Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Executia bugetara ianuarie 2020. MFP: Record istoric al incasarilor brute din TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 26 Feb. 2020
Tags: buget general consolidad, executie bugetara, ianuarie 2020, incasari tva

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a prezentat, marti - 25 februarie, executia bugetului general consolidat pentru luna ianuarie a acestui an. Potrivit datelor MFP, INS si a calculelor proprii MFP, venituri la bugetul general consolidat sunt in crestere pentru luna ianuarie a.c., "cu record istoric al incasarilor brute din TVA". Pe de alta parte, au fost triplate cheltuielile cu investitii.

Veniturile bugetului general consolidat au crescut in prima luna a acestui an cu aproape 7% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, la 27,55 miliarde lei. Din punct de vedere al TVA, MFP anunta ca s-a inregistrat un record istoric al incasarilor, care au urcat la 8,4 miliarde lei.

“Incasarile bugetare din luna ianuarie reflecta reactia pozitiva a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-si plati la timp datoriile catre contribuabili, atat pentru serviciile prestate, cat si pentru sumele de rambursat”, precizeaza MFP, intr-un comunicat remis presei.

In luna ianuarie, ANAF a rambursat cu 1 miliard de lei mai mult TVA decat anul trecut (anul acesta in suma 1,72 miliarde lei).

“Vom continua acest comportament corect in raport cu mediul privat, fie ca vorbim de facturile ajunse la scadenta, fie despre rambursarile de TVA. Evolutia din prima luna reprezinta un prim semnal ca actorii din economie inteleg sa se conformeze voluntar si au incredere in parteneriatul cu statul si in solutiile propuse pentru a flexibiliza si imbunatati administratia publica” , a declarat ministrul de Finante, Florin Citu.

In Nota privind executia bugetului general consolidat se arata ca in luna ianuarie 2020 vorbim de incasari din TVA in valoare de 6,68 mld lei, in scadere cu 4% fata de cele inregistrate in luna similara a anului trecut. 

“Scaderea incasarilor nete din TVA este explicata de majorarea restituirilor din TVA cu 141% in luna ianuarie fata de aceeasi luna a anului trecut (respectiv 1,72 mld lei in ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 mld lei in ianuarie 2019). De altfel, in perioada analizata se constata cresterea cu 11% a veniturilor brute din TVA exclusiv restituiri (inregistrand un nivel record istoric, de 8,4 mld lei), in linie cu dinamica bazei macroeconomice relevante - cifra de afaceri in comert, servicii si industrie, de 12% (an/an)”, potrivit sursei citate. 

De asemenea, diminuarea este explicata intr-o anumita masura si de extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% (de la un nivel de 9%), incepand cu 1 ianuarie 2019 (cu influente pe incasari din luna februarie 2019), pentru serviciile de restaurant si de catering, si pentru serviciile de cazare in cadrul sectorului hotelier.

Citeste si:

Cotele de TVA in 2020

In ce priveste cresterea cheltuielilor cu 11,6% in luna ianuarie 2020, la 28 miliarde lei, aceasta majorare “reflecta intr-o mare masura majorarile de pensii, salarii si alocatii rezultate din modificarile legislative aprobate anterior”.

Totodata, comparativ cu luna similara a anului trecut, in luna ianuarie a anului curent s-a inregistrat o crestere semnificativa a cheltuielilor de investitii, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, dat fiind dublarea “investitiilor in proiecte cu finantare europeana, respectiv 474 milioane lei”.

Asadar, cat priveste deficitul lunii ianuarie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB), care este explicat de MFP prin majorarea rambursarilor de TVA cu 1 miliard de lei, si prin cresterea cheltuielilor de investitii cu 821 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Executia bugetara ianuarie 2020. MFP: Record istoric al incasarilor brute din TVA":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016