Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un contribuabil se intreaba daca atunci cnd emite bonuri fiscale catre persoane fizice are si obligatia de a scoate factura.
Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?
Sa luam cazul în care sunt emise bonuri fiscale catre persoane fizice (in suma pana la 5.000 lei) fara factura. Pe bon scrie – interventie. Mai trebuie si factura?
Specialistul ne spune urmatoarele. Conform art 319 alin (6) lit a) din Codul fiscal: “Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
a)pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;”
La alin. (10) al art 319 sunt prevazute cateva exceptii de la obligativitatea emiterii facturii:
“(10)Prin exceptie de la prevederile alin. (6) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:
a)livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)livrarile de bunuri si prestarile de servicii, altele decat cele mentionate la lit. a), furnizate catre beneficiari persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fara nominalizarea cumparatorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau abonamentelor, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expozitii;”
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Asadar, nu este obligatorie emiterea facturii pentru prestarea serviciilor catre persoane fizice, decat la solicitarea acestora. Daca vi se solicita factura de catre persoana fizica, atunci, conform OUG 69/2024, de la data de 1 ianuarie 2025, este obligatorie transmiterea prin SPV a facturilor emise catre persoane fizice.
Relatia B2C reprezinta tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre un operator economic - persoana impozabila stabilita in Romania si o persoana neimpozabila.
Astfel, la art. 10 ind.1 din OUG 120 /2021 se fac urmatoarele precizari:
“(1)In perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1), pot transmite facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
(2)Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1), au obligatia sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3)Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C.
(4)Furnizorii prevazuti la alin. (1) si (2) sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Una dintre principalele nelamuriri legate de implementarea sistemului e-Factura in relatia B2C a fost obligatia colectarii codului numeric personal (CNP) al consumatorilor. Forma initiala a prevederilor legislative din OUG 120/2021 a fost perceputa ca impunand furnizorilor colectarea acestor date pentru fiecare factura emisa. Totusi, OUG 138/2024 a adus clarificari importante, precizand ca operatorii economici nu sunt obligati sa colecteze CNP-urile persoanelor fizice in acest context.
Concret, daca beneficiarul persoana fizica nu furnizeaza un cod de identificare fiscala, operatorul economic va utiliza un cod standard format din 13 cifre de zero (0000000000000 ) in locul codului de identificare fiscala. Aceasta prevedere este stipulata in art. I, pct. 3 din OUG 138/2024, care modifica forma initiala a art. 10 1 alin. (3) din OUG 120/2021.
Sanctiunile pentru netransmiterea acestor facturi sunt prevazute la art. 13 2 din OUG 120/2021:
“(31) Contraventia prevazuta la alin. (1) lit. e) se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare factura emisa pentru care nu au fost respectate prevederile art. 10 alin. (1) si art. 101 alin. (2).”
In concluzie, daca vi se solicita factura de catre persoana fizica, atunci va trebui sa tramsmiteti aceasta factura in e-factura.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Lamuriri privind bacsisul: inregistrari contabile si regimul TVAExtragerea speciala de Pasti, in cadrul Loteriei bonurilor fiscaleObligatia utilizarii casei de marcat pentru servicii prestate catre populatieTop modificari fiscale aduse de Legea 186/2015. Cele 7 schimbari care schimba domeniul fiscalDiferente intre comertul cu ridicata si comertul en-gros. Ce obligatii are societatea in cazul defasurarii ambelor activitati?Ultimele articole
Proiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulFacturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseLivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiCum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"