Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cele ce urmeaza, va prezentam continutul ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 607/2013 privind aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 12 iunie 2013.
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 607/2013 privind aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, publicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 12 iunie 2013 in temeiul art. 12 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 5 alin(4) si al art. 127 alin.(8) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu
modificarile si completarile ulterioare, al pct.4 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 228 alin.(2) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul:
O R D I N
Art. 1. - Se aproba Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, prevazuta in anexa nr. 1.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Art. 2. - Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:
a) "Cerere privind grupul fiscal unic", cod 14.13.03.02/g.f., prevazuta in anexa nr.2 . Instructiunile de completare a cererii sunt prevazute in anexa nr.3;
b) "Decizie privind aprobarea/respingerea implementarii grupului fiscal unic", cod 14.13.02.02/g.f.,
prevazut in anexa nr. 4;
c) "Decizie privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal unic", cod 14.13.02.02/g.f.m., prevazut in anexa nr. 5;
Art. 3. - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare ale formularelor precizate la art. 2 sunt prevazute in anexa nr. 6.
Art. 4. - (1) Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Titlul VI "Taxa pe valoarea adaugata" al Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar referirile la normele metodologice reprezinta trimiteri la Normele Metodologice de aplicare a Titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Referirile la Codul de procedura fiscala din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la
Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 5. - Anexele nr. 1 - 6 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 6. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 7. - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de tehnologia informatiei, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Emis la Bucuresti, in data de 29.05.2013
P R E s E D I N T E,
GELU STEFAN DIACONU
Anexa nr.1
P R O C E D U R A
de implementare si de administrare a grupului fiscal unic
Capitolul I
Dispozitii generale
1.1. Implementarea grupului fiscal unic definit la art.127 alin.(8) din Codul fiscal si administrarea acestuia de catre organul fiscal competent se face potrivit prezentei proceduri si in conditiile prevazute de pct. 4 din normele metodologice.
1.2. Prezenta procedura se aplica de catre compartimentul cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale, denumit in continuare compartiment de specialitate, din cadrul organului fiscal, in a carui evidenta fiscala sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe toti membrii grupului fiscal unic.
1.3. Grupul fiscal unic, implementat conform prezentei proceduri, prezinta particularitati in ceea ce priveste declararea taxei pe valoarea adaugata prin formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata".
1.4. Pentru celelalte declaratii fiscale sau informative, membrii grupului se comporta ca persoane impozabile independente, pastrandu-si obligatiile individuale de declarare prevazute de lege.
Capitolul II Procedura de implementare a grupului fiscal unic
2.1. Persoanele impozabile care opteaza sa fie tratate drept grup fiscal unic trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului, utilizand formularul prevazut in Anexa nr.2 la ordin. Cererea privind grupul fiscal unic, avand bifata caseta "Cerere de implementare" se completeaza potrivit instructiunilor de completare prevazute in Anexa nr.3 la ordin.
2.2. La cerere se anexeaza certificatul constatator eliberat de catre Oficiul Registrului Comertului
si/sau alte documente justificative din care rezulta componenta actionariatului persoanelor impozabile care urmeaza sa formeze grupul fiscal unic, precum si proportia de participare a actionarilor la constituirea capitalului social.
2.3. Cererea se solutioneaza in termen de 60 de zile de la data primirii documentatiei complete, respectiv a cererii completate potrivit pct. 2.1., insotita de documentele prevazute la pct.2.2.
2.4. De la registratura, cererea insotita de documentele depuse se repartizeaza compartimentului de specialitate, care inregistreaza cererile intr-o evidenta speciala, organizata potrivit Anexei nr.1, care face parte integranta din prezenta procedura.
2.5. Compartimentul de specialitate analizeaza informatiile cuprinse in cerere si in documentatia depusa, verificand completitudinea si corectitudinea acestora.
