Tags: tva de rambursat, scoatere din evidenta tva de rambursat
In urma stergerii din fisa a tva-ului de rambursat pana la data 31.12.2017 (acum 5 ani), si nesolicitat la rambursare, avem o suma mare de TVA de rambursat in balanta pe care trebuie sa o inchidem cu ceva. Ne ajutati cu o nota contabila pentru inchiderea TVA de recuperat? Multumim!
Cum se scoate din evidenta TVA-ul de rambursat – raspunsul specialistului:
Pentru a scoate din evidenta contabila suma reprezentand TVA de rambursat din balanta contabila, in urma prescriptiei fiscale si nerecuperarii acesteia de la bugetul de stat, se va utiliza urmatoarea nota contabila:
Nota contabila:
• Debit: 6588 Alte cheltuieli de exploatare
• Credit: 4424 TVA de recuperat
Aceasta nota contabila reflecta scoaterea din evidenta a TVA de recuperat prin inregistrarea acestei sume ca o cheltuiala de exploatare.
Conform Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (Ordinul MF nr. 2861/2009), trebuie sa se stabileasca situatia reala a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati. In cazul unei creante fiscale prescrise, nerecuperabile de la bugetul de stat, aceasta trebuie scazuta din evidenta contabila pe seama conturilor de cheltuieli.
Astfel, la inventarierea elementelor patrimoniale si intocmirea situatiilor financiare anuale, se va realiza nota contabila de mai sus pentru a reflecta in mod corect si fidel pozitia financiara a entitatii.
Temei legal
Norma privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii din 09.10.2009 (Parte integranta din Ordinul MF nr. 2861/2009)
1. -
(1) Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii reprezinta ansamblul operatiunilor prin care se constata existenta tuturor elementelor respective, cantitativ-valoric sau numai valoric, dupa caz, la data la care aceasta se efectueaza.
(2) Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulFiscal.ro. Dati click
AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Auditare situatii financiare anuale
Intrebare:
Societatea are urmatoarele cifre aferente an 2023 si 2024.
In anul 2023 Total active 16.682.599 lei, Cifra de afaceri 25.814.326 lei.
In anul 2024 Total active 17.277.480 lei, Cifra de afaceri 25.527.168 lei.
Are societatea obligatia de a audita situatiile financiare ale anului 2024?
La anul 2022 Total active au fost 14.828.642 lei, iar Cifra de afaceri 22.594.235 lei.
Va multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozit nerezidenti pentru montaj utilaj de catre o firma din Polonia in Romania
Intrebare:
Societatea a cumparat un utilaj pentru productie din Polonia. O alta societate din Polonia a venit si a montat utilajul la sediul nostru din Romania. Factura a fost emisa fara TVA, noi am inregistrat TVA - taxare inversa. Societatea a achitat catre prestatorul din Polonia intreaga valoare a prestarii de montaj utilaj.
Care sunt obligatiile fiscale ale societatii din Romania legat de venitul obtinut de societatea din Polonia? Ce declaratie se depune, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatie CASS privind veniturile din arenda si dividende incasate in 2024
Intrebare:
Administratorul societatii primeste in anul 2024 de la acelasi platitor de venit, drepturi de arenda in valoare de 120000 lei si dividende (incasate) in valoare de 200000 lei.
Cand s-a acordat arenda societatea a calculat si retinut impozitul (venit net X 10%) si CASS 7920 lei (3300 x 24 salarii) raportate in D112, virament in contul unic.
Pentru dividente s-a retinut si virat impozitul de 8%, declarat in D100 + D205, CASS nu s-a retinut.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Finantari intre societati neafiliate
Intrebare:
O societate din Romania persoana juridica romana, poate imprumuta o alta societate din Romania persoana juridica romana, cu o suma de bani cu caracter de investitie? (aceste societati nu sunt afliate).
Conditiile de recuperare ale imprumutului sunt:
1. recuperarea prioritara a sumei imprumutate ca investitie;
2. 10% din profitul inregistrat, dupa recuperarea investitiei totale;
Contractul poate fi cu caracter de asociere in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<