Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

E-Factura. Care este termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistem

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mar. 2024
E-Factura. Care este termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistem
Tags: e-factura, depunere facturi electronice, termen transmitere facturi electronice

Am rugamintea sa ma ajutati cu o clarificare in ceea ce priveste termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Avand in vedere ca in legislatie se mentioneaza ca termenul-limita pentru transmiterea facturii este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii conform art. 319 alin.(16) CF (15 zile luna urmatoare) si avand in vedere faptul ca operational, societatea noastra factureaza serviciile aferente lunii anterioare, in jurul datei de 15 luna urmatoare. 

 

Putem emite facturile ca data calendaristica pe 15, dar cu data de emitere inscrisa pe factura ultima zi din luna de referinta (anterioara), incadrandu-ne in termenul de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii conform art.319 alin.(16) CF (15 zile luna urmatoare), data ultimei zile din luna de raportare fiind utilizata la facturare de societatea noastra din considerente de termen de incasare conform contractelor comerciale in vigoare si pentru a putea colecta TVA-ul in luna de prestare a serviciilor? Multumesc anticipat.

 

 

Termen limita pentru transmitere facturi in E-Factura – raspunsul specialistului: 

 

Avand in vedere detaliile oferite si referintele legislative mentionate mai jos, regulile cu privire la termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura si modul in care societatea dumneavoastra se poate incadra in aceste prevederi, sunt:

1. Termenul general de transmitere a facturilor in RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, pana pe 30 iunie 2024, respectiv 5 zile calendaristice incepand cu 1 iulie 2024.

2. Termenul de transmitere in RO e-Factura: Emitentul are un termen de 5 zile lucratoare (pana la 30 iunie 2024) respectiv 5 zile calendaristice (incepand cu 01 iulie 2024) pentru a transmite factura electronica in sistem. Acest termen de 5 zile incepe de la data emiterii facturii, care este momentul cand factura este emisa oficial si inregistrata in contabilitatea emitentului.


3. Data emiterii facturii: Acesta este momentul cand factura este efectiv creata si inregistrata in contabilitatea emitentului. De exemplu, daca factura este emisa si inregistrata cu data de 31, atunci termenul de 5 zile calendaristice pentru transmiterea in RO e-Factura incepe din data de 31.

4.Limita maxima de transmitere: Pe langa termenul de 5 zile de la data emiterii, exista o limita maxima specificata, care este nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii conform art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015 (Codul Fiscal). Aceasta inseamna ca, daca legislatia specifica o data-limita pentru emiterea facturilor (de exemplu, cel tarziu in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare pentru anumite operatiuni), factura trebuie transmisa in RO e-Factura nu doar in termen de 5 zile de la data sa de emitere, ci si in acest cadru de timp legat de data-limita legala.

Astfel, emitentul trebuie sa fie atent nu doar la data la care factura este emisa, ci si la termenul-limita legal pentru emiterea facturii, asigurandu-se ca se incadreaza in ambele termene pentru a evita potentialele sanctiuni. Aceasta abordare garanteaza conformitatea cu cerintele legale, atat pentru data de emitere a facturii, cat si pentru termenul de transmitere a acesteia in sistemul RO e-Factura.

In concluzie

Strategia dumneavoastra de facturare, in care facturati serviciile aferente lunii anterioare in jurul datei de 15 a lunii urmatoare, cu data de emitere inscrisa pe factura fiind ultima zi a lunii de referinta, este conforma cu termenul de emitere prevazut in Codul Fiscal.

Pentru a respecta termenul de transmitere in RO e-Factura, trebuie sa va asigurati ca facturile sunt transmise in sistem in termen de 5 zile de la data emiterii facturii, dar tinand cont si de termenul maxim de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii conform art. 319 alin. (16) CF.

Temei legal 

Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung

Art. LIX. 

(6) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) - (3) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) Nerespectarea prevederilor alin. (6) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (7), nerespectarea prevederilor alin. (6) in perioada 1 ianuarie-31 martie 2024 nu se sanctioneaza.


Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

SECTIUNEA a 4-aFacturarea electronica in relatia B2B
Art. 10


7) Termenul-limita pentru transmiterea facturilor prevazute la alin. (1) in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


Codul fiscal

Art. 319. Facturarea

(16) Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "E-Factura. Care este termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistem":
Rating:

Nota: 4.93 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016