keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Transport international de marfuri. Care sunt aspectele fiscale si contabile de avut in vedere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: transport marfuri, inregistrari contabile, diurna, soferi, codul fiscal

In cazul urmator, vom vedea care este monografia contabila privind trasportul international de marfuri in UE realizat de catre o societate romanesca platitor de TVA care are angajat un sofer, precum si care sunt implicatiile fiscale si contabile. De asemenea, vom vedea care este tratamentul privind salarizarea soferului, contabilizarea si plata diurnei si ce declaratii se depun.

Regimul TVA al serviciilor se stabileste in functie de natura acestora precum si de calitatea beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau neimpozabila din punct de vedere al TVA.
 
Conform art. 268 alin. (1) din Codul fiscal, din punctul de vedere al taxei pe valoare adaugata sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 
a) operatiunile care, in sensul art. 270-272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata; 
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278; 
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare; 
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2). 
 
Astfel, pentru ca operatiunea sa fie impozabila in Romania trebuie ca locul prestarii sa fie considerat a fi in Romania. Daca operatiunea este impozabila in Romania aceasta poate fi taxabila (daca nu se aplica nicio scutire de TVA) sau scutita cu sau fara drept de deducere.
Servicii de transport intracomunitar catre persoane impozabile
Pentru serviciile de transport intracomunitar se aplica regula generala prevazuta la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. 
• Prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania
 
Intrucat prestatorul si beneficiarul sunt stabiliti in Romania locul prestarii este in Romania. Serviciile sunt impozabile in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 291 sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 292 – 296 din Codul fiscal. Persoana obligata la plata TVA este prestatorul care trebuie sa emita factura cu TVA, daca nu se aplica nicio scutire de TVA. Daca nu se aplica nicio scutire de TVA serviciile se raporteaza in Decontul de TVA la Randul 9 si in Formularul 394.
 
• Prestatorul este stabilit in Romania, beneficiarul este stabilit in alt stat membru
 
Daca prestatorul stabilit in Romania va presta servicii de transport intracomunitar de bunuri, catre persoane impozabile care sunt stabilite in alte state membre, serviciile de transport sunt considerate servicii intracomunitare si nu au locul prestarii in Romania. Locul prestarii pentru aceste servicii este considerat a fi in principiu in statul membru in care este stabilit beneficiarul. Pentru a aplica regula generala beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului un cod valabil de TVA  din alt stat membru si o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate. Aceste servicii se raporteaza de catre transportatorul din Romania in decontul de TVA la Randul 3 cu preluarea sumelor la Randul 3.1 si in declaratia recapitulativa – Formular 390, daca nu se aplica nicio scutire de TVA in statul membru in care este stabilit beneficiarul. 
 
Prestatorul este stabilit in Romania, beneficiarul este stabilit in afara Uniunii Europene 
 
Daca prestatorul stabilit in Romania va presta servicii de transport intracomunitar de bunuri catre beneficiari stabiliti in afara Comunitatii se aplica regula generala numai daca se face dovada ca beneficiarii sunt persoane impozabile din punct de vedere al TVA. In aceasta situatie serviciile nu sunt impozabile in Romania. Aceste servicii nu reprezinta servicii intracomunitare si nu se raporteaza in declaratia recapitulativa – formular 390 nici in declaratia 394, nefiind taxabile in Romania. Serviciile se inscriu in Decontul de TVA la Randul 3 fara preluarea sumelor la Randul 3.1.
Servicii de transport intracomunitar catre persoane neimpozabile
Acestor servicii nu li se aplica regula prevazuta la art. 278 alin. (2) din Codului fiscal. Serviciile nu reprezinta prestari de servicii intracomunitare si nu se declara in Formularul 390.
 
Conform art. 278 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal pentru serviciile de transport intracomunitar de bunuri prestate catre persoane neimpozabile locul prestarii este considerat a fi  locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri. Prin transport intracomunitar de bunuri se intelege orice transport de bunuri al carui loc de plecare si loc de sosire sunt situate pe teritoriile a doua state membre diferite. Loc de plecare inseamna locul unde incepe efectiv transportul de bunuri, indiferent de distantele parcurse pentru a ajunge la locul unde se gasesc bunurile, iar loc de sosire inseamna locul unde se incheie efectiv transportul de bunuri. 
 
Spre exemplu, locul prestarii unui serviciu de transport din Germania in Romania este considerat a fi in Germania, locul de plecare a transportului de bunuri. Din punct de vedere al TVA acest serviciu nu este impozabil in Romania nefiind indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 268 alin. (1) din Codul fiscal. Din punct de vedere al TVA locul prestarii acestui servicii este considerat a fi in Germania. Factura se emite fara TVA cu mentiunea Neimpozabil in Romania conform art. 278 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal. In principiu, pentru aceste servicii persoana obligata la plata TVA in Germania este  beneficiarul – persoana juridica neimpozabila – conform echivalentului art. 307 alin. (6) din Codul fiscal din legislatia aplicabila in Germania.
Scutiri pentru transportul international si intracomunitar 
 
Conform art. 294 alin. (1) lit. c), d) si f) din Codul fiscal sunt scutite de TVA: 
- prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 292, legate direct de exportul de bunuri; 
- prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 292, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 289; 
- transportul intracomunitar de bunuri, efectuat din si in insulele care formeaza regiunile autonome Azore si Madeira, precum si serviciile accesorii acestuia; 
 
Aceste scutiri se aplica si se justifica in conformitate cu prevederile instructiunilor aprobate prin OMFP 103/2016.
 
