Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Despagubiri pentru pierderi pe parcursul transportului. Tratament fiscal TVA si inregistrari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Aug. 2021 Exclusiv
Tags: despagubiri, pierderi in timpul transportului, tratament fiscal tva, inregistrare contabila

S-a achizitionat marfa din Italia printr-un transportator local. S-a receptionat toata marfa la pretul de achizitie plus accesorii. La sfarsitul zile s-a constatat marfa degradata (din timpul transportului) pentru care s-a incheiat proces verbal de constatare.

Firma de transport a fost de acord si ne-a solicitat factura cu mentiunea "dauna transport" intrucat este asigurat. Intrebare: la ce valoare ( pret) intocmim factura ( in pret, includem TVA-ul si cheltuielile accesorii)? Avand in vedere ca este dauna, factura va fi fara TVA. Transportatorul ne-a cerut factura de marfa pentru a vedea pretul de achizitie si vrea sa fie doar pretul unitar si fara tva.Este corect? Accesoriile raman in baza noastra? Au fost si 4 paleti distrusi, ei sunt pe CMR, nu au valoare pe factura, dar au o valoare de intrare in gestiune (valoare de piata, noi ii puteam vinde). In cazul paletilor cum procedam? Va rog sa-mi spuneti si baza legala si monografia contabila. Va multumesc!

 

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 


In prima etapa, avand in vedere faptul ca furnizorul intracomunitar a expediat bunurile si a emis factura pentru bunurile livrate, operatiunea reprezinta pentru cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa materializat prin formula contabila 4426 = 4427.

Valoarea facturii primite se evidentiaza in lei in jurnalele pentru TVA prin aplicarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor  si se raporteaza pentru luna in care factura este emisa, de exemplu, in luna august 2021, chiar daca prejudiciul (deprecierea  marfurilor) s-a produs, de exemplu, in data de 31 iulie 2021. Raportarea valorii bunurilor facturate de catre furnizori care include si valoarea bunurilor depreciate pe pe parcursul transportului, se efectueaza dupa cum urmeaza:
d.p.d.v. fiscal: prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20 cu report la randul 5.1 si 20.1“Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul    este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara”.
d.p.d.v. informativ: prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul A.
 
In a doua etapa, cumparatorul bunurilor trebuie sa recupereze prejudiciul de la transportatorul bunurilor deoarece bunurile facturate de catre furnizorul intracomunitar s-au depreciat din culpa transportatorului.
 
Valoarea prejudiciului care trebuie recuperat este formata din urmatoarele elemente de calcul:
costul bunurilor depreciate;
suma TVA aferenta bunurilor facturate de furnizor, dar depreciate, suma inregistrata in rulajul debitor al contului 4426 din formula contabila 4426 = 4427. Practic, suma TVA aferenta bunurilor depreciate  nu  poate fi dedusa de catre cumparator  deoarece nu este aferenta realizarii unor operatiuni cu drept de deducere (operatiuni taxabile si/sau operatiuni cu drept de deducere). In acest caz, la inregistrarea in evidenta contabila a  facturii primite de la furnizor, cumparatorul reintregeste costul de achzitie al bunurilor constatate lipsa la receptie, cu suma TVA care nu poate fi dedusa. Asa cum se poate constata, transportatorul trebuie sa aiba in vedere ca la costul de achizitie al bunurilor (pretul unitar facturat de furnizorul intracomunitar in regim de scutire TVA) se adauga si suma TVA aferenta datorata bugetului de stat prin taxare inversa.
serviciile de sortare a bunurilor depreciate;
costul altor servicii accesorii achizitiei (manipulare, incarcare, stivuire, ancorare, etc.), daca este cazul;
orice alte costuri inregistrate de catre cumparator cu privire  la achizitia bunurilor depreciate care nu pot fi valorificate;
costul paletilor deteriorati.
 
Pentru recuperarea prejudiciului, nu este obligatorie emiterea  facturii deoarece  conform  prevederilor art.  286 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal baza de impozitare a TVA nu cuprinde sumele solicitate furnizorului/prestatorul pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale  "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:…….   b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate; " Totusi, se recomanda emiterea facturii deoarece, in eventualitatea neincasarii acesteia si actionarii in instanta a transportatorului, instanta de judecata ia in considerare doar documentul fiscal "factura". De altfel, asa cum ati precizat si dvs., transportatorul solicita factura in mod expres pentru a fi recuperata de la asigurator.
 Deci, suma facturata de catre beneficiarul serviciului de transport reprezinta o suma  solicitata  pentru neindeplinirea de catre transportator a obligatiilor asumate prin contract/comanda de a transporta bunurile in siguranta, la destinatie. 
 
