Tags: operatiuni bilaterale, tratament fiscal, tratament fiscal tva
In analiza de astazi vom vedea care este tratamentul fiscal in cazul unei societati A din Romania care cumpara marfa de la o societate B din Italia pe care o revinde catre o societate C tot din Italia. Marfa nu paraseste teritoriul Italiei, fiind transportata de societatea B (in numele societatii A), catre societatea C, ambele stabilite in Italia. Toate cele trei societati sunt platitoare de TVA si si-au transmis una alteia codul de TVA valabil in VIES. Transportul se face in baza unui aviz.
Asadar, societatea A are urmatoarele intrebari (la care specialistii nostri vor raspunde in cele ce urmeaza):
– societatea B din Italia trebuie sa emita
factura catre societatea A din Romania, cu TVA sau fara TVA, si cum o declara A in decont 300 si in declaratia 390?
– Care este reglementarea legala in sustinerea raspunsului dv.? Precizez ca societatea A a transmis furnizorului B codul sau de TVA.
– In baza carui articol trebuie societatea A din Romania sa emita factura catre beneficiarrul final C din Italia, scutit de TVA? Societatea C a transmis codul sau de TVA societatii A. Care este reglementarea legala pe care va argumentati raspunsul?
– Cum declara A factura de livrare catre C in
decontul de TVA 300 si in declaratia recapitulativa 390?
– Operatiunea este considerata triunghiulara?
Trebuie declarata vreuna din aceste doua operatiuni (achizitia sau livrarea efectuate de catre societatea A din Romania) in declaratia 394?
Iata raspunsul specialistului
In primul rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca operatiunile prezentate nu pot fi considerate achizitii si livrari de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, chiar daca, fiecare din cele trei persoane impozabile sunt inregistrate in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din statul membru pe teritoriul careia este stabilita. Pentru a fi considerata triunghiulara, o operatiune trebuie sa se deruleze intre trei persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, stabilite in trei state membre diferite.
In al doilea rand, trebuie sa retineti faptul ca locul operatiunilor respective nu este pe teritoriul Romaniei, caz in care nici achizitia efectuata de A de la B nu este impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa, dar nici livrarea efectuata de B la C nu este taxabila in Romania prin aplicarea cotei standard TVA 19%. Astfel:
• cumpararea nu reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri, caz in care nu se raporteaza de catre societatea A prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES;
• vanzarea nu reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Romania pentru a fi raportata prin declaratia cod 390 VIES, dar nici operatiune taxabila in Romania pentru a fi raportata de catre societatea A prin declaratia informativa cod 394.
Fiecare din cele doua operatiuni realizate sunt taxabile pe teritoriul Italiei, motiv pentru care consider ca A trebuie sa se inregistreze pe teritoriul Italiei deoarece realizeaza operatiuni taxabile care au locul Italiei.Inregistrarea se efectueaza similar prevederilor art. 316 alin. (4) din Codul fiscal aplicabil in Romania, inainte de inceperea realizarii celor 2 operatiuni "O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 307 alin. (2) - (6)…… "
In acest sens, am in vedere definitia achizitiei intracomunitare de bunuri de la art.273 "Achizitiile intracomunitare de bunuri" alin. (1) "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. " De asemenea, conform prevederilor art.276 “Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” alin. (1), locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In situatia prezentata, in relatia dintre A si B, transportul bunurilor se incheie in Italia. Astfel, societatea A efectueaza o achizitie pe teritoriul national al Italiei pentru care isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura emisa de catre societatea B, dar numai daca se inregistreaza in scopuri de TVA in Italia, similar prevederilor art. 316 alin. (4) din Codul fiscal aplicabil in Romania.Deci, vanzatorul B trebuie sa emita factura catre A cu TVA colectata, aplicand
cota TVA in vigoare in Italia. Fiind o livrare de bunuri pe teritoriul Italiei, daca se inregistreaza in scopuri de TVA pe teritoriul Italiei,societatea A trebuie sa emita factura pe numele firmei C din Italia prin aplicarea cotei TVA in vigoare pe teritoriul Italiei. Raportarea celor doua tipuri de operatiuni efectuate pe teritoriul Italiei care au locul in Italia trebuie efectuata de catre A din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in Italia, la autoritatea fiscala din Italia, printr-un formular similar decontului de TVA cod 300 din Romania.
