Tags: e-factura, relatia b2b si b2g, facturi electronice
Va rog sa ne lamuriti cu urmatoarea situatie. In data de 01.03.2022 ne-am inregistrat in sistemul E-factura, prin aplicarea in SPV, pentru a transmite facturile emise catre institutii publice, care intrase in test in data de 01.04.2022.
In urma unor noi informatii oferite pe internet de anumiti consultanti fiscali, am aflat ca daca suntem inregistrati in sistemul E-
Factura trebuie sa transmitem TOATE facturile in sistem, indiferent de natura produselor si/sau serviciilor si indiferent de cumparator.
Va rugam sa ne clarificati acest aspect. Multumim.
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Inregistrarea in Registrul e-factura a fost optiunea persoanei impozabile exprimate prin formularul cod 084 "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura" pentru emiterea si transmiterea facturilor in sistemul national e-factura pentru toate tranzactiile derulate in relatia B2B si B2G.
Astfel, avand in vedere ca inregistrarea in sistemul RO e-factura este aplicabila din 1 aprilie 2022 (luna imediat urmatoare inregistrarii in sistem prin formularul cod 084), transmiterea prin acest sistem a facturilor emise este obligatorie, indiferent de faptul ca acele facturi sunt emise in relatia B2B sau B2G. Aceasta obligatie este reglementata, in mod expres prin art. 10 din O.U.G. nr. 120/2021 aprobata prin Legea nr. 139/2022
"(1) In relatia comerciala B2B emitentul facturii electronice poate opta pentru transmiterea acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1).
(2) In situatia in care emitentul facturii electronice opteaza pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, acesta este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, denumit in continuare Registrul RO e-Factura.
(3) Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii. De la momentul inscrierii in Registrul RO e-Factura, emitentul dobandeste si calitatea de destinatar."
Asa cum se poate constata si din textul de lege, o data cu inscrierea optionala in acest registru, emitentul facturii in relatia B2B, pe langa faptul ca este obligat sa transmita facturile prin acest sistem, dobandeste si calitatea de destinatar al facturilor emise pe numele sau pentru diverse livrari de bunuri si prestari de servicii, chiar daca bunurile si prestarile respective nu sunt cu risc fiscal.
Caracterul optional al inscrierii in Registrul RO e-Factura rezulta din prevederile cuprinse in ANEXA 1 PROCEDURA privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura, capitulul I pct. 1 si 2 din O.P.A.N.A.F. nr. 1713 din 27 octombrie 2021 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (084) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura"
"1. Operatorii economici, respectiv orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B), pot opta pentru transmiterea facturilor electronice catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, .......
2. Emitentul facturii electronice, care opteaza pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura (denumit in continuare Registrul RO e-Factura), potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din ordonanta de urgenta."
Avand in vedere ca s-a inregistrat optional in Registrul e-factura, societatea pe care o reprezentati nu are posibilitatea/dreptul sa transmita, selectiv, doar anumite facturi emise in relatia B2B, fiind obligata sa transmita toate facturile emise in acest sistem.
Consider ca:
aceasta inregistrare nu era optionala si pentru facturile emise in relatia B2G, motiv pentru care, chiar daca nu ar fi fost inscrisa in acest registru, societatea ar fi fost obligata sa emita si sa transmita prin acest sistem electronic facturile emise in relatia B2G incepand cu data de 1 iulie 2022. Prin Legea nr. 139 din 17 mai 2022 pentru aprobarea O.U.G. nr. 120/2021, publicata in M. Of. nr. 490 din 17 mai 2022, la art. II, s-a reglementat ca, incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici cu sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura., in relatia B2G:
"Incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura."
nu orice tranzactie efectuata de catre persoana impozabila cu o institutie publica se incadreaza in relatia B2G. In aceasta relatie se incadreaza doar autoritatile contractante sau subcontractante carora le sunt incidente prevederile urmatoarelor acte normative:
Legea nr. 98/2016 (legea privind achizitiile publice);
Legea nr. 99/2016 (legea privind achizitiile sectoriale);
Legea nr. 100/2016 (legea privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii).
Aceste acte normative sunt enumerate la lit. m) de la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2021 prin care este definite relatia juridica B2G: relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante - B2G - tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice.
La lit. n) a aceluiasi articol este definita relatia B2B: relatia comerciala dintre doi operatori economici - B2B - tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre doi operatori economici.
Astfel, numai dvs. sunteti in masura sa apreciati daca institutia publica la care faceti referire se incadreaza in relatia B2G.
Initial, prin O.U.G. nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, prin art. 5, s-a reglementat ca operatorii economici pot opta pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica in relatia B2G
"Facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice se aplica in cazul existentei unei relatii B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m), in situatia in care operatorii economici opteaza pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura."

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Promotii vanzare produse 1+1 acordate prin distribuitori
Intrebare:
O societate comerciala hotaraste printr-o decizie interna a administratorilor, implementarea unei promotii de 1+1 gratis pentru stimularea vanzarii.
Acesta promotie este implementata cu ajutorul distribuitorilor in sensul in care produsele pleaca de la societatea comerciala la distribuitori care ulterior ofera clientilor finali, persoane fizice un produs gratuit la unul cumparat.
Care este monografia contabila, documentele fiscale necesare, regim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistari decizie de impunere
Intrebare:
In urma unui control fiscal s-a ajuns la concluzia ca am incadrat gresit niste mijloace fixe, ce nu se incadreaza la subgrupa 2.1 sau clasa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe si nu beneficiaza de facilitatea privind profitul reinvestit.
Inregistrarile facute de mine sunt urmatoarele:
1171 = 4411 78.770 impozit pe profit stabilit suplimentat conf Dec Impunere
4411 = 5121 78.770 plata impozitului pe profit
129 = 1061 -78.770...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plafoane grad de indatorare. Cursul valutar utilizat
Intrebare:
O companie platitoare de impozit pe profit care are imprumuturi de la grup ce curs de schimb are trebui sa ia in considerare la aplicarea art 40.2 alin (4) din Codul Fiscal unde se specifica: Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentul in lei a plafoanelor respective este cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal.
Cursul pentru ultima zi este cursul publicat in ultima zi sau cel valabil in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota TVA aplicabila livrare imobil
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns concret:
Speta este vanzarea unui imobil tip casa 120 mp suprafata utila; valoarea 735000 lei (148.704 000 euro) pret cu TVA calculat de 5%.
In cazul unei promisiuni de vanzare facuta in 2022 si cu un avans achitat la acel moment de 25%.
Vanzarea imobilului se va face in luna iulie 2025.
Intrebarea este: care este cota de TVA corecta de calculat la accest moment, in iunie 2025? Se incadreaza la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura si bon fiscal, bransamete de apa si canalizare
Intrebare:
Un ONG, care are si activitate economica, face bransamente de apa si canalizare, si la persoane fizice, pe baza de contract si factura, cod factura 751, incasarile facandu-se pana acum cu casa de marcat, pe baza bonului, dar Finantele inregistreaza aceste bonuri ca venituri si TVA, dubland astfel suma TVA-ului si ne vin notificari. Intrebarea este daca putem sa emitem la persoanele fizice chitanta de incasare in locul bonului. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<