Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Prestari lucrari agricole. Care sunt implicatiile fiscale legate de impozitul pe venit si TVA in cazul subventiilor APIA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Apr. 2021 Exclusiv
Tags: lucrari agricole, subventii apia, tva la incasare, impozit pe venit

O microintreprindere presteaza lucrari agricole pentru diverse persoane fizice, carora le emite facturi, conform serviciilor prestate(arat, discuit, c/v seminte ptr. infiintat lucrari, erbicide, etc.).

Nu are incheiate contracte de arenda cu respectivii, situatie agreata de APIA, care vireaza in contul societatii subventiile cuvenite acestora. Facturile de prestari servicii se intocmesc cu c/v prestarilor, din care se scade subventia APIA incasata prin banca (evidenta subventiilor
este tinuta separat, pe fiecare persoana in parte, ea diminuandu-se din totalul facturii, conform suprafetei ). 

1. Subventiile ar trebui sa se reflecte in continutul facturii emise pentru prestarile de servicii? In ce modalitate? 
2. Care sunt implicatiile acestor subventii d.p.d.v. fiscal in ce priveste impozitul pe venit si TVA? va multumesc!

 

Raspunsul consultantului fiscal Cristina Cret: 


Conform punctului 19 alin. (3) din Reglementarile Contabile din 2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014:
(3) Veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o crestere a beneficiilor economice viitoare legate de cresterea valorii unui activ sau de scaderea valorii unei datorii. Recunoasterea veniturilor se realizeaza simultan cu recunoasterea cresterii de active sau reducerii datoriilor (de exemplu, cresterea neta a activelor, rezultata din vanzarea produselor sau serviciilor, ori descresterea datoriilor ca rezultat al anularii unei datorii).
Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

 
Punctul 466, alin. (1) din acelasi act normativ prevede:
Venituri din prestarea de servicii
446._
(1) Veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri.
 
Art. 53, alin. (1) din Codul fiscal si punctul 5 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a acestui articol, prevad:
Art. 53: Baza impozabila
(1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:…………………
 
5. _
(1) Baza impozabila asupra careia se aplica cotele de impozitare prevazute la art. 51 alin. (1) si (2) din Codul fiscal este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a Conturi de venituri, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad categoriile de venituri mentionate la art. 53 alin. (1) si se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Din prevederile legale mentionate anterior rezulta faptul ca societatea trebuie sa inregistreze in contabilitate veniturile din prestari servicii pe masura efectuarii acestora, momentul care marcheaza aceasta prestare il reprezinta emiterea facturii. Factura trebuie sa se refere la intreaga valoare a prestarii de lucrari agricole, fara ca aceasta valoare sa fie diminuata cu ceva.
 
Subventiile de la APIA pe care societatea le incaseaza in contul persoanelor fizice carora le presteaza servicii agricole nu trebuie sa se reflecte in facturile emise pentru prestarile de servicii, acestea avand influenta doar asupra decontarilor pe care societatea le face cu persoanele fizice si nu asupra veniturilor realizate de societate.
 
De asemenea, subventiile nu au nici o influenta asupra impozitului pe venit si al TVA-ului, deoarece subventia nu apare inscrisa pe factura.
Pentru facturile pe care le-ati emis cu inscrierea subventiilor, diminuandu-se astfel veniturile realizate, consecintele sunt urmatoarele:
- Impozitul pe venit a fost diminuat cu 16% din valoarea subventiei inregistrata pe factura
- TVA colectat a fost mai mic cu 19% din valoarea subventiei inregistrata pe factura.
 
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Prestari lucrari agricole. Care sunt implicatiile fiscale legate de impozitul pe venit si TVA in cazul subventiilor APIA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016