Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati X cu sold de achitat de 400.000 ron catre alt furnizor ce nu aplica regimul de TVA la incasare, sold ce contine facturi din anul 2012.
In anul 2013 societatea X ce aplica regimul de TVA la incasare achita catre acest furnizor facturi emise in anul 2013 si scrie pe ordinul de plata ca achita facturi emise in anul 2013. Furnizorul acesta a emis facturi catre societatea X si in anul 2013.Vom stabili astfel daca societatea X are dreptul sa isi deduca TVA la plata facturilor emise in anul 2013 de catre furnizor, chiar daca aceasta mai are de achitat facturi restante din anul 2012.
Solutia consultantului:
Asa cum ati constatat si dvs., acest aspect nu este reglementat in mod expres prin art. 134^2 din Codul fiscal si prin normele de aplicare ale acestuia, la pct. 16^2, dar nici prin Ghidul privind sistemul TVA la incasare. Din acest motiv, consider ca platile efectuate incepand cu luna ianuarie 2013 se atribuie facturilor primite anterior lunii ianuarie 2013, neachitate, conform soldului creditor al contului 401/404 la 31.12.2012.
Astfel, in situatia in care facturile din luna ianuarie 2013 sunt primite de la aceiasi furnizori care figureaza cu un sold creditor la data de 31.12.2012, acestea nu pot fi achitate cu prioritate, inaintea celor mai vechi, neachitate chiar daca pe ordinul de plata se mentioneaza numarul facturii pentru care se efectueaza plata.
In lipsa unor reglementari fiscale exprese, trebuie sa aveti in vedere prevederile OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, de la sectiunea 8.4. "TERTI" pct. 188 alin. (1) "Contabilitatea furnizorilor si clientilor, a celorlalte datorii si creante se tine pe categorii, precum si pe fiecare persoana fizica sau juridica.
In acest sens, in contabilitatea analitica, furnizorii si clientii se grupeaza astfel: interni si externi, iar in cadrul acestora pe termene de plata, respectiv de incasare."
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele cuprinse la art. 1 din OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata:
"Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta vor organiza evidenta obligatiilor de plata si evidenta creantelor, pe termene scadente, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, dupa caz.".
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce declaratii fiscale se depun la ANAF in luna iulie 2016?Cod TVA anulat. Reinregistrare in scopuri de TVAProcedura rambursarii TVA pentru persoane impozabile stabilite in afara Comunitatii EuropeneSocietati aflate in inactivitatePana la 25 martie trebuie sa depunem mai multe declaratii fiscaleUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Compensarea obligatiilor reciproceCompensari in anul 2023 - Utilizarea ordinelor de compensareAchizitie bonuri valorice. Cum aplicam TVA la incasare?Noi instructiuni privind solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscaleStudiu de caz: Compensarea datoriilor reciproce de peste 100 milioane leiUltimele articole
Decontarile de la A la Z: explicatii LEGALE, solutii pentru probleme si modalitati de a evita sanctiunile ANAFSistemul TVA la incasare. Cum procedam privind plata furnizorului in cazul executarii silite?Articole similare
Cartea verde a fiscalitatii 2016: Solutii practice pentru probleme fiscal-contabileFurnzior care nu aplica sistemul TVA LA INCASARE. Deductibilitate TVA pentru beneficiarDeclaratia 394: Cine depune D394, termen depunere, instructiuniCe declaratii fiscale au termen la 25 ianuarie 2016?Achizitie bonuri valorice. Cum aplicam TVA LA INCASARE?Ultimele articole
Miercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025Articole similare
Cesiune creanta. Aspecte contabile si fiscaleRomania mai are 11 zile pentru a transpune o noua directiva UE privind tranzactiile comercialeAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"