Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Privatizarea e mai buna. De ce achizitiile publice pierd teren

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, privatizare, achizitii publice, firme private, contracte de achizitii publice, ministrul economiei

Zilele trecute, in cadrul Conferintei Anuale de Achizitii Publice din Romania, ministrul Economiei,



Varujan Vosganian a declarat ca, in opinia sa, privatizarea sectorului de stat este de preferat incercarii de perfectionare a legislatiei achizitiilor publice.

Astfel, pentru a solutiona probleme actuale intampinate de sistemul achizitiilor publice, rezolvarea optima ar fi imbunatatirea managementului si a naturii proprietatii.

Ministrul a mentionat ca aceste probleme au la baza doua motive: la nivelul bugetului consolidat al statului nu au existat instrumente de masurare a eficientei cheltuirii banului public si adesea nu s-a facut o evaluare a cheltuielilor pentru a se vedea daca au avut un efect real, cel de-al doilea motiv fiind legat de existenta sistemului economic privat al statului.

"Pe de o parte, pastram un sector economic de stat, iar pe de alta parte nu stim cum sa facem sa ne batem joc de el, sa ii cream tot felul de obstacole, astfel incat sa fim siguri ca in piata nu se va putea descurca. (...) De pilda, daca o firma are o situatie financiara precara si ia un portofoliu mai mare de comenzi, de multe ori nu i se permite sa fructifice portofoliul de comenzi si sa angajeze personal pentru ca a avut pierderi bugetare in anii anteriori", a aratat Vosganian.

La toate acestea, se adauga prevederile Ordonantei 34 privind atribuirea contractelor de achizitii publice. Ministrul a explicat care este diferenta dintre o firma privata si una cu capital de stat.

"Ai doua firme alaturi: una de stat, una privata. Amandoua trebuie sa cumpere un utilaj. Firma privata se duce la un targ de profil, se uita:  Asta e bun, il iau. Firma de stat face caiete de sarcini, firma de stat, dupa ce intra in procedura, se trezeste cu contestatii, se duce sa solutioneze contestatiile, astfel incat raporturile dintre economia de stat si cea privata sunt, din aceasta perspectiva, macinate de neincrederea pe care noi, statul, o avem in noi insine.

Pe de o parte, pastram sectorul de stat si ierarhizam ministrii dupa cate companii de stat are fiecare, adica ala care are mai multe companii de stat e mai tare decat ala care are mai putine - din aceasta perspectiva vreau sa va spun ca ministrul Economiei din Marea Britanie este unul dintre cei mai slabi ministri, pentru ca nu are companii in subordine -, iar la noi ministrii sunt vazuti ca un fel de superdirectori. Cine are mai multe companii, e mai tare. In aceasta perspectiva, parerea mea este ca, in loc sa cautam sa perfectionam legislatia achizitiilor publice, mai bine privatizam sectorul de stat", a spus ministrul.

Mecanismele economiei de piata sunt cele mai bune mijloace de eficientizare a sistemului de achizitii publice, si nu aglomerarea regulilor, a conchis ministrul Economiei.

Sursa: IMM Romania



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016