Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul activitatii economice constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA, face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat.
Conditii pentru a beneficia de dreptul de deducere TVA
Pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie indeplinite in primul rand conditiile de fond,
respectiv, pe de o parte, cel interesat sa fie o persoana impozabila si, pe de alta parte, bunurile sau serviciile invocate pentru a justifica acest drept sa fie utilizate in aval de persoana impozabila in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar in amonte, aceste bunuri sau servicii sa fie furnizate de o alta persoana impozabila.
Cine beneficiaza de dreptul de deducere TVA
Sfera de aplicare a dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata este reglementata la art. 297 din Codul fiscal, conform caruia orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296 ;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
De asemenea, persoana impozabila are drept de deducere si pentru operatiunile care nu constituie livrare de bunuri reglementate la art. 270, alin. (8) (bunurile acordate gratuit din rezerva de stat ca ajutoare umanitare, bunurile acordate gratuit in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor, bunuri de mica valoare acordate gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare in conditiile stabilite prin normele metodologice) precum si pentru cele care nu constituie prestare de servicii reglementate la art. 271 alin. (5) (prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau in perioada de garantie, in conditiile stabilite prin normele metodologice).
Nu pot fi niciodata deductibile:
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
a) taxa aferenta sumelor achitate in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si taxa aferenta sumelor incasate in numele si in contul altei persoane, care nu sunt incluse in baza de impozitare a livrarilor/prestarilor efectuate;
b) taxa datorata sau achitata pentru achizi?iile de bauturi alcoolice ?i produse din tutun, cu excep?ia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii sau pentru cazurile prevazute la art. 270 alin. (8) lit. b) ?i art. 271 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal (bunuri sau servicii acordate gratuit, dar in scopul activitatii economice).
De asemenea, conform art. 11 din Codul fiscal – nu poate fi dedusa nici taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri sau servicii de la furnizori declarati inactivi sau care au codul de TVA anulat, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Totusi, dupa ce furnizorul isi recapata codul de TVA, beneficiarii care au achizitionat bunuri si/sau servicii in perioada in care furnizorul/presta - torul a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator conform alin. (8), prin inscrierea in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea furnizorului/prestatorului sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.
Dreptul de deducere ia nastere:
– pentru persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA normal – la momentul exigibilitatii taxei, cu exceptia situatiei in care furnizorul aplica TVA la incasare, caz in care drepul de deducere este amanat pana la momentul platii;
– pentru persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare – in momentul platii, cu exceptia achizitiilor intracomunitare de bunuri, importurilor si operatiunilor supuse taxarii inverse
In contextul sistemului normal de TVA, exigibilitatea taxei intervine – conform art. 282 din Codul fiscal
– la data la care are loc faptul generator sau:
– la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
– la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.
Continuarea in ACEST ARTICOL»>
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Drept de DEDUCERE TVA pentru achizitie echipament subventionatMonografie deductibilitate cheltuieli si TVA aferente utilizarii unor autoturismeTransport fluvial intr-o zona libera. Tratament TVAStudiu de caz: Deducerea TVA in cazul cheltuielilor de protocolTVA 2012: Achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi si second handUltimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceArticole similare
Cheltuiei protocol. CONDITII DEDUCERE TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"