Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 26 Sep. 2024
Tarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024
Tags: masuri de sprijin, tarife polite de asigurare

Noi masuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de Guvern la propunerea MF. Printre acestea se numara si plafonarea tarifelor RCA pana la finalul acestui an.

Tarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024

Proiectul Hotarare de Guvern, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), si promovat de MF, reglementeaza prelungirea pana la 31.12.2024 a prevederilor art. 1 alin. (2) si (4) din HG nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie. 

Masura este necesara pentru stabilizarea graduala a pietei de asigurari RCA in vederea evitarii efectelor negative in alte sectoare ale economiei.

Astfel, prin HG nr.1326/2023, tarifele de prima maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%, si sunt valabile pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii. Tarifele se aplica in cazul contractelor RCA incheiate dupa data intrarii in vigoare a hotararii.

Comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare hotararii.

Calculul despagubirii are in vedere un tarif ce nu poate depasi tariful mediu practicat de reprezentantele rent-a-car ce ofera servicii de inchiriere de autoturisme fara conducator auto si se acorda numai in situatia in care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maxima pentru care se pot acorda despagubirile mai sus mentionate este de 30 de zile, fie de la data eliberarii autorizatiei de reparatie de catre unitatile Politiei Romane, fie de la data eliberarii documentului de intrare in reparatie eliberat de catre asiguratorul RCA. Termenul va putea fi prelungit numai cu aprobarea asiguratorului RCA in situatii justificate, probate cu documente.

In cazul vehiculelor care se incadreaza in situatia de dauna totala economica, despagubirile acopera perioada cuprinsa intre data constatarii avariilor si data inaintarii ofertei de despagubire, cu respectarea termenelor prevazute de Legea nr. 132/2017, cu modificarile si completarile ulterioare. 

In acest caz, valoarea despagubirii reprezentand acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat nu poate depasi 25% din valoarea de piata a vehiculului avariat.



Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016