Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Sistemul TVA la incasare. Cum procedam privind plata furnizorului in cazul executarii silite?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, tva la incasare, executare silita, plata furnizor, oug 77/1999, legea 211/2001, tva

Vom analiza mai jos cazul unei societati care a fost platitoare de TVA la incasare pana la data de 1 iunie 2013. In luna ianuarie a achizitionat utilaje prin executare silita, factura a fost emisa de executorul judecatoresc, iar societatea a compensat obligatia din contul furnizor in luna ianuarie pe baza documentelor intocmite de executor care aratau exact ce creante se sting.


La controlul pentru rambursare TVA, suma a fost respinsa pe motiv ca nu s-a facut dovada platii, respectiv proces-verbal de compensare prin IMI. Acest lucru e greu de realizat deoarece in situatia data firma executata nu va vrea sa faca aceste demersuri.

Vom stabili cum va putea societatea sa recupereze acest TVA si daca incepand cu 1 iunie 2013 mai trebuie sa se faca dovada platii furnizorilor pentru facturile in sold la 31 mai 2013 pentru deducerea TVA.


Solutia consultantului:

In primul rand, consider ca in situatia prezentata de dvs. nu sunt aplicabile prevederile pct. 45 alin.  (13) lit. d) prin care se face trimitere la pct. 16^2 alin. (13) "In scopul aplicarii prevederilor art. 145 alin. (1^1) si (1^2) din Codul fiscal: …. d) in cazul cesiunii de creante si a compensarii, se aplica corespunzator prevederile pct. 16^2 alin. (12), respectiv pct. 16^2 alin. (13) - (14), pentru a determina data platii;". Pct. 16^2 alin. (13) lit. a) se refera la compensarea datoriilor intre furnizor si cumparator "a) in cazul compensarilor intre persoane juridice, la data compensarii realizate conform prevederilor OUG 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, aprobata cu modificari prin Legea 211/2001, si ale HG 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, cu modificarile si completarile ulterioare;".

Practic, in situatia dvs. nu a avut loc o compensare benevola intre furnizor - cumparator, ci o stingere a obligatiilor bugetare ale furnizorului prin executarea silita a bunurilor din patrimoniu, cumparate de catre societatea pe care o reprezentati.

O astfel de situatie nu este reglementata in mod expres prin normele de aplicare a art. 145 la alin. (4^1) pentru executarea silita in cazul persoanelor inactive sau in inactivitate temporara " In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate in cadrul procedurii de executare silita de catre o persoana impozabila de la un contribuabil declarat inactiv, potrivit art. 11, sau de la o persoana impozabila in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii."
      
Din acest motiv consider ca plata poate fi dovedita prin ordinul de plata al cumparatorului pentru contravaloarea bunurilor dobandite prin executarea silita si extrasul de cont prin care se face dovada virarii sumei in contul executorului. Consider ca situatia prezentata de dvs. se incadreaza in prevederile pct. 45 alin. (12) din normele de aplicare ale art. 145 " In sensul art. 145 alin. (1^1) si (1^2) din Codul fiscal, se considera ca taxa a fost platita furnizorului/prestatorului in situatia in care se stinge obligatia de plata catre furnizor/prestator, chiar daca plata este facuta catre un tert.". In opinia mea, executorul judecatoresc poate fi considerat un tert.

Acesta ar fi fost un motiv de fapt si un temei de drept pentru formularea unei contestatii impotriva Deciziei de rambursare prin care nu s-a acceptat la rambursare suma TVA aferenta bunurilor achizitionate prin executare silita.

In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere ca prevederile art. 145 alin. (1^2) cu privire la exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile din facturile primite anterior datei de iesire din sistemul TVA la incasare se respecta si dupa iesirea din sistem, pana la achitarea integrala a acestora.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016