keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Regim TVA pentru vanzarea de marfa si mijloace fixe reevaluate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: mijloace fixe, tva, reevaluare, factura, hg 44/2004, og 99/2000

Vom stabili prin cele ce urmeaza in ce masura, in cazul vanzarii unor mijloace fixe reevaluare, TVA-ul colectat este cel aferent valorii reevaluate sau cel aferent valorii de intrare in contabilitate.





Raspuns:

Baza impozabila a TVA, la care se va aplica aceasta taxa, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in interiorul tarii este prevazuta de Codul fiscal adoptat prin Legea 571/2003 , ce stabileste la art. 137 alin. (1) lit. a) urmatoarele aspecte: " pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c), din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni"
 
Acelasi articol, la alin. (2 lit. a) si b) mentioneaza faptul ca baza de impozitare cuprinde urmatoarele:

a) impozitele si taxele, daca prin lege nu se prevede altfel, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata;
b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, solicitate de catre furnizor/prestator cumparatorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumparatorului, care fac obiectul unui contract separat si care sunt legate de livrarile de bunuri sau de prestarile de servicii in cauza, se considera cheltuieli accesorii".
 
Se observa faptul ca nu se fac mentiuni cu privire la existenta sau lipsa reevaluarilor, relevant fiind pretul de vanzare al mijloacelor fixe, respectiv al marfurilor. TVA colectat se va calcula in functie de baza stabilita conform prevederilor mai sus mentionate, adica la pretul de vanzare.
 
Este important sa fie avute in vedere actele normative in vigoare ce fac referire la vanzarea marfurilor sub costul de achizitie si la vanzarea mijloacelor fixe neamortizate.
 
In ce priveste vanzarea de marfuri, OG 99/2000, privind comercializarea bunurilor si serviciilor in piata, reglementeaza comercializarea produselor si serviciilor pe piata la un pret egal sau inferior costului de achizitie. Norma metodologica de aplicare a ordonantei defineste costul de achizitie ca fiind egal cu pretul de cumparare, taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport - aprovizionare si alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea in stare de utilitate sau intrarea in gestiune a produsului respectiv.
 
Art. 17 din OG 99/2000 prevede prevede faptul ca este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia urmatoarelor situatii:
- vanzari de lichidare;
- vanzari de soldare;
- vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
- vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
- vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
- vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
- vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
- vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat;
- vanzarea produselor aflate in pachete de servicii.
 
Cu privire la vanzarea de mijloace fixe neamortizate, la art. 149 din Codul fiscal sunt cuprinse reglementari pentru ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital. Procedura este aplicabila daca a fost dedusa TVA pentru un bun de capital iar bunul isi inceteaza existenta din orice alt motiv decat vanzarea cu TVA.
 
Daca se are in vedere deductibilitatea cheltuielilor la calculul impozitului pe profit, referitor la vanzarea de marfuri si la vanzarea de mijloace fixe, la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil, sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
Relevante in speta de fata sunt pct. 22 din HG 44/2004 , privind normele metodologice de aplicarea a Codului fiscal , prin care se stabileste ca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor si art . 24 alin. (15) din Codul fiscal , prin care se precizeaza faptul ca pierderile sau castigurile rezultate din vanzarea de mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.
 
In concluzie, baza la care se aplica TVA este pretul vanzarii, agreat de parti, in conditia respectarii si a altor prevederi privind comercializarae bunurilor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016