Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a prezentat, marti - 25 februarie, executia bugetului general consolidat pentru luna ianuarie a acestui an. Potrivit datelor MFP, INS si a calculelor proprii MFP, venituri la bugetul general consolidat sunt in crestere pentru luna ianuarie a.c., "cu record istoric al incasarilor brute din TVA". Pe de alta parte, au fost triplate cheltuielile cu investitii.
“Incasarile bugetare din luna ianuarie reflecta reactia pozitiva a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-si plati la timp datoriile catre contribuabili, atat pentru serviciile prestate, cat si pentru sumele de rambursat”, precizeaza MFP, intr-un comunicat remis presei.
In luna ianuarie, ANAF a rambursat cu 1 miliard de lei mai mult TVA decat anul trecut (anul acesta in suma 1,72 miliarde lei).
“Vom continua acest comportament corect in raport cu mediul privat, fie ca vorbim de facturile ajunse la scadenta, fie despre rambursarile de TVA. Evolutia din prima luna reprezinta un prim semnal ca actorii din economie inteleg sa se conformeze voluntar si au incredere in parteneriatul cu statul si in solutiile propuse pentru a flexibiliza si imbunatati administratia publica” , a declarat ministrul de Finante, Florin Citu.
In Nota privind executia bugetului general consolidat se arata ca in luna ianuarie 2020 vorbim de incasari din TVA in valoare de 6,68 mld lei, in scadere cu 4% fata de cele inregistrate in luna similara a anului trecut.
“Scaderea incasarilor nete din TVA este explicata de majorarea restituirilor din TVA cu 141% in luna ianuarie fata de aceeasi luna a anului trecut (respectiv 1,72 mld lei in ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 mld lei in ianuarie 2019). De altfel, in perioada analizata se constata cresterea cu 11% a veniturilor brute din TVA exclusiv restituiri (inregistrand un nivel record istoric, de 8,4 mld lei), in linie cu dinamica bazei macroeconomice relevante - cifra de afaceri in comert, servicii si industrie, de 12% (an/an)”, potrivit sursei citate.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
De asemenea, diminuarea este explicata intr-o anumita masura si de extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% (de la un nivel de 9%), incepand cu 1 ianuarie 2019 (cu influente pe incasari din luna februarie 2019), pentru serviciile de restaurant si de catering, si pentru serviciile de cazare in cadrul sectorului hotelier.
Citeste si:
Cotele de TVA in 2020
In ce priveste cresterea cheltuielilor cu 11,6% in luna ianuarie 2020, la 28 miliarde lei, aceasta majorare “reflecta intr-o mare masura majorarile de pensii, salarii si alocatii rezultate din modificarile legislative aprobate anterior”.
Totodata, comparativ cu luna similara a anului trecut, in luna ianuarie a anului curent s-a inregistrat o crestere semnificativa a cheltuielilor de investitii, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, dat fiind dublarea “investitiilor in proiecte cu finantare europeana, respectiv 474 milioane lei”.
Asadar, cat priveste deficitul lunii ianuarie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB), care este explicat de MFP prin majorarea rambursarilor de TVA cu 1 miliard de lei, si prin cresterea cheltuielilor de investitii cu 821 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Articole similare
Proiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicORDIN Nr. 3.387 din 2009 al ministrului finantelor pentru aprobarea Normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar al anului 2009Consiliul fiscal: aviz negativ pentru extinderea cotei de TVA redus la serviciile de retransmitere a posturilor de televiziuneNoutati legislative anuntate recent de ANAFNoutati Legislatie Fiscala 13-17 aprilie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
OMFP: Situatiile financiare ale institutiilor publice la 31 decembrie 2011Noutati legislatie Fiscala 16-20 martie 2009 - Monitorul OficialNoutati Legislatie Fiscala 20 - 28 aprilie 2008Articole similare
Firme din constructii. Coduri CAEN care au obligatia majorarii salariului minim la 4.000 lei din ianuarie 2023Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Trecere de la impozit pe profit la impozitul micro. Cum se corecteaza erorile contabile si ce documente se depunMasuri de guvernare prioritare (semestrul II, 2019): Cresterea salariului mediu brut, impozit ZERO pentru anumiti contribuabili si vouchere pentru elevii care nu chiulesc!Ministrul Finantelor: Majorarea alocatiilor si scaderea TVA ar duce la o crestere a deficitului bugetar la 5% din PIBUltimele articole
In iunie vor fi lansate trei programe de sprijin financiar pentru IMM-uri: Start-up Nation, Microindustrializare si Comert si ServiciiMasinile cu volan pe dreapta ar putea fi INTERZISE in Romania. Care sunt exceptiileOficial! Numarul CIM si cel al angajatorilor activi a crescut fata de perioada anterioara declansarii epidemiei de COVID-19Raluca Turcan: Suntem la un minim istoric in ceea ce priveste numarul de dosare de pensii restante la recalculareNou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"