Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli autoturisme. In ce conditii avem drept sa deducem TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 3512/2008, casa de marcat, hg 84/2013, cheltuieli autoturisme

Vom analiza mai jos cazul unei societati (dealer auto) care are in proprietate atat autoturisme pentru drive-test, cat si un vehicul uzat, folosit in scopul desfasurarii activitatii. Vom stabili astfel ce documente sunt necesare pentru a dovedi ca vehiculele detinute sunt utilizate pentru destinariile respective si pentru a deduce atat cheltuielile, cat si TVA-ul integral. De asemenea, in situatia in care s-a achizitionat combustibil fara ca pe bonul fiscal sa fie inscris (cu ajutorul casei de marcat) Codul fiscal al beneficiarului si fara a se solicita factura, dupa data de 14.03.13, TVA este nedeductibila. Vom vedea in ce masura contravaloarea acesteia se include in cheltuiala si daca aceasta este deductibila integral.Solutia consultantului:

Raspunsurile la intrebarile dvs. au in vedere regementarile prevazute de Codul fiscal si de HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Importante sunt pentru speta in cauza precizarile aduse de HG 670/2012, pentru modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal.

Trebuie sa fie avute in vedere atat deductibilitatea cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, prevazute de art. 21 din Codul fiscal, cat si deductibilitatea acestor achizitii din punct de vedere TVA , prevazuta de art. 145^1 din Codul fiscal.

Astfel, cheluielile aferente vehiculelor rutiere mentionate sunt deductibile in proportie de 50%  daca nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Sunt integral deductibile cheltuielile realizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si cele care se inscriu in oricare din urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Referitor la deductibilitatea integrala a cheltuielilor mai sus mentionate, potrivit pct. 49^2 din HG 44/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare, justificarea utilizarii vehiculelor exclusiv in scopul activitatii economice se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea in mod obligatoriu a foii de parcurs , care sa cuprinda cel putin informatiile :
-categoria de vehicul utilizat;
-scopul si locul deplasarii;
-kilometrii parcursi;
-norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Ultima modificare in domeniu este adoptata prin HG 84/2013, in vigoare din data de 14.03.2013, prin care se pierde calitatea de document justificativ pentru TVA la achizitiile de combustibili in baza bonului de marcat fiscal, ce nu are codul de TVA al cumparatorului, imprimat direct de casa de marcat fiscala.

Incepand cu 14.03.2013,la achizitiile de bunuri si servicii efectuate in baza unui bon fiscal emis de casa de marcat fiscala, conform OUG 28/1999, se poate deduce TVA daca valoarea bonului, inclusiv a TVA este pana la suma 100 de euro si contine urmatoarele informatii:
- data emiterii;
- identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
- identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
- suma taxei colectate sau informațiile necesare pentru calcularea acesteia;
- daca anterior a fost emisa o alta factura, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

Observam ca legiuitorul nu impune stampilarea bonului fiscal emis de casa de marcat, pe care il considera factura simplificata, ce nu este supus stampilarii.

Pana la noi reglementari nu se deduce cheltuiala pe baza bonului fiscal deoarece acesta nu este reglementat de OMFP 3512/2008 privind documentele justificative in activitatea financiar-contabila.

Aceasta cheltuiala nu poate fi dedusa pe baza bonului fiscal, ci se necesita, ca si pana acum, intocmirea decontului de cheltuieli, a NIR-ului,a ordinului de deplasare, a foilor de parcurs, dupa caz.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Cheltuieli autoturisme. In ce conditii avem drept sa deducem TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016