Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reglementarile sunt aplicabile incepand cu 01 iulie 2012 si sunt opozabile platitorilor de impozit pe profit, persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere si persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Analizam noile prevederi introduse de O.U.G. nr. 24/2012, astfel:
Pentru platitorii de impozit pe profit sunt aplicabile prevederile de la art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
(...)
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea. Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin norme."
Pentru persoane ce desfasoara activitati independente sau profesii libere la care venitul net este determinat in contabilitatea in partida simpla, sunt aplicabile prevederile de la art. 48 alin. (7) lit. l1 din Codul fiscal, astfel:
"(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
(...)
l1) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
In cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate in proprietate sau in folosinta, care nu fac obiectul limitarii deducerii cheltuielilor, se vor aplica regulile generale de deducere. Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin norme."
Pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA, sunt aplicabile prevederile de la art. 1451 din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
"ART. 1451 Limitari speciale ale dreptului de deducere:
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 145 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
(2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data.
(5) In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin. (1) fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si al celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 si art. 146-1471.
(6) Modalitatea de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileste prin norme."
Ce presupune aplicarea noilor prevederi normative?
* intelegem ca pentru vehiculele utilizate exclusiv in sctivitati economice, costurile cu aceste autoturisme, formate din reparatii, intretinere, revizii, asigurari, combustibili, uleiuri si lubrifianti, sunt integral deductibile.
* Ce nu precizeaza cu exactitate cadrul normativ este ce se intelege prin "in mod exclusiv" activitati economice. Astfel, noi presupunem ca un autoturism este utilizat in mod exclusiv intr-o activitate economica daca este utilizat numai pentru desfasurarea activitatii societatii comerciale sau a persoanei fizice autorizate.
* Acest lucru presupune sa existe o transparenta privind cum a fost utilizat acest autoturism,
fapt pentru care se va necesita justificarea parcursului, conform foilor de parcurs. Un formular al documentului "Foaie de parcurs" este adoptat prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1.892/2006.
* Observam, de asemenea, ca legiuitorul a precizat ca sunt utilizate in scopuri economice, autoturismele ce sunt utilizate "in mod exclusiv" pentru urmatoarele situatii:
- servicii de urgenta;
- servicii de paza;
- servicii de curierat, si celelalte exceptii mentionate.
* Se necesita o analiza mai atenta a acestor exceptii, deoarece sunt reformulate fata de reglementarile anterioare, de exemplu carele de reportaj sau vehiculele utilizate la transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii nu mai sunt enumerate in mod expres ca integral deductibile.
* Pentru cheltuielile cu transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii, cheltuiala mai poate fi dedusa integral la calculul impozitului pe profit, insa prin norma metodologica pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, regasita la pct. 23 lit. f) din H.G. nr. 44/2004.
* Pentru celelalte autoturisme de persoane ce sunt utilizate in activitatea societatii comerciale, dar nu intr-un mod exclusiv, acestea participand numai periodic la activitati economice, deducerea cheltuielilor cu reparatii, intretinere, revizii, asigurari, combustibili, uleiuri si lubrifianti, se efectueaza intr-un procent de 50% din volumul acestor cheltuieli. Observam si faptul ca, in mod similar, limitarea deducerii se aplica si la TVA.
* Legiuitorul a mentionat in mod expres totusi ca reglementarea nu se aplica pentru cheltuielile cu amortizarea.
