keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Reglementarea acordarii esalonarilor la plata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2011
Tags: arierate fiscale, anaf, arierate, fmi, contribuabili

In prezent, volumul arieratelor fiscale executabile administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a crescut semnificativ in perioada de criza economico-financiara, constatandu-se o ...


In prezent, volumul arieratelor fiscale executabile administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a crescut semnificativ in perioada de criza economico-financiara, constatandu-se o crestere a arieratelor executabile de 32% in anul 2009 fata de anul 2008 si de 20% in anul 2010 fata de anul 2009.

Totodata, s-a constatat ca ponderea cea mai mare in volumul arieratelor executabile o reprezinta obligatiile fiscale curente neachitate datorita generarii de obligatii fiscale accesorii ca urmare a neachitarii obligatiilor fiscale restante, precum si datorita ordinii de stingere, potrivit careia sumele incasate sting obligatiile fiscale in functie de vechimea acestora.

Pe de alta parte, Fondul Monetar International a recomandat emiterea unei propuneri legislative care sa permita folosirea unui sistem de plati esalonate de catre contribuabili pentru plata taxelor prin elaborarea unor reguli noi si transparente. Ca urmare, Guvernul Romaniei si-a asumat angajamentul reintroducerii posibilitatii
acordarii esalonarilor la plata pentru contribuabili, cu clauze asiguratorii din partea statului roman ca se va comporta ca un creditor prudent in incasarea veniturilor la bugetul general consolidat, in conformitate cu procedurile europene.

Scopul urmarit printr-o astfel de propunere legislativa este, pe de o parte, depasirea de catre contribuabili a dificultatilor generate de lipsa disponibilitatilor banesti si, pe de alta parte, prevenirea formarii de noi datorii din partea acestora, asigurandu-se in acelasi timp ca statul se comporta ca un creditor prudent in ceea ce priveste incasarea veniturilor la bugetul general consolidat.

De precizat ca, acordarea esalonarii la plata constituie o practica internationala, fiecare stat european adoptand asemenea masuri de sprijin pentru depasirea unor situatii de dificultate economica. Cadrul normativ actual permite, conform art.125 din Codul de procedura fiscala, acordarea unor inlesniri la plata obligatiilor fiscale, insa numai in ce priveste creantele fiscale apartinand unitatilor administrativ-teritoriale.

Ca urmare, se impune crearea cadrului normativ necesar acordarii unor inlesniri sub forma esalonarii la plata si in ceea ce priveste alte categorii de obligatii fiscale, urmarindu-se totodata, realizarea unui sistem stabil, permanent si general.

Sistemul de esalonari la plata are in vedere sprijinirea contribuabilului in indeplinirea voluntara a obligatiilor fiscale. Consideram ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata.

Schimbari preconizate

Prin prezentul proiect de ordonanta de urgenta se propune acordarea unor inlesniri, sub forma esalonarii la plata, pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu exceptia celor care sunt stabilite de alte organe si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, asigurandu-se, astfel, completarea cadrului normativ existent.

O astfel de masura se doreste a fi un sprijin pentru contribuabili persoane fizice si persoane juridice, in vederea depasirii dificultatilor conjuncturale care au generat incapacitatea temporara de plata, prevenindu-se, pe aceasta baza, producerea unor eventuale efecte economice si sociale negative.

Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante se acorda pe o perioada de maxim 5 ani pentru toti contribuabilii, de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare al acestora, atata timp cat nu au intervenit incidente in ce priveste functionarea normala a acestora.

Ca masuri de asigurare in acordarea esalonarii la plata, administratia fiscala impune contribuabililor constituirea de garantii, precum si achitarea obligatiilor fiscale curente, a ratelor esalonate si a dobanzilor datorate pe perioada esalonarii la plata.

De asemenea, pe perioada esalonarii la plata, se datoreaza dobanda pentru fiecare zi de intarziere in functie de tipul garantiei constituite, calculata astfel:
- 0,03%, in situatia in care contribuabilul constituie intreaga garantie sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului.
- 0,04% conform prevederilor Codului de procedura fiscala, pentru celelate tipuri de garantii.

Totodata, s-au reglementat conditiile in care se poate acorda esalonarea la plata a obligatiilor fiscale, precum si a celor referitoare la mentinerea valabilitatii esalonarii la plata.

Click aici pentru a citi integral textul proiectului de ordonanta de urgenta

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016