Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 28 Mai. 2013 Exclusiv
Zilele trecute, in cadrul Conferintei Anuale de Achizitii Publice din Romania, ministrul Economiei,
Varujan Vosganian a declarat ca, in opinia sa, privatizarea sectorului de stat este de preferat incercarii de perfectionare a legislatiei achizitiilor publice.
Astfel, pentru a solutiona probleme actuale intampinate de sistemul achizitiilor publice, rezolvarea optima ar fi imbunatatirea managementului si a naturii proprietatii.
Ministrul a mentionat ca aceste probleme au la baza doua motive: la nivelul bugetului consolidat al statului nu au existat instrumente de masurare a eficientei cheltuirii banului public si adesea nu s-a facut o evaluare a cheltuielilor pentru a se vedea daca au avut un efect real, cel de-al doilea motiv fiind legat de existenta sistemului economic privat al statului.
"Pe de o parte, pastram un sector economic de stat, iar pe de alta parte nu stim cum sa facem sa ne batem joc de el, sa ii cream tot felul de obstacole, astfel incat sa fim siguri ca in piata nu se va putea descurca. (...) De pilda, daca o firma are o situatie financiara precara si ia un portofoliu mai mare de comenzi, de multe ori nu i se permite sa fructifice portofoliul de comenzi si sa angajeze personal pentru ca a avut pierderi bugetare in anii anteriori", a aratat Vosganian.
La toate acestea, se adauga prevederile Ordonantei 34 privind atribuirea contractelor de achizitii publice. Ministrul a explicat care este diferenta dintre o firma privata si una cu capital de stat.
"Ai doua firme alaturi: una de stat, una privata. Amandoua trebuie sa cumpere un utilaj. Firma privata se duce la un targ de profil, se uita: Asta e bun, il iau. Firma de stat face caiete de sarcini, firma de stat, dupa ce intra in procedura, se trezeste cu contestatii, se duce sa solutioneze contestatiile, astfel incat raporturile dintre economia de stat si cea privata sunt, din aceasta perspectiva, macinate de neincrederea pe care noi, statul, o avem in noi insine.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2022

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG

Cartea Verde a TVA
Pe de o parte, pastram sectorul de stat si ierarhizam ministrii dupa cate companii de stat are fiecare, adica ala care are mai multe companii de stat e mai tare decat ala care are mai putine - din aceasta perspectiva vreau sa va spun ca ministrul Economiei din Marea Britanie este unul dintre cei mai slabi ministri, pentru ca nu are companii in subordine -, iar la noi ministrii sunt vazuti ca un fel de superdirectori. Cine are mai multe companii, e mai tare. In aceasta perspectiva, parerea mea este ca, in loc sa cautam sa perfectionam legislatia achizitiilor publice, mai bine privatizam sectorul de stat", a spus ministrul.
Mecanismele economiei de piata sunt cele mai bune mijloace de eficientizare a sistemului de achizitii publice, si nu aglomerarea regulilor, a conchis ministrul Economiei.
Sursa: IMM Romania

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Privatizarea e mai buna. De ce achizitiile publice pierd teren":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Cum facem inregistrarea in scopuri de TVA dupa anularea codului de TVA?Oamenii de afaceri cer scaderea TVA si CAS. Ce argumente existaIn atentia celor care obtin venituri din inchirieri: se apropie termenul de plata a impozituluiCriza de specialistiComunicat ANAF: In atentia celor care vor sa ocupe un post de inspector antifraudaUltimele articole
Protejati-va eficient impotriva sanctiunilor INJUSTE dispuse de ANAF! Hotarari CJUE si ICCJ care sunt in avantajul dumneavoastraLipsa numerar in casierie. Soldul este considerat cheltuiala deductibila sau nedeductibila la calculul impozitului?Facilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022Cod de TVA anulat. Corectare situatie fiscalaControl de audit financiar la o firma cu activitate de transport in comun. Cum se verifica evidenta contabila
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
Confruntarea cu FMI: Ce s-a realizat pana acum de la ultimul acord?Salariile angajatilor AVAS, scutite de la poprireCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul V*) - Venituri din investitiiGuvernul Orban respinge proiectul privind reducerea TVA la 16%. Iata forma adoptata de Senat!Noutati legislatie fiscala 1-5 iunie - Monitorul OficialUltimele articole
Codul fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022Debitorii care inregistreaza RESTANTE pot depune notificarea pentru restructurarea obligatiilor fiscale pana pe 31 decembrie 2022Infiintarea Bancilor Nationale de Dezvoltare din Romania, adoptata de SenatLegea privind plafonarea dobanzilor - aviz favorabil de la Comisiile Camerei DeputatilorLegea privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale a fost promulgata de presedinte
Mai multe articole despre privatizare
Articole similare
Ordinul MFP nr. 773/2015 privind unele masuri de eficientizare a activitatii de evaluare ex-ante a documentatiilor de atribuireNereguli descoperite de Curtea de Conturi la Ministerul Dezvoltarii. Explicatiile oficialeOrdonanta nr. 19/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetareFactura electronica RO e-Factura: administrarea, functionarea si implementarea sistemului in 2021OUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetareUltimele articole
Facturile pe hartie vor disparea. Toate firmele vor trece la facturare digitala incepand din 2022Din septembrie 2021 va fi implementat programul E-Factura. Emitentii trebuie sa detina un certificat digital calificatSunteti profesionist cu experienta in sectorul public?Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor trece in subordinea FinantelorPosibilitati noi de finantare dedicate sprijinirii romanilor de pretutindeni
Mai multe articole despre achizitii publice
Articole similare
Cadouri eficiente fiscal pentru companiiZoom fiscal: Regimul microintreprinderilor 2016Din 2011 se schimba modul de calcul al ajutoarelor sociale si al salariilor bugetarilorGuvernul vrea sa subventioneze dobanzile la creditele unor FIRME PRIVATEBanca Mondiala propune reorganizarea ANAF. Fiscul se executaUltimele articole
Activitate de cercetare directa. Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal
Mai multe articole despre firme private
Articole similare
Factura electronica RO e-Factura: administrarea, functionarea si implementarea sistemului in 2021
Mai multe articole despre contracte de achizitii publice

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"