* Desigur, prin extrapolare, conform prevederilor existente deja, daca intreaga utilizare a autoturismului de persoane nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile si, implicit, se subintelege ca nu este efectuata in scopul realizarii de activitati economice, aceste cheltuieli nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Documentar fiscal: Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme, tratamentul financiar-contabil al combustibilulu":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
TRATAMENT TVA pentru servicii facturate pentru persoane fizice si juridice din state terteExport servicii catre o societate impozabila din SUA. TRATAMENT TVAVanzare imobil in regim de scutire. TRATAMENT TVACheltuiei protocol. Conditii deducere TVAVanzare teren construibil. TRATAMENT TVAUltimele articole
Factura de penalitati. TRATAMENT TVAVanzare mijloc fix incomplet amortizat. TRATAMENT TVAServicii prestate pentru un partener din UE. TRATAMENT TVA pentru refacturare costuri de transportServicii transport - TRATAMENT TVAAchizitie servicii din stat non-UE. TRATAMENT TVA in cazul unui neplatitor de TVA
Mai multe articole despre tratament TVA
Articole similare
Restituirea TVA din ultimul decont ca urmare a anularii inregistrarii. Ce solutii avem?Proiect: Contribuabilii ar putea contribui cu donatii pentru construirea de autostrazi!Anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Care e tratamentul fiscal?TVA 2012: Achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi si second handProtocol in 2013: Ce tratament fiscal aplicam pentru TVA si impozitul pe profitUltimele articole
Monografie contabila pentru suma de 400 lei acordata salariatilor aflati in telemunca. Cum se recupereaza acesti bani?Serie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Planul de conturi pentru institutiile publice a fost modificat (Ordinul 27/2021)Legea 289/2020 modifica Codul Muncii. CIM poate fi suspendat de angajator si in situatia intreruperii temporare sau reducerii activitatiiTratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatate
Mai multe articole despre cheltuieli
Articole similare
Cheltuieli pentru stimularea vanzarilor, regim fiscal TVA si impozit pe profitTVA? Cacealma!Codul fiscal 2008 - Capitolul I Sect. 2 - Produse accizabileDiscutiile despre reintroducerea supraaccizei la COMBUSTIBILi au majorat deja preturileAchizitii efectuate cu bonuri fiscale. Cum, deducem in baza bonului?Ultimele articole
Serie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Nivelul maxim pana la care persoanele vulnerabile primesc ajutor pentru incalzirea locuintei a fost MAJORATScutiri la plata accizelor. Documente si autorizatii necesareRegim fiscal-contabil pentru intretinerea si repararea autovehiculelor. Cheltuieli aferenteMicrointreprindere - Deducere TVA si cheltuieli aferente unui autoturism folosit in comodat
Mai multe articole despre combustibil
Articole similare
ANAF: Contributii sociale obligatorii pentru persoanele fiziceAnularea inregistrarii in scopuri de TVAOG pentru modificarea Codului fiscal: regimul special de scutire TVA pentru intreprinderi miciNou: cum completam ordinul de plata a contributiilor sociale de la 1 IULIE 2012Norme actuale: Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturismeUltimele articole
Ministrul Finantelor: OUG 114 va fi modificat pana la finalul lunii martieSocietate in procedura de faliment. Care este tratamentul TVA?Ajustare TVA. Schimbare regim de utilizare autoturisme. Cum procedam?Ghid CAS pentru cei care obtin venituri din activitati independente si alte venituriFAO: Preturile alimentelor au crescut cu 3,9% in luna octombrie din cauza conditiilor meteo
Mai multe articole despre iulie 2012
Articole similare
Diferenta r27 "Total taxa deductibila" si randul 28 "sub total taxa dedusa" in decontul de TVABonuri de combustibil si TVA. Cum facem deducerea?Norme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IIOperatiuni pluripartite. Cum procedam privind TVA-ul si declaratiile?Ultimele articole
ANOFM anunta 19,562 locuri vacante de munca la nivel national si in reteaua EURESRegim fiscal-contabil pentru intretinerea si repararea autovehiculelor. Cheltuieli aferenteOUG 130/2020: Microgranturi de pana la 2.000 euro din fonduri externe nerambursabile pentru IMM-uri. Cum pot utiliza beneficiarii sumeleInregistrarea in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania(Legea societatilor nr. 31/1990)Actiuni de control organizate de Inspectia Muncii. Au fost acordate amenzi de peste 9 milioane lei
Mai multe articole despre reparatii

Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2021 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Adrian 2012-09-03 14:06:55
Concret am 2 scenarii pentru achizitia intracomunitara a unei masini noi pe persoana juridica:a cumpar cu factura fara TVA german si aplic taxare inversa la noi se mai face taxare inversa?.
Declar 50% sau 100% TVA?
Mai platesc ceva la statul Roman?
b cumpar pe baza unei facturi care contine 19% TVA din Germania dealerul nu isi asuma riscul de a face factura fara TVA si a avea probleme cu finantele lor.
Pot sa deduc 100% TVA German la vama din Ro?
In Romania se aplica taxare inversa in cazul asta?
Daca da mai trebuie sa platesc TVA 50% din valoare la stat inainte de a putea inmatricula masina sau se refera la altceva deducerea si eu declar 100% din TVA Romanesc ???