2.6. Daca cererea si/sau documentatia anexata sunt/este incomplete/incompleta, organul fiscal notifica persoanei impozabile desemnate ca reprezentant al grupului, in vederea completarii acestora.
Notificarea se intocmeste in doua exemplare, potrivit modelului prevazut prin anexa nr.2 care face parte integranta din prezenta procedura. Un exemplar se comunica solicitantului in conditiile art.44 din Codul de procedura fiscala, iar al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia.
2.7. Daca din informatiile cuprinse in documentatia depusa, precum si din cele detinute de organul fiscal, rezulta ca nu este indeplinita cel putin una din conditiile prevazute la pct. 4 alin.(1) - (5) din normele metodologice, ori daca solicitantul nu completeaza documentatia in termen de 15 zile de la primirea notificarii, compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune respingerea cererii de implementare a grupului fiscal unic. Referatul se intocmeste potrivit modelului aprobat prin Anexa nr.3 la prezenta procedura.
2.8. In baza referatului se intocmeste "Decizia privind respingerea implementarii grupului fiscal unic", in doua exemplare, potrivit modelului prevazut in Anexa nr.4 la ordin, care va contine in mod obligatoriu si motivatia respingerii.
2.9. Referatul si decizia se verifica si se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si de conducatorul adjunct al organului fiscal.
2.10. Decizia se aproba de conducatorul organului fiscal competent. Un exemplar al deciziei se comunica reprezentantului desemnat al grupului, conform art.44 din Codul de procedura fiscala, iar al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia. La dosarele fiscale ale celorlalti membri ai grupului se arhiveaza cate o copie a acestei decizii.
2.11. Impotriva deciziei de respingere a implementarii grupului fiscal unic, contribuabilul poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 30 de zile de la data comunicarii, in conformitate cu dispozitiile art.207 alin.(1) si art.209 alin.(2) din Codul de procedura fiscala.
2.12. Daca, din informatiile cuprinse in documentatia depusa, precum si din cele detinute de organul fiscal, rezulta ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute la pct. 4 alin.(1) - (5) din normele metodologice, compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune aprobarea cererii de implementare a grupului fiscal unic, potrivit modelului aprobat in Anexa nr.3.
2.13. In baza referatului se intocmeste "Decizia privind aprobarea implementarii grupului fiscal unic", in doua exemplare, potrivit modelului prevazut in Anexa nr.4 la ordin.
2.14. Referatul si decizia se verifica si se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si de conducatorul adjunct al organului fiscal.
2.15. Decizia se aproba de conducatorul organului fiscal competent. Un exemplar al deciziei se comunica conform art.44 din Codul de procedura fiscala, reprezentantului desemnat al grupului, iar al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia. La dosarele fiscale ale celorlalti membri ai grupului se arhiveaza cate o copie a acestei decizii.
2.16. Pe baza "Deciziei privind aprobarea implementarii grupului fiscal unic", compartimentul de specialitate marcheaza in vectorul fiscal, la rubrica "Taxa pe valoarea adaugata", atat pentru reprezentantul grupului, cat si pentru ceilalti membri, calitatea dobandita in cadrul grupului fiscal unic aprobat de organul fiscal, fara sa fie anulate codurile de inregistrare in scopuri de TVA.
2.17. Marcajul in vectorul fiscal se face informatic si contine data de la care este implementat respectivul grup fiscal unic, astfel incat, in situatia nedepunerii decontului de taxa pe valoarea adaugata sa fie notificat, conform procedurii in vigoare, doar reprezentantul grupului.
2.18. De la data implementarii grupului fiscal unic, fiecare membru al grupului completeaza Decontul de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile proprii si il transmite reprezentantului desemnat al grupului fiscal unic, in vederea intocmirii Decontului consolidat de taxa pe valoarea adaugata.
2.19. Decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata se intocmeste de reprezentantul grupului, utilizand modelul formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala , in care cumuleaza informatiile privind operatiunile desfasurate de toti membrii grupului.