In concluzie, factura se emite prin includerea in valoarea totala a prejudiciului suma TVA deductibila, atat cea din formula contabila 4426 = 4427, cat si  cea inscrisa in facturile emise de catre diversi furnizori/prestatori aferente cheltuielilor accesorii achizitiei efectuate, dar fara a evidentia in factura emisa suma respectiva, distinct, drept  TVA colectata. Astfel prevederile art. 286 alin. (4) lit. b).  Practic, factura se emite pentru o suma globala justificata printr-o nota de calcul atasata facturii formata din insumarea tuturor elementelor de calcul necesare valorii totale de prejudiciului.  In factura emisa se inscrie mentiunea "prejudiciu bunuri transportate cf. contract/comanda nr. …../data" si baza legala "Legea nr. 227/2015 art. 286 alin. (4) lit. b) ".    
 
Avand in vedere faptul ca prejudiciul nu intra in baza de impozitare a TVA, valoarea  facturii emise  nu se raporteaza de catre emitent (cumparatorul bunurilor), nici  prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394. In mod similar, nici transportatorul   nu va raporta factura primita de la beneficiar, nici prin decontul de TVA cod 300 si nici prin declaratia informativa cod 394.
 
D.p.d.v. contabil, va recomand efectuarea urmatoarelor inregistrari contabile:
achizitia marfurilor:
371                                       = 401
Marfuri                                   Furnizori
taxarea operatiunii deoarece cumparatorul este obligat la plata TVA conform prevederilor art. 308   "Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare" alin.  (1) "(1) Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei."
4426                                         = 4427
TVA deductibila                         TVA colectata
achizitii servicii diverse aferente achizitie de marfa, de exemplu, servicii de sortare, servicii de preluare gunoi rezultat, daca este cazul:    
%                                               = 401
628
4426        
limitarea dreptului de deducere a TVA:
6588                                         = 4426
Alte cheltuieli de exploatare
(analitic despagubiri)
 
Limitarea dreptului de deducere se opereaza  in decontul de TVA cod 300 prin nepreluarea sumei TVA din creditul contului 4426 la randul  32 "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 SI ART. 298 DIN CODUL FISCAL ......" . In situatia prezentata, cumparatorul pierde dreptul de deducere deoarece nu mai indeplineste cerinta de la art. 297 alin. (4) lit. a) la lit. e) conform careia:
"  (4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
    a) operatiuni taxabile;
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
    c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;
.............. "
reintregirea prejudiciului cu costul marfurilor, al cheltuielilor de transport  si accesorii transportului, dar si  a altor cheltuieli aferente achizitiei, dupa caz:
                                                   = %
Alte cheltuieli de exploatare
(analitic despagubiri)                             371
                                                               Marfuri
                                                               401 
                                                               Furnizori
                                                               (analitic transportator)
                                                               (analitic alti prestatori, etc.) 
incasarea prejudiciului de la transportator:
5121                                                    = 7588
Conturi la banci in lei                             Alte venituri din exploatare
                                                                (analtic despagubiri)
 
D.p.d.v. al impozitului pe profit, cheltuiala inregistrata cu prejudiciul este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinaarea rezultatului fiscal (profit sau pierdere deoarece este aferenta veniturilor impozabile inregistrate in creditul contului 7588).
 
Pentru recuperarea valorii integrale a bunurilor, inclusiv pentru suma TVA datorata bugetului de stat prin aplicarea regimului de taxare inversa, va recomand intocmirea facturii la valoarea reala totala a prejudiciului (cost cheltuieli diverse TVA care nu poate fi dedusa), chiar daca transportatorul va despagubeste partial.
 
Referitor la paletii distrusi, acestia pot fi valorificati sub forma de deseuri prin emiterea unei facturi cu TVA colecatata 19% asupra bazei de impozitare TVA (costul de achizitie din evidenta contabila).
In practica, se considera ca europaletii sunt primiti cu titlu gratuit. Cu toate acestea, valoarea de piata a acestora  trebuie  inregistrata  in contabilitate la valoarea justa (de piata) conform prevederilor pct. 75 alin. (1) lit. d)  si alin. (2) din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin O.M.F.P.  nr. 1802/2014.
 
Pentru valorificarea paletilor distrusi pot fi efectuate urmatoarele inregistrari contabile:
incadrarea in categoria marfurilor a paletilor utilizati anterior drept ambalaje:
371                                  = 381
Marfuri                               Ambalaje
factura pentru vanzarea ambalajelor prin aplicarea regimului normal de taxare:
411                                        =   %
Clienti                                       708
                                                  Venituri din activitati diverse
                                                  4427
                                                  TVA colectata
 
Asa cum se poate constata, la vanzare nu se aplica masurile de simplificare reglementate prin art. 331 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, acestea fiind aplicate strict pentru " livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicata; ", fara a se aplica si pentru produsele fabricate din lemn.  De asemenea, d.p.d.v. al TVA, lemnul deteriorat nu intra in categoria deseurilor pentru care se aplica masurile de simplificare  conform prevederilor art. 331 alin. (2) lit. a).
cheltuiala cu costul ambalajelor valorificate prin vanzare:
608                                          = 381
Cheltuieli privind ambalajele     Ambalaje

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Despagubiri pentru pierderi pe parcursul transportului. Tratament fiscal TVA si inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016