Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA pentru achizitii bunuri din UE. Ce reguli se impun unei microintreprinderi neinregistrate in ROI?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 11 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: achizitie online, microintreprindere, roi, factura, achizitii, codul fiscal, tva

In cele de mai jos, analizam situatia in care o firma doreste sa cumpere produse de birotica si carti de specialitate de pe site-uri din afara pentru uz intern in cadrul firmei. Vom vedea daca exista varianta deductibilitatii, cu mentiunea ca firma e microintreprindere si nu e inregistrata in ROI. Vom vedea care este regimul TVA si ce obligatii declarative exista, precum si in ce fel va proceda microintreprinderea in cazul in care va efectua plata de pe cardul de firma fara a primi factura.

In ceea ce priveste deductibilatea cheltuielilor cu produsele achizitionate, ne vom raporta la art. 25, alin. 1 din Codul Fiscal (Legea 227/2015), care prevede ca “pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice". In cazul societatii dumneavoastra, care este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, regimul de deductibilitate al cheltuielilor nu are impact asupra bazei impozabile cu impozitul pe veniturile microintreprinderilor, insa in cazul in care societatea devine platitoare de impozit pe profit, va trebui sa ia in considerare regimul de deductibilitate pentru aceste cheltuieli, la calculul profitului impozabil.

In ceea ce priveste faptul ca achizitiile sunt efectuate de pe site-uri externe, vom presupune ca achizitiile sunt efectuate de la societati inregistrate in Uniunea Europeana. Pentru achizitiile din afara UE, se indeplinesc obligatiile aferente importurilor.

In cazul achizitiilor facute din UE, in cazul in care valoarea achizitiilor intr-un an calendaristic este mai mica decat 10.000 EURO (34.000 de lei, potrivit pct. 3, alin. 5 pentru aplicarea art. 268 din Codul Fiscal), atunci acestea nu sunt impozabile in Romania.

Potrivit art. 317, alin. 1, lit. a) din Codul Fiscal, are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA persoana impozabila cu sediul in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze potrivit art. 316 si care nu sunt inregistrate deja conform lit. b) ori c) sau alin. 2 al art. 317, care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitie intracomunitare, daca valoarea achizitiei respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.

Prin urmare, in cazul in care societatea dumneavoastra nu mai face si achizitii intracomunitare de servicii, ci doar de bunuri, are obligatia sa se inregistreze potrivit art. 317 si sa obtina cod special de TVA, doar daca valoarea achizitiilor intracomunitare de bunuri depaseste intr-un an valoarea de 10.000 EURO (34.000 lei). Pentru achizitiile efectuate ulterior inregistrarii, societatea va avea obligatia sa faca efectiv plata TVA, declararea achizitiilor realizandu-se prin intermediul declaratiei 301 “Decont special de taxa pe valoarea adaugata".

Intelegem ca achizitiile efectuate de societate sunt platite cu cardul firmei. Pentru platile din extrasele de cont intelegem ca nu primiti factura. Va recomandam sa tineti cont de valoarea achizitiilor efectuate, pentru incadrarea in plafonul de 10.000 EURO.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal


Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA pentru achizitii bunuri din UE. Ce reguli se impun unei microintreprinderi neinregistrate in ROI?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Achizitii intracomunitare facturate cu TVA
Mai multe articole despre achizitie online
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016