Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare intracomunitara de bunuri. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: livrare intracomunitara, livrari de bunuri, inregistrare tva

O societate factureaza catre un client situat in alta tara UE, inregistrat insa in scopuri de TVA si in Romania. Conditia de livrare este EXW, astfel ca respectivul clientul strain (UK) isi plateste transportul la poarta fabricii din Romania. Produsele astfel facturate parasesc teritoriul romanesc insa pleaca in Germania. Anexat la aceasta factura se gaseste delivery note-ul si CMR-ul confirmat de Germania. Vom stabili astfel daca factura de vanzare trebuie facturata cu TVA sau fara.

Solutia consultantului:

Din informatiile furnizate intelegem ca societatea dvs. realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri in Germania. Chiar daca marfa este livrata exworks, in masura in care societatea dvs. detine dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate intr-un alt stat membru UE si primeste informatii cu privire la codul de inregistrare in scopuri de TVA dintr-un alt stat membru UE pe care il inscrie pe factura, consideram ca aceasta realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Romania conform prevederilor art. 143 din Codul fiscal.

Din informatiile furnizate intelegem ca societatea detine documentul de transport pe baza caruia se justifica scutirea operatiunii si in acest sens consideram ca factura se poate emite in regim de scutire cu TVA 0 atata vreme cat societatea dvs. dispune si de codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de autoritatile fiscale ale unui alt stat membru.

Astfel, livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru sunt scutite de TVA. In acest sens, presupunem ca beneficiarul marfurilor din UK va furnizeaza un cod valid de TVA emis de autoritatile fiscale din alt stat membu UE. Cel mai indicat ar fi sa vi se furnizeze un cod de inregistrare in scopuri de TVA din Germania, intrucat marfurile sunt transportate fizic in Germania, insa in opinia noastra si daca vi se furnizeaza un cod de TVA din UK societatea dvs. poate in continuare sa aplice scutirea de TVA.

Totusi, tinand cont de faptul ca clientul este inregistrat in scopuri de TVA in Romania, ar fi util sa discutati cu acesta daca nu cumva declara el livrarea intracomunitara in Germania si atunci societatea dvs. ar trebui sa emita factura cu TVA Romnesc. Desi nu se intelege foarte clar, este posibil ca clientul sa va comunice codul de TVA din Romania cu intentia de a-i emite factura cu TVA. In acest caz, consideram ca factura se va emite cu TVA 24%, urmand ca probabil clientul sa declare livrarea intracomunitara in Germania pe codul sau de TVA din Romania.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare intracomunitara de bunuri. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016