Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Nou de la ANAF: Procedurile privind inregistrarea si radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: tva la incasare, formular 097, radiere, anularea inregistrarii, plafon depasit

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.403/27.mai.2016 a fost publicat OPANAF nr.1.503/6.05.2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, precum si a modelului si continutului unor formulare.


Actul normativ adopta si formatul notificarii privind aplicarea TVA la incasare, formular 097. Principalele prevederi ale actului normativ sunt:

- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare depun o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, iar la data exercitarii optiunii nu au depasit plafonul pentru anul in curs;

- notificarea se depune la organul fiscal competent pana la data de 25 ianuarie, inclusiv, in vederea inregistrarii in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Notificarile depuse se prelucreaza de catre organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt inscrise in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

- persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.

- persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, care nu depasesc in cursul anului plafonul de 2.250.000 lei si care renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare vor depune acelasi formular 097. Notificarea se depune la organul fiscal competent, oricand in cursul anului, intre data de 1 si 25 a lunii, in vederea radierii din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.in acest sens, persoanele impozabile care au depus notificarile sunt radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

Atentie: notificarea de radiere nu se poate depune in primul an in care persoana impozabila a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, cu exceptia situatiei in care a realizat o cifra de afaceri care a depasit plafonul de 2.250.000 lei in anul in care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

Foarte important: persoanele impozabile aplica sistemul TVA la incasare pana la data radierii din Registru.

- persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si realizeaza o cifra de afaceri care depaseste plafonul de 2.250.000 lei, au obligatia sa depuna formularul 097 pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare perioadei fiscale in care au depasit plafonul.

- notificarile depuse se prelucreaza de organul fiscal in maximum 1 zi lucratoare de la depunere, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 a celei de-a doua perioade fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Atentie: persoanele impozabile aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

- persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si realizeaza o cifra de afaceri ce depaseste plafonul de 2.250.000 lei, care nu depun la organele fiscale notificarea in vederea schimbarii sistemului aplicat, sunt radiate din oficiu din acest registru. Persoanele impozabile scoase, din oficiu sau la cerere, din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, precum si persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic, sunt radiate, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare cu data anularii inregistrarii in scopuri de TVA, ori cu data intrarii in vigoare a deciziei de aprobare a implementarii grupului fiscal unic, a deciziei de aprobare a intrarii persoanei impozabile in grupul fiscal unic, dupa caz.

Decizia privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA constituie si instiintare privind radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Sursa: ANAF Galati
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Nou de la ANAF: Procedurile privind inregistrarea si radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016