Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Monografie contabila in cazul impozitului retinut la sursa de nerezidenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mai. 2023
Monografie contabila in cazul impozitului retinut la sursa de nerezidenti
Tags: monografie contabila, nerezidenti, impozit retinut la sursa

Se factureaza catre client din Spania drepturi de autor. Clientul plateste mai putin cu 3% impozit retinut la sursa. Care este monografia in acest caz? Ce se cere clientului pentru impozitul retinut si cum se inchide in contabilitate? Multumesc.

Impozit retinut la sursa- Monografie contabila:

 

Din datele furnizate de dvs. inteleg ca este vorba despre o societate platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA cu activitati de arhitectura.
1. Care este monografia ?

Monografia contabila a operatiunii consta in urmatoarele articole contabile:

  • Inregistrarea facturii emise catre clientul din Spania: 411 = %

704
4427

  • Impozitul retinut de clientul din Spania 635 = 446 ( impozit nerezident ) concomitent cu 446 = 411
  • Inregistrarea incasarii sumei incasate
    5124 = 411

2. Ce se cere clientului pentru impozitul retinut si cum se inchide in contabilitate.

Din datele prezentate rezulta ca trebuie sa solicitati clientului dvs. din Spania sa va restituie impozitul retinut cu conditia ca societatea dvs.sa-i prezinte certificatul de rezidenta fiscala.


Societatea dvs. se afla in situatia in care poate aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata cu Spania conform alin 1 de art. 7 din aceasta conventie:
ART. 7 Profiturile din activitatea de afaceri 1. Profiturile unei intreprinderi a unui stat contractant sunt impozabile numai in acel stat, in afara de cazul cand intreprinderea exercita activitate de afaceri in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent situat acolo. Daca intreprinderea exercita activitate de afaceri in acest mod, profiturile intreprinderii pot fi impuse in celalalt stat, dar numai acea parte din ele care este atribuibila acelui sediu permanent
In aceasta situatie trebuie sa prezentati clientului dvs. din Spania un certificat de rezidenta fiscala in oglinda in conformitate cu prevederile art. 230 din Codul fiscal ( presupunand ca si in Spania se aplica prevederi asemanatoare )

ART. 230 - Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene
(2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.

Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile prezentului titlu. In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala si, dupa caz, a declaratiei prin care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei Uniunii Europene si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie. .. Calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene va fi dovedita prin certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a acestuia de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul social al rezidentului, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau in prezentul titlu, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta. 

Dupa prezentarea ulterioara a certificatului de rezidenta fiscala, clientul din Spania trebuie sa restituie impozitul retinut, urmand ca acesta sa-si recupereze impozitul platit in pus de la organelle fiscale din Spania.
Inregistrarea in contabilitate a incasarii impozitului restituit de clientul din Spania:
5124 = 411
Stornarea impozitului retinur initial:
446 = 411 cu minus
635 = 446 cu minusRaspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Monografie contabila in cazul impozitului retinut la sursa de nerezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016