Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA a ajuns la 7,1 miliarde de lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 24 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: tva, arierate, split tva, ionut misa, ministrul de finante

Ionut Misa, ministrul Finantelor, a declarat recent, in plenul Camerei Deputatilor, ca, la 30 septembrie, valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA reprezenta 7,1 miliarde de lei. Acesta a precizat ca odata cu Split TVA se va elimina concurenta neloiala si a prezentat mai multe date in favoarea platii defalcate.

"Diferenta de TVA in anul 2014 pentru Romania reprezinta 7 miliarde de euro. Ce ar insemna acesti bani? Autostrada Pitesti-Craiova costa 900 milioane euro, un spital regional costa 150 milioane de euro, totalul alocatiilor de stat este aproximativ 900 milioane de euro, autostrada Pitesti-Sibiu atat de necesara e 1,9 milioane de euro sau acesti 7 miliarde de euro reprezinta bugetul de asigurari de sanatate intr-un an de zile", a spus ministrul, potrivit Revista22.
 
In opinia sa, acest total reprezinta atat diferenta intre TVA declarat si neplatit de agentii economici, cat si estimarea pierderii de venituri din TVA ca urmare a fraudei si evaziunii, falimentului, insolventei, optimizarilor fiscale, precum si a unor calcule eronate.
 
De asemenea, a fost amintit faptul ca, la nivelul UE, exista un proces continuu de a simplifica TVA si a identifica cele mai bune masuri contra evaziunii fiscale si pentru cresterea gradului de conformare a agentilor economici, dar statele membre trebuie sa implementeze si la nivel national masuri eficiente de combatere a fenomenului evazionist in domeniul TVA si de imbunatatire a colectarii.
 
In Romania, a explicat ministrul de finante, TVA reprezinta cea mai importanta sursa la nivelul bugetului de stat, respectiv 24,4% in anul 2015 si 23,1% in anul 2016.
 
"Desi Romania a implementat mai multe masuri de combatere a evaziunii fiscale (...), ne confruntam cu un nivel de neincasare la nivelul TVA foarte mare, cel mai mare la nivel comunitar", a adaugat el. Potrivit acestuia, in anul 2014 s-au incasat doar 81,78% din TVA declarat, in 2015 - 81,05%, 2016 - 82,35%, adica 53 miliarde de lei din 64.
 
"In acest context e necesara implementarea unei masuri de crestere a gradului de colectare a taxei si de combatere a evaziunii (...) Prin incasarea defalcata, vor fi stopate fraudele", a precizat ministrul, conform aceleiasi surse. 
 
Volumul total al arieratelor nerecuperabile reprezentand TVA, la 30 septembrie, era de 7,1 miliarde de lei, pentru contribuabili aflati in procedura de insolventa (7.239), in reorganizare (1.513) si in faliment (20.968).
 
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Valoarea arieratelor nerecuperabile din TVA a ajuns la 7,1 miliarde de lei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016