keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Conditii de rambursare a TVA pentru achizitie bun imobil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: rambursare tva, factura cu tva, cod fiscal

O societate din Italia achizitioneaza in anul 2016 de la o societate din Romania un imobil (in Romania), iar factura primita este cu TVA. In anul 2019 doreste vanzarea acestui imobil, situatie in care se inregistreaza fiscal in Romania (cu sediu permanent si platitoare de TVA). Factura se face catre o societate din Romania platitoare de TVA, fapt pentru care factura se emite in regim de taxare inversa.

In aceasta situatie, societatea din Italia are dreptul la rambursarea TVA platita la momentul achizitiei imobilului, cand aceasta nu era inregistrata fiscal in Romania iar si achizitia s-a facut pe Codul fiscal din Italia?
La aceste intrebari va raspunde expertul nostru contabil.

Raspunsul specialistului


Avand in vedere ca in anul 2019 imobilul respectiv nu mai este o constructie noua, persoana impozabila din Italia, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, trebuie sa depuna la organul fiscal competent o notificare prin care isi exprima optiunea de aplicare a regimului de taxare pentru vanzarea unui imobil care nu mai este nou. Posibilitatea formularii optiunii de taxare este reglementata prin art. 292 alin. (3) din Codul fiscal.
 
In situatia in care o constructie nu mai este noua, se aplica regimul de scutire fara drept de deducere reglementat prin art. 292 alin. (2) lit. f). Constructia noua este definita la ) la  pct. pentru vanzarea acelui bun imobil prin aplicarea masurilor de simplificare reglementate prin art. 331 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, 4 al art. 292 alin. (2) lit. f  din Codul fiscal  " ......(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa: .....f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri.
 
Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:…..4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile. In cazul in care se instraineaza doar o parte din constructie, iar valoarea acesteia si a imbunatatirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate in baza unui raport de expertiza/evaluare;"  Numai in acest context sunt aplicabile prevederile alin. (3)  de la pct. 55  din norme "(3) Se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii sau al unei parti din constructie care nu a suferit transformari de natura celor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie.
 
Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare. In cazul unei constructii realizate in regie proprie, data primei ocupari este data documentului pe baza caruia constructia sau partea din constructie este inregistrata in evidentele contabile drept activ corporal fix. "
 
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, persoana impozabila din Italia  avea posibilitatea sa isi exercite dreptul de deducere al sumei TVA deductibile inscrise in factura primita, emisa la data faptului generator, anterioari inregistrarii in scopuri de TVA. Acest drept poate fi exercitat si la aceasta data deoarece persoana impozabila se afla in perioada de prescriere de 5 ani de la data exigibilitatii TVA.In acest context, am in vedere prevederile  art. 297 " Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin.  (6) din Codul fiscal "In conditiile stabilite prin normele metodologice se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 316." coroborate cu cele de la  pct. 67 alin. (14) din normele de aplicare ale art. 297 
" In sensul art. 297 alin. (6) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa pentru achizitiile efectuate de aceasta inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, din momentul in care aceasta persoana intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, cu conditia sa nu se depaseasca perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal. Deducerea se exercita prin inscrierea taxei deductibile in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, depus dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care s-a aplicat regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Codul fiscal. ......."

Dupa exercitarea acestui drept, persoana impozabila din Italia va figura in decontul de TVA cod 300 cu TVA de rambursat pentru care poate formula cerere de rambursare dupa  efectuarea vanzarii bunului imobil in regim de taxare inversa reglementat prin art. 331 alin. (2) lit. g)  din Codul fiscal " (2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:

g) constructiile, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partile de constructie si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune; ". 
 
In opinia mea, in situatia in care acel bun imobil a fost destinat sediului fix/permanent din Romania, societatea din Italia poate beneficia de rambursarea TVA conform prevederilor art. 303 "Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316" din Codul fiscal, chiar daca achizitia a fost efectuata pe Codul fiscal din Italia, dar se poate face dovada ca aceiasi societate, cu acelasi cod de inregistrare fiscala in Italia a solicitat inregistrarea TVA in Romania inainte de crearea unui sediu fix in Romania pentru desfasurarea de operatiuni economice din sfera de aplicare TVA. 
 
Solutionarea cererii de rambursare TVA urmeaza a se efectua conform procedurii reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3699 din 17 decembrie 2015 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 67 alin.(4) din normele de aplicare ale art. 297  "Sfera de aplicare a dreptului de deducere"  "O persoana care are intentia, confirmata de dovezi obiective, sa inceapa in mod independent o activitate economica in sensul art. 269 din Codul fiscal si care incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare initierii acestei activitati economice, trebuie sa fie considerata ca o persoana impozabila care actioneaza in aceasta calitate, care are, in conformitate cu art. 297 din Codul fiscal, dreptul imediat de a deduce taxa datorata sau achitata pentru cheltuielile si/sau investitiile efectuate in scopul operatiunilor pe care intentioneaza sa le efectueze si care dau nastere unui drept de deducere, fara a trebui sa astepte inceperea exploatarii efective a activitatii sale. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/98 Gabalfrisa."
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016