2.20. Decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata, in care reprezentantul grupului inscrie la rubrica "Date de identificare a persoanei impozabile" si sintagma "reprezentant al gupului fiscal unic", se depune, in numele grupului fiscal unic, la organul fiscal competent.
2.21. In primul decont consolidat de taxa pe valoarea adaugata depus dupa implementarea grupului fiscal unic, se preiau din deconturile fiecarui membru al grupului, soldul sumei pozitive din perioada fiscala anterioara, ramasa neachitata, respectiv soldul sumei negative din perioada fiscala anterioara, nesolicitata la rambursare.
2.22. Deconturile de taxa pe valoarea adaugata intocmite de fiecare membru al grupului, se depun, cu titlu informativ, de catre reprezentantul grupului fiscal unic la organul fiscal competent, odata cu decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata.
2.23. Organul fiscal prelucreaza in Sistemul informatic de administrare a creantelor numai decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata depus de reprezentantul grupului.
2.24. Deconturile de taxa pe valoarea adaugata intocmite de fiecare membru al grupului se utilizeaza pentru verificarea datelor inscrise de reprezentantul grupului in decontul consolidat de taxa pe valoarea adaugata aferent aceleasi perioade.
2.25. Deconturile de taxa pe valoarea adaugata intocmite de fiecare membru al grupului nu se prelucreaza in sistemul informatic, ci se arhiveaza la dosarul fiscal al fiecarui membru al grupului.
2.26. Daca, in urma verificarii efectuate conform pct.2.24., rezulta necorelari, organul fiscal notifica reprezentantului grupului in vederea corectarii informatiilor din decont.
ATENTIE! Proiectul integral este disponibil aici in varianta PDF.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Contabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilFaptul generator in materia TVAProcedura LICUn fel de evaziune ecologica. Mai sanatoasa decat cea fiscala?Discutii la Londra cu privire la oportunitatile de afaceri din RomaniaUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziEsti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Articole similare
Nou de la ANAF: Procedurile privind inregistrarea si radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul de TVA la incasareFunctionarea grupului fiscal unic ca persoana impozabila TVAGrup fiscal unic. TVA la incasareANAF propune schimbarea unor competente de administrare teritorialaInfiintarea grupului fiscal unic. Normele actuale din 2013Ultimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVACe trebuie sa stii despre plata defalcata a TVA. Raspunsuri oficiale ANAFModificari privind administrarea grupului fiscal unic. Analiza zilei cu Irina DumitrescuAnaliza zilei: GRUPUL FISCAL UNIC. Ce este, cum se implementeaza si cum se administreaza?Prevederi GRUPUL FISCAL UNIC. Implementare, proceduri, normeArticole similare
Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneProiect: ANAF a pus in dezbatere publica modelul formularului D216Sfatul expertului: Stabilirea de catre organul fiscal a bazei impozabile prin estimareS-a modificat declaratia recapitulativaContracte de locatiune. Cum se inregistreaza in 2014?Ultimele articole
ANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Actiunile de control ale ANAF, in aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei Cum a fost modificat Ordinul 2021/2021 prin Ordinul 371/2024. Tabel comparativContract prestari servicii de contabilitate incheiat. Cum poate fi revocat accesul in SPV?Impozit specific declarat si achitat eronat. Cum poate fi recuperata suma platita in plusArticole similare
Prevederi grupul fiscal unic. Implementare, proceduri, normeAnaliza zilei: Tranzactii efectuate cu/de catre contribuabili carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVACompensare TVA5 Intrebari si Raspunsuri: Corectarea Declaratiilor fiscaleAnulare inregistrare in scopuri de TVA de catre organul fiscalUltimele articole
Notificare de conformare e-TVA: De cand aveti obligatia de a raspunde la notificareDecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneAjustari de TVA. Cand se vor declara in D300Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA. Material oficial ANAFFacturi fara drept de deducere in decontul de tvaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"