponsorizarea inregistrate in anul 2018 se vor lua in calculul bazei impozabile a exercitiului 2018 numai daca informatiile din documente confirma intentia acordarii lor in aceasta perioada (din contract insa rezulta ca ele se refera la o perioada viitoare).

In speta prezentata, consideram ca imaginea fidela a situatiilor financiare va fi respectata daca veti inregistra sumele primite in avans in anul 2018 (pentru anul 2019) prin ”ct. 471” si le veti trece pe cheltuieli in exercitiul in care are lor efectuarea lor (2019). Tot in anul 2019, in trimestrul III, veti scadea aceste cheltuieli din impozitul pe profit determinat pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in acea perioada.

Inregistrarea sumelor primite in anul 2018 de catre partea sponsorizata se poate trata drept un imprumut fara dobanda primit de la societatea d-voastra.

Totodata mentionam ca daca incepand cu anul 2019 veti deveni platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa aplicati prevederile art. 56 din Codul fiscal referitoare la sponsorizare.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare cheltuieli 2018 pentru sponsorizare activitati desfasurate in 2019":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016