Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Incasare cu numerar. Care va fi tratamentul in ce priveste TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, inregistrari contabile, tva la incasare, hg 84/2013, legea 208/2012, pfa

Vom analiza mai jos cazul unei societati comerciale care aplica TVA la incasare si care emite o factura in suma de 4.800 lei (valoarea include TVA) in data de 20.06.2013. In aceasta data se incaseaza in numerar 2.000 lei, urmand ca diferenta sa se achite tot in numerar (conform intelegerii intre parti) in 30 de zile. Vom vedea cand va trebui societatea sa plateasca TVA colectat avand in vedere ca la data emiterii facturii a incasat partial contravaloarea facturii. De asemenea, vom vedea care ar fi fost tratamentul TVA in cazul in care conditiile de mai sus ar fi existat inainte de intrarea in vigoare a HG 84/2013.



Solutia consultantului:

Conform prevederilor inainte de intrarea in vigoare a  HG 84/2013, sistemul TVA la incasare nu se aplica in cazul livrarilor/prestarilor a caror contravaloare este incasata in numerar, total sau partial, de la benficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, PFA, liber profesionisti, asocieri fara personalitate juridica.

Prin Legea 208/2012, aceste prevederi au fost completate. Astfel, in cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incasa in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume, nu se aplica regulile generale de exigibiltate, respectiv taxa nu va fi exigibila la data emiterii facturii, ci la data incasarii.
 
HG 84/2013 a modificat normele date in aplicarea art. 134^2 din Codul fiscal. Noile clarificari introduse stabilesc ca, in cazul incasarii in numerar a contravalorii facturii, in sensul art. 134^2 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal, furnizorul/prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la incasare exclude de la aplicarea sistemului TVA la incasare acele sume dintr-o factura care sunt incasate in numerar pana in ziua emiterii facturii, inclusiv, de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, PFA, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.

De asemenea, reglementarile nou-introduse mai prevad ca, pentru sumele incasate in numerar dupa data emiterii facturii, furnizorul/prestatorul aplica sistemul TVA la incasare si inscrie pe factura mentiunea TVA la incasare, cu exceptia situatiei in care livrarea/prestarea se incadreaza in alta categorie exceptata prevazuta la art. 134^2 alin. (6) din Codul fiscal.

Redam in continuare prevederile de la art. 134^2 alin. (6) lit.d:

 "Art. 134^2 alin. (6) lit. d): in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, PFA, liber-profesionisti si asocieri fara personalitate juridica. In cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile de exigibilitate prevazute la alin. (1) si alin. (2) lit. a)";
 
Exemplu:

La data emiterii facturii pe data de 26.06.2013:

4111%                   4800 lei
          4426            387.10 lei
          4428            541.93 lei
          704/707       3870.97 lei
5311 = 4111          2000 lei
 
La data incasarii diferentei (dupa 30 de zile):
 
5311 =4111           2800 lei
4428 = 4427          541.93 lei


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Incasare cu numerar. Care va fi tratamentul in ce priveste TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016