Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Societatea, in baza unui contract cu un evaluator autorizat (ANEVAR) a reevaluat cladirile aflate in propietate pentru toate puctele de lucru si a depus aceste rapoarte de evaluare la toate primariile pentru impozitare. Data de referinta pentru rapoartele de evaluare a fost 31.12.2020 (si au fost intocmite la data de 1 martie 2021) pentru impozitarea cladirilor incepand cu anul 202.
Cand trebuie societatea sa reevalueze din nou cladirile, la 3 ani sau la 5 ani, de cand se aplica aceasta modificare a Codului fiscal?
Reevaluare cladiri – raspunsul specialistului:
Prin OUG 16/2022 cu modificarile ulterioare a fost introdusa obligatia Organului fiscal local de a notifica proprietarii de cladiri (persoane fizice sau juridice) despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare pentru a putea achita cota redusa de impozit pe cladiri.
In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, impozitul se calculeaza:
- prin aplicarea cotei de 5% asupra valorii impozabile, cu conditia ca proprietarul cladirii sa fi fost notificat de catre organul fiscal despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare.
- prin aplicarea la valoarea impozabila a cladirilor a cotelor de mai jos, daca notificarea nu a fost comunicata/transmisa de catre organul fiscal proprietarului imobilului:
- cote cuprinse intre 0,08%-0,2% pentru cladiri rezidentiale (cote actuale in Codul fiscal),
- cote cuprinse intre 0,2%-1,3% pentru cladiri nerezidentiale (cote actuale in Codul fiscal). Organul fiscal impune contribuabilii la cota maxima de 1,3% sau chiar 1,5% cote stabilite la nivelul Consiliului Local din fiecare sector/judet/oras.

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea Verde a Contabilitatii

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Notificarea se comunica proprietarului cladirii prin publicarea acesteia in SPV sau prin posta, in cazul contribuabililor care nu sunt inrolati in SPV.
Termenul pana la care trebuie comunicata notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat incepand cu anul urmator.
In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, diferenta de taxa va fi datorata de proprietarul cladirii, cu conditia ca acesta sa fi fost notificat de catre organul fiscal competent, in conformitate cu prevederile de mai sus.
In concluzie, cota majorata se va aplica doar daca proprietarul nu da curs notificarii primite chiar si dupa ce este atentionat de organele fiscale locale.
Asadar organul fiscal local are obligatia de a notifica proprietarii de cladiri (persoane fizice sau juridice) despre depunerea raportului de evaluare pentru a putea achita cota redusa de impozit pe cladiri.
In ceea ce priveste raportul de evaluare intocmit de un evaluator autorizat o data la 5 ani, acesta se pastreaza pentru stabilirea impozitului pe cladiri in anul 2023.
Spre exemplu, pentru cladirile aflate in proprietatea companiei la 31.12.2022 si a caror ultima reevaluare a fost efectuata in anul 2017 exista obligatia reevaluarii, caz in care raportul de evaluarea se va intocmi la data de 31.12.2022 pentru a nu datora impozitul majorat in cota de 5% in anul 2023. Termenul pana la care raportul trebuie depus la organul fiscal local este data de 31 martie 2023 (primul termen de plata din anul de referinta).
Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum va fi acordata indemnizatia de mobilitate din ianuarie 2023, conform OG 16/2022?OG 16/2022. Firmele care platesc impozit pe profit raman cu acest sistem de impozitare din 2023?Societate cu cod CAEN in Horeca. Cum se aplica impozitul pe veniturile micro in 2023?Speta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeCum a fost modificat prin OG 16/2022 sistemul de impunere privind impozitul pe veniturile microUltimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completImpozitul pe veniturile microintreprinderilor a devenit optional din 1 ianuarie 2023Acordare diurna din 1 ianuarie 2023. Sumele intra in plafonul de 33% pentru venituri neimpozabile?Articole similare
Fuziunea prin absorbtie intre doua societati. Care sunt aspectele contabile si fiscale de care tinem cont?Care va fi regimul de impozit pentru o cladire reevaluata?Impozitul pe cladiri si terenuri: 27 de cazuri practice solutionate de expertiArticole similare
Export de bunuri. Care sunt documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutireSistemul optional anual de declarare si plata a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate trimestrialANAF colecteaza creantele prin 9 tipuri de formulare. Cum le puteti contesta!Neconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiRomania mai are 11 zile pentru a transpune o noua directiva UE privind tranzactiile comercialeUltimele articole
E-TVA, operational din 1 IULIE 2025. NU amanati verificarea fisierelor din SPV!RO e-TVA. Cum raspunzi la NOTIFICAREa de conformare daca ai facturi dublate in SPVE-TVA si NOTIFICAREa de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat?E-TVA: Amenzi de pana la 10.000 lei daca NU raspundeti la NOTIFICAREa de conformareDeclaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"