Practic, pentru bunurile respective, societatea A din Romania are calitatea de cumparator - revanzator al bunurilor pentru care locul achizitiei, respectiv locul livrarii este pe teritoriul Italiei.
In situatia in care societatea A isi asuma riscul de a nu se inregistra in scopuri de TVA in Italia, inainte de efectuarea celor doua operatiuni care au locul in Italia,raporteaza in Romania valoarea operatiunilor realizate in Italia, doar prin decontul de TVA cod 300, care se depune la autoritatea fiscala din Romania. Completarea decontului de TVA cod 300 se efectueaza la urmatoarele randuri:
• achizitia de la B: la randul 28 “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”. Avand in vedere ca livrarea bunurilor are loc pe teritoriul Italiei, furnizorul A trebuie sa emita factura cu TVA colectata, utilizand cota de TVA din Italia.Daca factura se emite de catre A cu TVA, cumparatorul B, reintregeste costul de achizitie al bunurilor cu valoarea respectiva. Daca s-ar inregistra in Italia, cumparatorul A ar avea drept de deducere al sumei TVA colectate de catre B;
• livrarea catre C: la randul 3 “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), .……”.
In situatia in care nu se inregistreaza in scopuri de TVA in Italia, cumparatorul A nu are obligatii declarative fata de autoritatea fiscala din Italia, dar nici dreptul de deducere pentru suma TVA care ar trebui colectata de catre B, la livrarea bunurilor pe teritoriul Italiei.
Deci, pentru aplicarea acestui tratament fiscal am in vedere prevederile Codului fiscal cu privire la locul fiecarei operatiuni. Acest loc este in Italia, caz in care cele doua operatiuni sunt taxabile in Italia, similar prevederilor art. 275 "Locul livrarii de bunuri", pct.11din norme, de la alin. (1) la alin. (3) si pct. 12 din norme, de la alin. (1) la alin. (13). Locul livrarii de bunuri poate fi:
• pentru bunuri expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert = locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul;
• pentru bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj = locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor ori de catre alta persoana in numele furnizorului;
• pentru bunuri care nu sunt expediate sau transportate = locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Titularul unei intreprinderi individuale realizeaza deplasari in strainatate. Pentru transportul pe teritoriul Romaniei catre aeroport la plecare si de la aeroport spre casa la intoarcere apeleaza la servicii de ridesharing (Uber, Bolt). Facturile sunt intocmite cu datele intreprinderii individuale si sunt achitate folosind cardul acesteia.
Aceste facturi sunt emise de Bolt / Uber in numele unei firme din Romania.
Intrebarea mea este daca acestea ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Demolare casa in vederea construirii unui bloc pentru generare de venituri.
In 12.2020 societatea a achizitionat o casa de la o persoana fizica. In prezent societatea s-a decis sa demoleze casa si sa construiasca un bloc pentru generare de venituri.
Care va fi monografia contabila pentru demolarea casei, a cheltuielilor cu demolarea si a autorizatiei de demolare?
Cum se va inregistra valoarea ramasa neamortizata a casei?
Toate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un cabinet individual de psihologie achita anual o taxa (cotizatie) catre Ministerul Transporturilor, in vederea prelungirii autorizatiei de functionare pentru emiterea de avize psihologice in domeniul psihologiei transporturilor.
Ministerul Transporturilor nu a revenit cu factura pentru aceasta cotizatie achitata la inceputul anului. Poate fi considerata deductibila cheltuiala numai in baza ordinului de plata in care este facuta mentiunea "Cotizatie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In data de 16.10.2024 se primeste prin SPV o factura emisa de un furnizor cu data de 30.09.2024. Cum se procedeaza cu facturile transmise de furnizori dupa expirarea termenului legal de 5 zile calendaristice?
Putem sa inregistram factura pe luna septembrie sau trebuie sa o inregistram pe luna octombrie?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea (companie de productie) acorda bunuri angajatilor (produse chiar de companie). Care este baza de aplicare a impozitelor si contributiilor, cu alte cuvinte care este pretul pietei pentru produsele acordate avand in vedere ca societatea vinde produse doar catre distribuitori si alte persoane juridice, nu direct consumatorilor? Este corect sa consideram pretul pietei - valoarea neta de vanzare (NSV - net sales value) - adica valoarea de vanzare catre clienti (persoane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<