Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Regimul TVA cu privire la facturile de achizitie non-UE poate fi destul de complicat de aplicat daca nu cunosti legislatia in vigoare cu exactitate, mai ales daca nu ai experienta pe acest tip de spete. Iar in acest articol specialistul nostru ne va explica cum trebuie sa procedezi corect.
Avem cazul urmator. O firma are o factura din Statele Unite cu cod TVA OSS (EU OSS VAT EU372045196), emisa pentru o societate din Romania, platitoare de TVA, care are la randul ei cod OSS. Factura este emisa cu TVA 19%. In mod normal ar trebui sa o trateze ca pe o livrare intracomunitara cu taxare inversa, insa are o problema cu TVA existent pe factura. Ar fi trebuit sau nu sa fie 0?
Cuprins
Emitere facturi achizitii non-UE
Societatea din SUA este inregistrata in scopuri de TVA in UE pentru ca utilizeaza sistemul simplificat OSS pentru prestarile de servicii catre persoane neimpozabile din UE, motiv pentru care are codul de TVA european care incepe cu "EU".
Asa cum bine ati remarcat, factura trebuia emisa fara TVA deoarece societatea dvs. este platitoare de TVA, urmand ca dvs. sa efectuati taxare inversa (reverse charge). Cel mai probabil, la momentul achizitiei, nu s-a transmis codul de TVA de catre societatea dvs. sau din diverse motive, nu s-a precizat ca societatea este persoana impozabila ce dispune de un cod valid de TVA.
Puteti lua legatura cu furnizorul si sa-i precizati ca societatea este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, pentru a evita facturarea eronata la achizitiile viitoare.
Regim TVA pentru achizitii non-UE

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Chiar daca furnizorul este inregistrat in OSS UE, achizitia NU este considerata intracomunitara intrucat prestatorul este o firma stabilita in afara UE, care NU detine un cod valid de TVA verificabil in VIES (codurile cu EU nu sunt verificabile in VIES).
Pentru aceasta achizitie societatea datoreaza TVA conform art. 307 alin. 2 din Codul, care se achita prin taxare inversa prin decont potrivit art. 326 alin. 2 din Codul.
Declarare achizitii non-UE
Achizitia se declara in D300 si nu se declara in declaratia recapitulativa 390 VIES, nefiind vorba de o achizitie intracomunitara. De asemenea, achizitia se declara in declaratia informativa D394 cartusul F.
Taxare inversa factura
Veti aplica taxare inversa la valoarea totala a facturii (inclusiv TVA-ul adaugat eronat), deoarece chiar daca factura a fost emisa gresit de catre furnizor, societatea trebuie sa aplice taxare inversa la intreaga valoarea a facturii, inregistrand 4426 = 4427 cu TVA 19% la valoarea totala a facturii.
Neplatitor de TVA achizitie servicii din afara UE
In continuare vom vedea o speta cu privire la firmele NEPLATITOARE de TVA in cazul achizitiilor de servicii din afara UE. Pentru o factura primita din USA, upgrade Program mentorat in valoare de 500 euro, care este monografia contabila si regimul fiscal?
Operatiunea descrisa de catre dvs. reprezinta o achizitie de servicii din afara UE, respectiv din SUA, potrivit art. 271 alin. (1) lit b) din Codul fiscal, si a Normelor de aplicare ale acestuia.
“ART. 271 - Prestarea de servicii
(1) Se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270.
b) cesiunea bunurilor necorporale, indiferent daca acestea fac sau nu obiectul unui drept de proprietate, cum sunt: transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare;”
“NM 8.(11) In sensul art. 271 ( Prestarea de servicii ) din Codul fiscal, sunt considerate prestari de servicii urmatoarele: b) furnizarea de licente in cadrul unui contract de licenta privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse statii de lucru, impreuna cu furnizarea de programe software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, conform art. 271 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal;”
Conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii serviciilor:
“ART. 278 - Locul prestarii de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.”
Asadar,locul prestarii este in Romania, si in conformitate cu art. 307 alin. (2) din Codul fiscal sunteti obligat sa calculati si sa achitati TVA:
“ART. 307 - Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania
(2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).”
“ART. 326 - Plata taxei la buget
(1) Orice persoana trebuie sa achite taxa de plata organelor fiscale pana la data la care are obligatia depunerii unuia dintre deconturile sau declaratiile prevazute la art. 323 si 324.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6).”
Astfel, va trebui sa calculati TVA 19% la valoarea totala a facturii, sa declarati TVA in D301 si sa il achitati pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost inregistrata factura.
Monografia contabila de inregistrare a facturii ar fi in felul urmator, exemplu:
628 = 401 500 eur (valoarea serviciului )
628 = 446 500 euro * 19% = 95eur (valoarea TVA-ului de plata catre statul roman, se declara in lei)
401 = 5121 500 euro (plata facturii catre furnizor)
446 = 5121 95 euro (plata TVA-ului, echivalent in lei, catre statul roman pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii facturii).
In concluzie, in ceea ce priveste achizitia de servicii din state non-UE:
- NU sunteti obligat sa solicitati cod special de TVA, deoarece furnizorul nu este din UE;
- NU se declara facturile respective in declaratiile 390 sau 394;
- Trebuie sa intocmiti declaratia 301 pe CUI-ul entitatii, unde se va declara TVA-ul de plata catre statul roman.
Raspunsuri oferit in luna APRILIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Specialistul raspunde: Achizitii bunuri si servicii. Cum vom completa Cartusul D din Declaratia 394?Articole similare
REGIM TVA aplicat serviciilor de procesareDivizare societate. Transfer active. Ce REGIM TVA se aplica?Societate fara activitate. REGIM TVA. BilantCe REGIM TVA se aplica pentru organizare eveniment si client din comunitate?Autoturisme pentru inchiriat. REGIM TVAUltimele articole
Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATEAchizitie intacomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal TVATVA imobiliare. Regim fiscal TVA pentru vanzare constructie si teren aferentFirme care depasesc plafonul TVA. Ce amenzi se aplica daca NU depuneti D700 la timpComert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UE
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"