Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit pe nerezidenti. Cum procedam cand lipseste certificatul de rezidenta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, impozit nerezidenti, certificat de rezidenta, lipsa certificatului

Analizam mai jos cazul unei societati cu obiect de activitate servicii consultanta si management. In anul 2013, se primesc mai multe facturi de la o societatea din Suedia pentru servicii de "management fee" si "bonus de roialitate" aferente perioadei 2011-2013.

In momentul platii acestor facturi catre furnizorul din Suedia, vom stabili daca societatea are obligatia de a retine si de a achita catre bugetul de stat impozit pe venitul nerezidentilor.

Se mentioneaza ca pana in prezent societatea romana nu a primit inca certificatul de rezidenta fiscala din partea furnizorului. Vom stabili daca in cazul in care se va primi acest certificat din partea furnizorului strain, societatea romana are obligatia achitarii acestui impozit pe venitul nerezidentilor.

De asemenea, vom vedea ce conditii ar trebui indeplinite pentru a nu avea obligatia retinerii acestui impozit.

Precizam astfel ca veniturile platite societatii suedeze intra in sfera impozitului pe veniturile nerezidentilor, conform art 115 lit k din Codul fiscal.
 
Pentru a nu retine la sursa impozit pe nerezidenti de 16 % va trebui ca societatea din Suedia sa va transmita Certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din Suedia, valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident. In aceste conditii, se aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Suedia, art. 7, fiind valabile prevederile art 118 din Codul fiscal.
 
Daca la momentul efectuarii platilor catre nerezident nu detineti acest Certificat, va trebui sa retineti la sursa impozitul pe venit in cota de 16%.
 
Daca ulterior primiti acest Certificat valabil pentru anul in care s-au efectuat platile, veti putea solicita de la bugetul de stat restiturea impozitului platit si sa il virati partenerului extern, conform art 118 alin 3 din Codul fiscal, redat mai jos;

"3) In cazul in care s-au facut retineri de impozit ce depasesc cotele din conventiile de evitare a dublei impuneri, respectiv din legislatia Uniunii Europene, suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea beneficiarului de venit, respectiv a persoanei nerezidente.

Pentru restituirea impozitului retinut in plus din veniturile platite de un rezident roman persoanelor nerezidente, acestea depun o cerere de restituire a impozitului platit in plus la platitorul de venit rezident roman.

Cererea de restituire a impozitului va fi depusa de persoana nerezidenta in termenul legal de prescriptie, stabilit prin legislatia statului roman.

Restituirea impozitului retinut in plus fata de sarcina fiscala rezultata din aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, respectiv a legislatiei Uniunii Europene coroborat cu legislatia interna, dupa caz, se efectueaza independent de situatia obligatiilor fiscale ale contribuabilului rezident roman, platitor al venitului catre nerezident, obligat potrivit legii sa faca stopajul la sursa."
 
Normele metodologice prevad:
"13^1. (1) In cazul cand in Romania s-au facut retineri de impozit ce depasesc prevederile din conventiile de evitare a dublei impuneri sau din legislatia Uniunii Europene, dupa caz, suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea beneficiarului de venit, respectiv a persoanei nerezidente.

(2) Pentru restituirea impozitului retinut in plus din veniturile platite nerezidentului, acesta depune, in termenul legal de prescriptie o cerere de restituire a impozitului platit in plus la platitorul de venit.

(3) Restituirea impozitului retinut in plus fata de sarcina fiscala rezultata din aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri sau a legislatiei Uniunii Europene, dupa caz, coroborate cu legislatia interna, se efectueaza de catre platitorul de venit, independent de situatia obligatiilor sale fiscale.

(4) Platitorul de venit va calcula si va restitui nerezidentului suma reprezentand impozit retinut in plus, astfel:

a) in situatia in care cota de impunere stabilita in conventiile de evitare a dublei impuneri sau de legislatia Uniunii Europene este mai mica decat cea prevazuta de Codul fiscal, suma restituita nerezidentului este egala cu diferenta de impozit platit in plus;
b) in situatia in care potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri sau legislatiei Uniunii Europene nu se datoreaza impozit, suma restituita nerezidentului este egala cu impozitul platit in Romania;

(5) In vederea recuperarii de la buget a sumelor efectiv restituite, platitorul de venit va depune la organul fiscal competent in administrarea sa declaratia/declaratiile fiscala/fiscale rectificativa/rectificative cu diminuarea obligatiilor fiscale, in care va inscrie suma efectiv restituita persoanei nerezidente cu titlu de impozit retinut in plus.

(6) Ulterior depunerii declaratiei fiscale rectificative, platitorul de venit va depune la acelasi organ fiscal o cerere de restituire a impozitului platit in plus, solutionarea cererii realizandu-se potrivit legislatiei in materie.

(7) In situatia in care restituirea impozitului retinut in plus fata de sarcina fiscala rezultata din aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, sau a legislatiei Uniunii Europene, dupa caz, coroborate cu legislatia interna, nu se poate efectua de catre platitorul de venit, contribuabilul nerezident isi va recupera de la bugetul statului, acest impozit platit in plus, personal sau prin imputernicit. Procedura de restituire a impozitului platit in plus se va stabili prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."

Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Impozit pe nerezidenti. Cum procedam cand lipseste certificatul de rezidenta?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016