Tags: sistemul tva la incasare, ajustare negativa a bazei de impozitare, tva neexigibila
Societatea X, care aplica tva la incasare, a emis in anul 2018 o factura de prestari servicii (onorariu succes) in valoare de 126.903,00 lei, pe care a si incasat-o. In anul 2020 Curtea de Apel stabileste ca nu avea dreptul sa incaseze acest onorariu si dispune restituirea sumei. In anul 2020 societatea storneaza factura din anul 2018, urmand ca restituirea sumei sa se faca in rate, pe o perioada de 12 luni cu un avans de 25.000,00 lei. (a fost incheiat un acord notarial intre parti in acest sens).
Intrebarea este: taxa pe valoarea adaugata din
factura de storno se colecteaza (cu semnul minus) integral la data facturarii, sau esalonat, pe masura achitarii ratelor? Multumesc!
Raspunsul specialistului:
In situatia prezentata are loc ajustarea negativa a bazei de impozitare a TVA conform prevederilor art. 287 "Ajustarea bazei de impozitare" lit. b) din Codul fiscal:
"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
........
b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind ..... preturile ..... serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului ...... prestarea in cauza ca urmare ....... a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj;"
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 32 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 287 din Codul fiscal care impune prestatorului de servicii sa ajusteze negativ baza impozabila a taxei dupa efectuarea prestarii prin emiterea unei facturi cu valoarea inscrisa cu semnul minus si sa transmita beneficiarului
factura respectiva. Conform prevederilor pct. 32 alin. (4) si beneficiarii sunt obligati sa ajusteze, negativ, dreptul de deducere exercitat initial:
"(4) Beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 304 alin. (1) lit. b) si art. 305 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operatiunile prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal."
Daca si la aceasta data prestatorul este inscris in sistemul TVA la incasare, sunt aplicabile prevederile pct. 32 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 287 conform carora factura se transmite beneficiarului chiar daca suma TVA nu este exigibila la data emiterii facturii:
"(2) In cazul in care persoanele care aplica sistemul TVA la incasare se afla in situatiile prevazute la alin. (1), se aplica prevederile art. 282 alin. (10) din Codul fiscal. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce, ori, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, indiferent daca taxa aferenta este sau nu exigibila."
Pentru aplicarea unui tratament fiscal corect din punct de vedere al TVA trebuie sa aveti in vedere si prevederile art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (10) conform carora, la ajustarea bazei de impozitare a TVA se aplica acelasi regim de impozitare, cota si curs de schimb valutar (daca este cazul) aplicat prin factura emisa initial.
Deci, in situatia in care prestatorul este inscris in sistemul TVA la incasare la data emiterii facturii de corectie, suma TVA colectata, ajustata negativ, devine exigibila la data incasarii de catre prestator a fiecarei rate. In acest caz, prestatorul raporteaza, cu semnul minus, valoarea facturii emise dupa cum urmeaza:
- fiscal, prin decontul de TVA cod 300 la randul 16 "Regularizari taxa colectata" pentru suma TVA exigibila prin incasarea avansului de 25.000 lei si la randul A, cu report la randul A1 suma TVA neexigibila;

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O firma cu sediul in Romania, neplatitoare de TVA, neavand cod special pentru servicii intracomunitare, factureaza prestari de servicii online catre o firma platitoare de TVA cu sediul in Olanda. Facturile sunt lunare. Doresc sa stiu cum ar trebuie sa procedez in aceasta speta: trebuie ca societatea din Romania sa isi ia cod intracomunitar? Care este regimul fiscal al acestor servicii? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate incadrata la mari contribuabili, care are obligatia depunerii D406 incepand cu luna iulie 2022, a depus in ianuarie 2023 declaratiile D406 aferente anului 2022. Tinand cont ca la decembrie 2022 balanta nu este finalizata pana la depunerea bilantului, pentru luna ianuarie 2023 avea obligatia sa retrimita D406 cu noile solduri initiale, iar la februarie 2023 sa depuna rectificativa si la dec 2022, si la ianuarie 2023? Cum se va proceda pana la finalizarea lunii decembrie 2022,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nu stim cum sa calculam impozitul datorat de un angajat caruia angajatorul ii acorda servicii turistice, pe perioada concediului. Va rugam sa ne ajutati: art.76, al. 4.1) "Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat: d) contravaloarea serviciilor turistice si/sau tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Una dintre problemele mult discutate recent se refera la obligatia depunerii formularului 700, pana cel tarziu 31 martie 2023, de catre entitati care a fost microintreprindere in 2022 si indeplinesc conditiile specifice de la art. 47 Codul fiscal si la 31 dec 2022 pentru a aplica regimul micro si in 2023. Cu alte cuvinte, pentru ca regimul micro a devenit optional incepand cu 1 ian 2023, se pune intrebarea daca, in aceasta situatie, o microintreprindere trebuie sa-si exercite optiunea pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In aplicarea Legii 448/2006 si 193/2020, este deductibil TVA-ul din factura de achizitie de la o Unitate Protejata autorizata (inregistrata TVA)? Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea A are incheiat un contract de colaborare cu o persoana fizica B in vederea executarii de catre B a unor servicii in numele lui A. Soc. A suporta cheltuielile cu transportul si cazarea, in acest sens emitandu-se facturi pe numele soc. A (cu mentiunea pe document a numelui persoanei fizice B). Stiu ca aceste sume vor reprezenta venituri impozabile realizate de catre B, respectiv sunt supuse impozitului pe venit corespunzator. Intrebarea mea este cum evidentiez prin inregistrari...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<