Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scaderea din evidenta contabila a datoriilor prescrise ori anulate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iul. 2018
Tags: prescriere datorii, datorii anulate, scoatere din evidenta

La scoaterea din evidenta a datoriilor care au termenele de incasare sau de plata prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora, potrivit reglementarilor contabile in vigoare.

In cazul obligatiilor incerte sau care se afla in litigiu, se intocmesc liste de inventariere separate sau situatii analitice separate, dupa caz. 

Obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor, potrivit „Extrasului de cont” (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea procedurii, ca si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii.

In situatia entitatilor care efectueaza decontarea obligatiilor pe baza de deconturi interne sau deconturi externe periodice confirmate de catre parteneri, aceste documente pot tine locul extraselor de cont confirmate.

Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura plusurilor, propunand, in conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.

Datoriile prescrise, scutite sau anulate potrivit legii sunt cuprinse in cadrul veniturilor din exploatare.

Astfel, datoriile prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii se in registreaza in debitul contului 401 Furnizori in contrapartida cu contul
758 Alte venituri din exploatare, prin formula contabila:
401 = 7588

Furnizori Alte venituri din exploatare

Venitul obtinut este un venit impozabil.

Exemplu:

Societatea NIEREI S.R.L. are la data de 31.12.2016 datorii neachitate fata de 2 furnizori: furnizorul ALFA, cu o valoare de 20.000 lei, pentru o factura din anul 2012 si furnizorul BETA, cu o valoare de 30.000 lei, pentru o factura din acelasi an, 2012. Furnizorii respectivi nu au trimis notificari sau extrase de cont. La o verificare, s-a constatat ca furnizorul BETA este radiat in anul 2015.

Vom analiza daca poate fi impusa de catre organul de control A.N.A.F. inregistrarea pe venituri a sumelor neachitate catre furnizori.
Anularea datoriilor prescrise este un drept, nu o obligatie. Pentru datoriile prescrise consideram ca nu poate impune nimeni prescrierea.
Pentru datoriile catre furnizorul radiat BETA, situatia este alta.

La momentul radierii, furnizorul a scos din evidenta creanta fata de NIEREI S.R.L. Potrivit art. 21 alin. (4) lit. o) din Legea nr. 571/2003, la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, contribuabilii ca re scoteau din evidenta clientii neincasati erau obligati sa comuni ce in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz.

Aceasta prevedere nu mai apare in Legea nr. 227/2015, insa, daca furnizorii s-au radiat in anii precedenti, din prevederea mentionata la art. 21 alin. (4) lit. o) din Legea nr. 571/2003 rezulta clar obligatia societatii NIEREI S.R.L. de a recalcula profitul impozabil.

Daca furnizorul nu a respectat aceasta prevedere, recunoaÅŸterea veni tului se va face in contul 117 la momentul constatarii (deci se va re calcula impozitul pe anul respectiv ÅŸi se vor datora, de asemenea, accesorii):
401 = 1174 30.000 lei

Furnizori Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile

Aceasta inregistrare impune rectificarea impozitului pe profit al anului 2015.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scaderea din evidenta contabila a datoriilor prescrise ori anulate":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016