Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea sumelor de serviciu din casa de marcat. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: casa de marcat, sume, inregistrari contabile, registru, inregistrarea sumelor de serviciu

Se mai conduce registrul banilor proprii de catre unitatile care au ca obiect de activitate comert cu amanuntul catre populatie? Cum se evidentiaza in casa de marcat si in registrul de casa numerarul de la inceputul zilei care serveste drept bani de schimb?


Prevederile referitoare la conducerea registrului special in care se inregistrau banii personali ai angajatilor si / sau ai administratorului, mentionate la art. 4 alin. (6) din OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare, au fost abrogate la data de 17 noiembrie 2008 de Legea 264/2008.
 
In conformitate cu art. 4 alin. (4) din OUG 28/1999, modificat prin OUG 91/2014:

"(7) Raportul fiscal de inchidere zilnica emis de aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) trebuie sa contina pe langa datele definite la alin. (6) si urmatoarele date: numarul de bonuri fiscale care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, valoarea totala a acestora, total taxa pe valoarea adaugata aferenta, identificatorul jurnalului electronic, numarul si valoarea reducerilor, anularilor, sume de serviciu, precum si sumele rezultate pentru fiecare mijloc de plata utilizat. Sumele de serviciu reprezinta sumele de bani utilizate pentru plata restului catre client, puse la dispoziţia operatorului aparatului de marcat electronic fiscal la inceputul fiecarei zile de lucru. Acestea se regasesc in soldul contului de casa si, de asemenea, in soldul de la sfirsitul zilei de lucru."
 
Asadar, sumele de la inceputul zilei, utilizate pentru plata restului, se inscriu in aparatul de marcat electronic (ca o "incasare") si se regasesc pe raportul fiscal de inchidere zilnica (raportul Z) drept "sume de serviciu".

Astfel, la predarea sumei respective din "registrul de casa" catre "casa de marcat", se va face o dispozitie de plata pe numele operatorului casei de marcat, insotita de un monetar sau de un proces verbal de predare primire in care se va mentiona componenta sumei respective, operatorul va inregistra suma respectiva in casa de marcat printr-o optiune distincta fata de cea cu care se incaseaza contravaloarea bunurilor / serviciilor de la populatie, in registrul de casa suma va fi trecuta la plati ca "sume de serviciu", iar in contabilitate se va face inregistrarea 5125 / 581 = 5311.
La sfirsitul zilei, odata cu predarea banilor incasati, pe baza raportului fiscal de inchidere zilnica, in registrul de casa, pe incasari, se vor trece doua pozitii distincte, asa cum apar in raportul Z:
- prima aferenta incasarilor din vinzari - pe baza careia se va face inregistrarea in contabilitate:
5311 = 707
si, eventual, 5311 = 4427.
- a doua referitoare la suma de serviciu predata dimineata operatorului casei de marcat pentru rest:
5311 = 5125 / 581.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman, expert contabil si Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea sumelor de serviciu din casa de marcat. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.52 din 5 din 29 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016