Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistemul TVA la incasare, ajustarea negativa a bazei de impozitare. TVA neexigibila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Dec. 2020 Exclusiv
Tags: sistemul tva la incasare, ajustare negativa a bazei de impozitare, tva neexigibila

Societatea X, care aplica tva la incasare, a emis in anul 2018 o factura de prestari servicii (onorariu succes) in valoare de 126.903,00 lei, pe care a si incasat-o. In anul 2020 Curtea de Apel stabileste ca nu avea dreptul sa incaseze acest onorariu si dispune restituirea sumei. In anul 2020 societatea storneaza factura din anul 2018, urmand ca restituirea sumei sa se faca in rate, pe o perioada de 12 luni cu un avans de 25.000,00 lei. (a fost incheiat un acord notarial intre parti in acest sens).

Intrebarea este: taxa pe valoarea adaugata din factura de storno se colecteaza (cu semnul minus) integral la data facturarii, sau esalonat, pe masura achitarii ratelor? Multumesc!
 
Raspunsul specialistului: 
In situatia prezentata are loc ajustarea negativa a bazei de impozitare a TVA conform prevederilor art. 287 "Ajustarea bazei de impozitare" lit. b) din Codul fiscal:
"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
    ........
b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind ..... preturile ..... serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului ...... prestarea in cauza ca urmare ....... a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj;"
 
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 32 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 287 din Codul fiscal care impune prestatorului de servicii sa ajusteze negativ baza impozabila a taxei dupa efectuarea prestarii prin emiterea unei facturi cu valoarea inscrisa cu semnul minus si sa transmita beneficiarului factura respectiva. Conform prevederilor pct. 32 alin. (4) si beneficiarii sunt obligati sa ajusteze, negativ, dreptul de deducere exercitat initial:
 "(4) Beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 304 alin. (1) lit. b) si art. 305 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operatiunile prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal."
 
Daca si la aceasta data prestatorul este inscris in sistemul TVA la incasare, sunt aplicabile prevederile pct. 32 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 287 conform carora factura se transmite beneficiarului chiar daca suma TVA nu este exigibila la data emiterii facturii:
"(2) In cazul in care persoanele care aplica sistemul TVA la incasare se afla in situatiile prevazute la alin. (1), se aplica prevederile art. 282 alin. (10) din Codul fiscal. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce, ori, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, indiferent daca taxa aferenta este sau nu exigibila."
 
Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect din punct de vedere al TVA trebuie sa aveti in vedere si prevederile art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (10) conform carora, la ajustarea bazei de impozitare a TVA se aplica acelasi regim de impozitare, cota si curs de schimb valutar (daca este cazul) aplicat prin factura emisa initial.  
 
Deci, in situatia in care prestatorul este inscris in sistemul TVA la incasare la data emiterii facturii de corectie, suma TVA colectata, ajustata negativ, devine exigibila la data incasarii de catre prestator a fiecarei rate. In acest caz, prestatorul raporteaza, cu semnul minus, valoarea facturii emise dupa cum urmeaza:
-   fiscal, prin decontul de TVA cod 300 la randul 16 "Regularizari taxa colectata" pentru suma TVA exigibila prin incasarea avansului de 25.000 lei si la randul A, cu report la randul A1 suma TVA neexigibila;
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sistemul TVA la incasare, ajustarea negativa a bazei de impozitare. TVA neexigibila":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016