Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Evaluare cladiri: Cand trebuie redepuse rapoartele de evaluare, la 3 sau la 5 ani?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Nov. 2023
Evaluare cladiri: Cand trebuie redepuse rapoartele de evaluare, la 3 sau la 5 ani?
Tags: oug 16/2022, reevaluare cladiri, notificare

Societatea, in baza unui contract cu un evaluator autorizat (ANEVAR) a reevaluat cladirile aflate in propietate pentru toate puctele de lucru si a depus aceste rapoarte de evaluare la toate primariile pentru impozitare. Data de referinta pentru rapoartele de evaluare a fost 31.12.2020 (si au fost intocmite la data de 1 martie 2021) pentru impozitarea cladirilor incepand cu anul 202.

Cand trebuie societatea sa reevalueze din nou cladirile, la 3 ani sau la 5 ani, de cand se aplica aceasta modificare a Codului fiscal?


Reevaluare cladiri – raspunsul specialistului:

 

Prin OUG 16/2022 cu modificarile ulterioare a fost introdusa obligatia Organului fiscal local de a notifica proprietarii de cladiri (persoane fizice sau juridice) despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare pentru a putea achita cota redusa de impozit pe cladiri.

In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, impozitul se calculeaza:

- prin aplicarea cotei de 5% asupra valorii impozabile, cu conditia ca proprietarul cladirii sa fi fost notificat de catre organul fiscal despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare.

- prin aplicarea la valoarea impozabila a cladirilor a cotelor de mai jos, daca notificarea nu a fost comunicata/transmisa de catre organul fiscal proprietarului imobilului:
- cote cuprinse intre 0,08%-0,2% pentru cladiri rezidentiale (cote actuale in Codul fiscal),
- cote cuprinse intre 0,2%-1,3% pentru cladiri nerezidentiale (cote actuale in Codul fiscal). Organul fiscal impune contribuabilii la cota maxima de 1,3% sau chiar 1,5% cote stabilite la nivelul Consiliului Local din fiecare sector/judet/oras.



Notificarea se comunica proprietarului cladirii prin publicarea acesteia in SPV sau prin posta, in cazul contribuabililor care nu sunt inrolati in SPV.

Termenul pana la care trebuie comunicata notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat incepand cu anul urmator.

In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, diferenta de taxa va fi datorata de proprietarul cladirii, cu conditia ca acesta sa fi fost notificat de catre organul fiscal competent, in conformitate cu prevederile de mai sus.

In concluzie, cota majorata se va aplica doar daca proprietarul nu da curs notificarii primite chiar si dupa ce este atentionat de organele fiscale locale.

Asadar organul fiscal local are obligatia de a notifica proprietarii de cladiri (persoane fizice sau juridice) despre depunerea raportului de evaluare pentru a putea achita cota redusa de impozit pe cladiri.

In ceea ce priveste raportul de evaluare intocmit de un evaluator autorizat o data la 5 ani, acesta se pastreaza pentru stabilirea impozitului pe cladiri in anul 2023.

Spre exemplu, pentru cladirile aflate in proprietatea companiei la 31.12.2022 si a caror ultima reevaluare a fost efectuata in anul 2017 exista obligatia reevaluarii, caz in care raportul de evaluarea se va intocmi la data de 31.12.2022 pentru a nu datora impozitul majorat in cota de 5% in anul 2023. Termenul pana la care raportul trebuie depus la organul fiscal local este data de 31 martie 2023 (primul termen de plata din anul de referinta).
 



Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Evaluare cladiri: Cand trebuie redepuse rapoartele de evaluare, la 3 sau la 5 ani?":
Rating:

Nota: 4.86 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016