Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Trecere de la impozit pe profit la impozitul micro. Cum se corecteaza erorile contabile si ce documente se depun

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Dec. 2021 Exclusiv
Trecere de la impozit pe profit la impozitul micro. Cum se corecteaza erorile contabile si ce documente se depun
Tags: impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor, erori contabile

O societate com. a fost in anul 2020 platitoare de impozit pe profit, a inregistrat, declarat si achitat impozit pe profit. A trecut la impozitul micro din 01.01.2021. Insa, pentru ca nu a avut salariati, trebuia sa treaca la imp micro incepand cu anul 2020. Acum, in anul 2021, va trebui sa depuna si sa declare prin D100 la fiecare trim. din 2020, impozit micro.

Referitor la imp. profit inregistrat, declarat si achitat pentru anul 2020, prin D100 si D101, cum se procedeaza, atat in evidenta contabila, cat si declarativ? Inclusiv bonificatia de care a beneficiat in anul 2020, pentru plata la termen! La nivel declarativ, va depune declaratii rectificative 710, pentru D100, pentru perioadele trim.I - trim III 2020 si rectificativa pentru D 101/2020, prin care va completa cu 0 toate rubricile din formular ? Multumesc!
 
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu: 

Din punct de vedere contabil, procedura de corectare a erorilor contabile, stabilita prin OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile este urmatoarea:
 
"2.5.2. Corectarea erorilor contabile
 
65. (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
 
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
 
66. (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care
 
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
 
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
 
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
 
67.(1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
 
(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
 
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.
 
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiara si contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizeaza daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.
 
68. (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
 
(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
 
(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea."
 
Asadar, in baza propriilor politici contabile aprobate de catre conducere, analizati daca eroarea privind impozitul pe profit inregistrat pentru anul 2020 are o valoare semnificativa si corectati eroarea prin cont 1174 sau prin cont 121.
 
Opinia mea este ca eroarea sa fie corectata pe seama rezultatului reportat, astfel:
 
1174 = 4411 minus impozit pe profit
1174 = 4418 plus impozit pe venit microintreprindere
Dpdv fiscal, in primul rand trebuie sa comunicati (probabil cu amenda) modificarea vectorului fiscal, incepand cu data de 01.01.2020. Societatea datoreaza obligatoriu impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 01.01.2020 si nu impozit pe profit asa cum s-a calculat si declarat.
Aplicarea si iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor se face prin intermediul declaratiilor de mentiuni, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala.
Societatea trebuie sa depuna formularul 010 ori sa transmita electronic formularul 700 pentru modificarea vectorului fiscal de la impozit pe profit la impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 1 ianuarie 2020. Depunerea uneia din cele doua declaratii este obligatorie deoarece in lipsa lor societatea nu poate declara si plati in mod corect impozitele datorate pentru anul 2020.
 
Apoi trebuiesc depuse declaratii rectificative pentru anularea impozitului pe profit si evidentierea impozitului pe venit microintreprindere pentru anul 2020, astfel:
- declaratiile rectificative aferente impozitului pe profit calculat pentru trimestrul I- III din anul 2020 vor fi depuse inainte de completarea formularului D101, prin fomularul 710 "Declaratie rectificativa", in care se va mentiona atat suma initiala declarata in D.100 cat si suma corectata,( in cazul descris impozitul va fi zero);
- declaratia rectificativa D.101 Declaratie privind impozitul pe profit" pentru anul 2020, in sensul ca se depune un nou formular 101 cu informatiile corectate; declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind X in spatiul special prevazut in acest scop. Se inscriu datele societatii, anul iar sumele vor fi zero(numai asa va fi anulata aceasta obligatie fiscala;
- depunere D.100 pentru toate trimestrele anului 2020, cu evidentierea impozitului pe venit microintreprindere;
 
In final solicitati o fisa de platitor si verificati daca impozitul pe profit declarat eronat in anul 2020 a fost anulat (practic ar trebui sa ramana evidentiat ca o creanta fiscala pe coloana 13 din fisa, daca a fost platit) iar la impozit pe venit microintreprindere ar trebui sa fie evidenta datoria aferenta anului 2020 si probabil accesoriile aferente. Daca sumele sunt corecte in evidenta fiscala, puteti solicita o compensare a creantei fiscale rezultata din impozitul pe profit cu datoria fiscala rezultata din impozitul micro.
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Trecere de la impozit pe profit la impozitul micro. Cum se corecteaza erorile contabile si ce documente se depun":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016