Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Radierea societatii: ce implicatii fiscale exista si cum tratam raportarile financiare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: radiere societate, prescriere datorii, tva, insolventa

Vom analiza, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati care a incheiat procedura de insolventa la sfarsitul lunii februarie, fiind ulterioara radiata. Societatea in cauza (A) avea de incasat o suma de 100.000 lei de la o alta societate B. Vom stabili daca societatea A mai depune raportari financiare anuale pentru anul 2011 si vom vedea, totodata, cum procedam in ceea ce priveste datoria in contabilitate pe care societatea B trebuia sa o plateasca.




Raspuns:

1. Legea 82/1991 privind contabilitatea, republicata cu modificari, stabileste obligatia societatii comerciale de a depune situatiile financiare anuale in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului, conform art. 36.

La data de 31 decembrie 2011, societatea A SRL, avea personalitate juridica, chiar daca probabil in fapt nu desfasura activitate si era inactiva. Astfel, consideram ca aveti obligatia depunerii situatiilor financiare aferente anului 2011, chiar daca in perioada imediat urmatoare, societatea a fost radiata de la Registrul comertului.

2. Potrivit prevederilor de la art. 237 alin. (6) - (10) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, o societate comerciala isi pierde personalitatea juridica si, implicit, nu mai este subiect de drepturi si obligatii de la data radierii din Registrul societatilor comerciale condus de Oficiul national al Registrului comertului.

Astfel, in opinia noastra, ulterior radierii de la Registrul comertului, tertii nu se mai pot indrepta impotriva acesteia. Insa legiuitorul a prevazut posibilitatea solicitarii raspunderii administratorului pentru unele obligatii ale societatii, dintre care amintim:
?    art. 27 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in legatura cu obligatii catre bugetul de stat, prin care asociatii/administratorii ce au provocat insolventa cu rea credinta a societatii, ce a condus la neplata impozitelor si taxelor datorate de societate, raspund in solidar pentru acestea;
?    in ce priveste fraudarea cu rea credinta a creditorilor societatii, administratorii raspund de asemeni, conform art. 237^1 alin. (2) - (4) din Legea 31/1990. Observam in principal conditia de rea credinta ce trebuie demonstrata de persoana ce o invoca.

3. In ce priveste situatia societatii B ce are o datorie catre o societate ce a fost radiata din Registrul comertului, atat timp cat creditorul nu a cesionat creanta unui tert, consideram ca prin decizia administratorului societatii, aceasta datorie poate fi radiata din evidenta contabila, prin inregistrarea contabila:
401 "Furnizori" = 758 "Alte venituri din exploatare".

In ce priveste tratamentul TVA, consideram ca aceasta nu este in sfera TVA. Pentru argumentatia acestei afirmatii, amintim cadrul normativ aplicabil:

Pentru ca o activitate economica sa fie in sfera TVA, aceasta trebuie sa indeplineasca cumulativ cele 4 conditii stabilite de prevederile art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, ce prevad cand se datoreaza plata TVA in Romania:

a) Activitatea consta intr-o livrare de bunuri in sfera TVA cu plata;
b) Livrarea de bunuri este efectuata de un comerciant prin desfasurarea unei activitati economice  producatoare de venituri, cu caracter repetitiv, ca urmare a desfasurarii normale a activitatii sale si consta intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii ce nu sunt scutite in mod expres de TVA;
c)Livrarea este efectuata de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA;
d)Livrarea este efectuata pe teritoriul Romaniei.
Retinem faptul ca norma metodologica pentru art. 126 din Codul fiscal  stabileste ca daca o singura conditie nu este indeplinita nu se datoreaza TVA in Romania.

In situatia de radiere a acestei datorii, observam ca nu sunt indeplinite 2 conditii, respectiv:
a) nu se indeplineste conditia "cu plata", chiar daca societatea obtine un beneficiu, acesta nu este decontat de un tert;
b) nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii in sfera TVA, asa cum sunt descrise in Codul fiscal.

In concluzie, prescrierea/radierea acestei datorii nu este in sfera TVA si nu aveti obligatia sa colectati TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Radierea societatii: ce implicatii fiscale exista si cum tratam raportarile financiare?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016