Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministrul Finantelor: OUG 114 va fi modificat pana la finalul lunii martie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 27 Mar. 2019
Tags: oug 114, taxa pe lacomie, mfp

UPDATE 27.03.2019 Ministerul Finantelor Publice (MFP) a pus marti seara, 26 martie 2019, un nou Proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative, intre care si OUG 114/2018.

Asadar, proiectul de Ordonanta de Urgenta modifica si completeaza urmatoarele acte normative:

1. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1116 din 29 decembrie 2018, cu completarile ulterioare.

2.Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 389 din 11 iunie 2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Alineatul 1 al articolului 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 727 din 20 septembrie 2016.

ATENTIE!

Prevederile in ce priveste actele normative de la pc. 2 si 3 intra in vigoare la data de 2 mai 2019 si se aplica creditelor acordate consumatorilor dupa aceasta data, precum si refinantarii creditelor acordate consumatorilor aflate in derulate la aceasta data.  

4. Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

5. Ordonata de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, publicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 337 din 18 mai 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea 160/2012 , cu modificarile si completarile ulterioare.

6. (1) Aplicarea art. 60 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda pana la data de 31 mai 2019.

(2) Pe perioada suspendarii prevazuta la alin. (1), capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta poate fi descarcat de AICI!



Articolul initial 

Potrivit unei declaratii facute, luni, de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, pana la finalul lunii martie, Ordonanta de Urgenta 114/2018 va fi modificata. Acesta a completat spunand ca, din punctul lui de vedere, nu ar trebui sa fie niciun impediment ca sa nu fie adoptata de Guvern pana atunci.

"Modificarile aduse OUG 114 ar putea fi agreate pana vineri, pentru ca, daca vrem ca saptamana viitoare sa avem ordonanta modificata, inseamna si cateva avize, de la dialog social, avizul Consiliului Economic si Social, automat sunt premergatoare aprobarii in Guvern. (...) Am spus cu totii ca pana la final de martie se va modifica aceasta ordonanta si, repet, nu vad din punctul meu de vedere un impediment ca pana atunci sa nu fie adoptata de Guvern", a spus Teodorovici, luni, 18 martie 2019, la finalul dezbaterii motiunii in Parlament.
 
Acesta a subliniat faptul ca nu si-a luat niciun angajament fata de vreun partener extern, ci ca face aceste modificari pentru ca trebuie facute, ca “sa fie in interesul intregii economii”. Cat priveste “taxa pe lacomie”, seful de la Finante a precizat ca aceasta ar putea sa se transforme in “bonus pe harnicie”.
 
"Am lansat deja acea idee: din acea taxa pe lacomie putem sa prindem un bonus pe harnicie. Ce dorim de la banci? Sa finanteze economia reala, sa creasca aceasta intermediere financiara. Acesta este scopul si de aceea nici nu am pus in buget vreun impact bugetar in sensul de a aduce bani la buget. Si dupa discutia avuta cu Asociatia Romana a Bancilor si in cadrul Coalitiei s-a mers pe aceasta idee, cum spuneam, decuplarea ROBOR-ului de partea de masa impozabila din activele financiare, un alt mod de calcul din ceea ce va ramane in contractele de credit in lei, inlocuirea modului de calcul pe ROBOR, sa fie un alt mecanism si anumite active care sunt parte din acea masa impozabila, dar si alte elemente care sunt in sensul de a stimula bancile sa finanteze si eventual taxa care ramane sa se duca catre zero, in cazul in care bancile efectiv arata dorinta de a finanta economia din Romania", a explicat ministrul Finantelor.
 
Ministrul Teodorovici a mai anuntat ca are in vedere modificarea Ordonantei per ansamblu, nu doar pentru domeniul finante-banci.

Citeste si:
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministrul Finantelor: OUG 114 va fi modificat pana la finalul lunii martie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016