Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistemul TVA la incasare. Deducerea TVA e posibila cand exista facturi restante?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, scadenta plata, oug 77/1999, tva la incasare, facturi restante

In cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati X cu sold de achitat de 400.000 ron catre alt furnizor ce nu aplica regimul de TVA la incasare, sold ce contine facturi din anul 2012.

In anul 2013 societatea X ce aplica regimul de TVA la incasare achita catre acest furnizor facturi emise in anul 2013 si scrie pe ordinul de plata ca achita facturi emise in anul 2013. Furnizorul acesta a emis facturi catre societatea X si in anul 2013.

Vom stabili astfel daca societatea X are dreptul sa isi deduca TVA la plata facturilor emise in anul 2013 de catre furnizor, chiar daca aceasta mai are de achitat facturi restante din anul 2012.

Solutia consultantului:

Asa cum ati constatat si dvs., acest aspect nu este reglementat in mod expres prin art. 134^2 din Codul fiscal si prin normele de aplicare ale acestuia, la pct. 16^2, dar nici prin Ghidul privind sistemul TVA la incasare. Din acest motiv, consider ca platile efectuate incepand cu luna ianuarie 2013 se atribuie facturilor primite anterior lunii ianuarie 2013, neachitate, conform soldului creditor al contului 401/404 la 31.12.2012.

Astfel, in situatia in care facturile din luna ianuarie 2013 sunt primite de la aceiasi furnizori care figureaza cu un sold creditor la data de 31.12.2012, acestea nu pot fi achitate cu prioritate, inaintea celor mai vechi, neachitate chiar daca pe ordinul de plata se mentioneaza numarul facturii pentru care se efectueaza plata.
 
In lipsa unor reglementari fiscale exprese, trebuie sa aveti in vedere prevederile OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, de la sectiunea 8.4. "TERTI" pct. 188 alin. (1) "Contabilitatea furnizorilor si clientilor, a celorlalte datorii si creante se tine pe categorii, precum si pe fiecare persoana fizica sau juridica.
 
In acest sens, in contabilitatea analitica, furnizorii si clientii se grupeaza astfel: interni si externi, iar in cadrul acestora pe termene de plata, respectiv de incasare."

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele cuprinse la art. 1 din OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata:

 "Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta vor organiza evidenta obligatiilor de plata si evidenta creantelor, pe termene scadente, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, dupa caz.".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sistemul TVA la incasare. Deducerea TVA e posibila cand exista facturi restante?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016