Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele inregistrate in E-Factura prin depunerea F084 trebuie sa transmita in sistem TOATE facturile derulate in relatia B2B si B2G

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2022
Firmele inregistrate in E-Factura prin depunerea F084 trebuie sa transmita in sistem TOATE facturile derulate in relatia B2B si B2G
Tags: e-factura, relatia b2b si b2g, facturi electronice

Va rog sa ne lamuriti cu urmatoarea situatie. In data de 01.03.2022 ne-am inregistrat in sistemul E-factura, prin aplicarea in SPV, pentru a transmite facturile emise catre institutii publice, care intrase in test in data de 01.04.2022.

In urma unor noi informatii oferite pe internet de anumiti consultanti fiscali, am aflat ca daca suntem inregistrati in sistemul E-Factura trebuie sa transmitem TOATE facturile in sistem, indiferent de natura produselor si/sau serviciilor si indiferent de cumparator. 

Va rugam sa ne clarificati acest aspect. Multumim.

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

Inregistrarea in Registrul e-factura a fost optiunea persoanei impozabile exprimate prin formularul cod 084 "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura" pentru emiterea si transmiterea facturilor in sistemul national e-factura pentru toate tranzactiile derulate in relatia B2B si B2G.

Astfel, avand in vedere ca inregistrarea in sistemul RO e-factura este aplicabila din 1 aprilie 2022 (luna imediat urmatoare inregistrarii in sistem prin formularul cod 084), transmiterea prin acest sistem a facturilor emise este obligatorie, indiferent de faptul ca acele facturi sunt emise in relatia B2B sau B2G. Aceasta obligatie este reglementata, in mod expres prin art. 10 din O.U.G. nr. 120/2021 aprobata prin Legea nr. 139/2022

"(1) In relatia comerciala B2B emitentul facturii electronice poate opta pentru transmiterea acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1).
(2) In situatia in care emitentul facturii electronice opteaza pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, acesta este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, denumit in continuare Registrul RO e-Factura.
(3) Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii. De la momentul inscrierii in Registrul RO e-Factura, emitentul dobandeste si calitatea de destinatar."
 
Asa cum se poate constata si din textul de lege, o data cu inscrierea optionala in acest registru, emitentul facturii in relatia B2B, pe langa faptul ca este obligat sa transmita facturile prin acest sistem, dobandeste si calitatea de destinatar al facturilor emise pe numele sau pentru diverse livrari de bunuri si prestari de servicii, chiar daca bunurile si prestarile respective nu sunt cu risc fiscal.
 
Caracterul optional al inscrierii in Registrul RO e-Factura rezulta din prevederile cuprinse in ANEXA 1 PROCEDURA privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura, capitulul I pct. 1 si 2 din O.P.A.N.A.F. nr. 1713 din 27 octombrie 2021 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (084) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura"
"1. Operatorii economici, respectiv orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B), pot opta pentru transmiterea facturilor electronice catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, .......
    2. Emitentul facturii electronice, care opteaza pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura (denumit in continuare Registrul RO e-Factura), potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din ordonanta de urgenta."
 
Avand in vedere ca s-a inregistrat optional in Registrul e-factura, societatea pe care o reprezentati nu are posibilitatea/dreptul sa transmita, selectiv, doar anumite facturi emise in relatia B2B, fiind obligata sa transmita toate facturile emise in acest sistem. 
 
Consider ca:
aceasta inregistrare nu era optionala si pentru facturile emise in relatia B2G, motiv pentru care, chiar daca nu ar fi fost inscrisa in acest registru, societatea ar fi fost obligata sa emita si sa transmita prin acest sistem electronic facturile emise in relatia B2G incepand cu data de 1 iulie 2022. Prin Legea nr.  139  din 17 mai 2022 pentru aprobarea O.U.G. nr. 120/2021, publicata in M. Of. nr. 490 din 17 mai 2022, la art. II, s-a reglementat ca, incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici cu sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura., in relatia B2G:
"Incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura."
nu orice tranzactie efectuata de catre persoana impozabila cu o institutie publica se incadreaza in relatia B2G. In aceasta relatie se incadreaza doar autoritatile contractante sau subcontractante carora le sunt incidente prevederile urmatoarelor acte normative:
Legea nr. 98/2016 (legea privind achizitiile publice);
Legea nr. 99/2016 (legea privind achizitiile sectoriale);
Legea nr. 100/2016 (legea privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii).
 
Aceste acte normative sunt enumerate la lit. m) de la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2021 prin care este definite relatia juridica B2G: relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante - B2G - tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legii nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice.
 
La lit. n) a aceluiasi articol este definita relatia B2B: relatia comerciala dintre doi operatori economici - B2B - tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre doi operatori economici.
 
Astfel, numai dvs. sunteti in masura sa apreciati daca institutia publica la care faceti referire se incadreaza in relatia B2G.
 
Initial, prin O.U.G. nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, prin art. 5, s-a reglementat ca operatorii economici pot opta pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica in relatia B2G
"Facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice se aplica in cazul existentei unei relatii B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m), in situatia in care operatorii economici opteaza pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura."
 
In concluzie, avand in vedere ca s-a inscris in Registrul e-factura incepand cu data de 1 aprilie 2022, prin sistemul RO e-factura trebuie emise si transmise toate facturile, indiferent de faptul ca livrarea de bunuri si/sau prestarea de servicii se efectueaza in relatia B2B sau B2G. Practic, nici in relatia B2B, dar nici in relatia B2G, facturile nu pot fi emise si transmise selectiv prin acest sistem.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firmele inregistrate in E-Factura prin depunerea F084 trebuie sa transmita in sistem TOATE facturile derulate in relatia B2B si B2G":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016