Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inreprindere individuala neplatitoare de TVA. Colaborare cu platitor de TVA. Solicitare cod TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Apr. 2019 Exclusiv
Tags: cod tva, declaratia 390, ii

"O Intreprindere Individuala (II) neplatitoare de TVA intentioneaza sa colaboreze cu o firma din Anglia platitoare de TVA, pentru realizarea unui site. Firma din Anglia este furnizorul. Trebuie ca intreprinderea individuala sa solicite cod special de TVA inainte de semnarea contractului, cod pe care sa il comunice furnizorului?"

De la aceste intrebari a plecat specialistul nostru in formularea raspunsului de mai jos.

Raspunsul specialist


Intreprinderea individuala cu sediul activitatii in Romania, nefiind inregistrata normal in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal are obligatia de a obtine codul special de TVA in cazul in care urmeaza sa achizitioneaze servicii intracomunitare de creare site (indiferent de valoarea acestora).

Inregistrarea speciala in scopuri de TVA este reglementata de art. 317 din Codul fiscal, insa trebuie avut in vedere ca nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA, iar codul de inregistrare obtinut in baza art. 317 din Codul fiscal trebuie utilizat numai pentru tranzactii intracomunitare.

Numai daca intreprinderea individuala ar fi fost inregistrata normal in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal nu ar fi avut obligatia de a solicita inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform art. 317 al. (1) pct. c) din Codul fiscal.
 
Astfel, Intreprinderea individuala neplatitoare de TVA trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

- Obtinerea unui cod  special de TVA, inainte de prestarea efectiva a serviciilor de realizare site web;

- Obtinerea invoice-ului extern aferent serviciilor prestate de furnizorul din Anglia, emis pe codul special de TVA al intreprinderii individuale din Romania;

- Obtinerea certificatului de rezidenta fiscala de la furnizorul din Anglia, valabil pentru anul 2019, in cazul in care are loc si transferul unor drepturi de proprietate intelectuala, conform clauzelor contractuale pentru aplicarea unei cote de impunere mai favorabila.
 
- Inregistrarea in evidenta contabila a TVA-ului de 19% aplicata la valoarea evidentiata in invoice-ul extern si plata efectiva la buget,pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;

- Intocmirea si depunerea declaratiilor 301 Decont special de TVA si 390 Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare doar in lunile in care s-au inregistrat astfel de operatiuni.
 
Baza legala:

ART. 317 - Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inreprindere individuala neplatitoare de TVA. Colaborare cu platitor de TVA. Solicitare cod TVA":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016