Regimul TVA pentru combustibil si taxe de drum platite in alte state
 
Conform art. 273 din Codul fiscal se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
 
Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, alimentarea autovehiculelor cu combustibil pe teritoriul altor state nu constituie operatiune impozabila in Romania, nefiind o achizitie intracomunitara de bunuri (combustibilul este alimentat pe teritoriul altor state nu este transportat in alt stat membru). Pentru aceasta achizitie nu se datoreaza TVA in Romania. Din punct de vedere al TVA operatiunea constand in livrarea combustibilului nu este impozabila in Romania ci in statul membru in care se face alimentarea. Aceste achizitii se inscriu in decontul de TVA la Randul 28 - "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile, din care:" si nu se declara in Formularul 390. 
 
Utilizarea unei infrastructuri pentru care se percep taxe consituie, din punct de vedere al TVA, un serviciu legat de un bun imobil pentru care locul prestarii este considerat a fi locul unde se afla bunul imobil – infrastructura, conform art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal si normelor metodologice de aplicare. Aceste servicii nu reprezinta servicii intracomunitare si nu se declara in Formularul 390. Taxele de drum platite in alte state nu sunt impozabile in Romania din punct de vedere al TVA.Acestea se declara in Decontul de TVA la randul Randul 28 , "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile, din care:" si nu se declara in Formularul 390.
 
Societatea stabilita in Romania poate beneficia de rambursarea TVA aferenta achizitiilor de servicii efectuate in alt stat membru, in conditiile prevazute in normele metodologice date in aplicarea art. 302 alin. (2) din Codul fiscal. Dreptul la rambursarea taxei aferente achizitiilor este determinat conform legislatiei din statul membru de rambursare. 
 
TVA colectata pe teritoriul altor state fie se include in costul bunurilor sau serviciilor fie se inregistreaza cu ajutorul contului 461  - Debitori diversi daca aceasta se recupereaza de la autoritatile fiscal din statul respectiv:
Achizitiile de combustibil se vor inregistra cu ajutorul contului 6022 - "Cheltuieli privind combustibilii", astfel:
 
6022 = 401
   "Cheltuieli privind combustibilii"       "Furnizori"
 
Suma TVA solicitata autoritatilor fiscale din statele membre respective se inregistreaza in contul 461 "Debitori diversi" pana la solutionarea cererii de restituire:
461 = 401
 "Debitori diversi"    "Furnizori"
 
La incasarea sumelor se efectueaza inregistrarea contabila:
5124 = 461
   "Conturi la banci in valuta" "Debitori diversi"
 
sau, dupa caz:
401 = 461
"Furnizori" "Debitori diversi"
 
In ceea ce priveste drepturile conducatorilor auto care efectueaza transport international, conform art. 9 din Legea nr. 16/2017, personalului angajatorilor stabiliti pe teritoriul Romaniei, care efectueaza operatiuni de transport international, fiind trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, si care nu se incadreaza in situatiile de detasare transnationala, i se aplica prevederile art. 43 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si beneficiaza de drepturile prevazute la art. 44 alin. (2) din acelasi act normativ
Astfel, un conducator auto se considera delegat si beneficiaza de drepturile salariatului delegat, inclusiv diurna, in perioada in care este trimis in alt stat membru UE fara ca deplasarea acestuia nu se incadreaza in situatiile de detasare transnationala insa doar in situatia in care locul muncii inscris in contractul individual de munca este modificat prin delegare. 
 
Avand in vedere ca, de regula, conducatorul auto nu are un loc de munca fix, el fiind un salariat mobil, acestuia nu i se va acorda diurna atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca intrucat aceste deplasari nu sunt determinate de delegare sau detasare ci de exercitarea atributiilor de serviciu la locul de munca. 
 
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile din salarii, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului,  nu sunt venituri impozabile in urmatoarele limite: 
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice; 
(ii) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar; 
 
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, prevede ca intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel: 
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice; 
(ii) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar; 
 
Prin urmare, conducatorul auto are dreptul la diurna neimpozabila  in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice in perioada in care locul muncii prevazut in contractul individual de munca este modificat prin detasare/delegare.
 
Diurna acordata pe durata delegarii/detasarii se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 625 - Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari.
Conform pct. 306 alin. (2) din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, in cazul platilor in valuta suportate din avansuri de trezorerie, cheltuielile se recunosc in contabilitate la cursul din data efectuarii operatiunilor sau la cursul din data decontarii avansului. 
 
Inregistrari contabile:
 
1. Ridicarea numerarului din trezorerie:
581 = 5121         - numerarul ridicat
 
2. Schimbul valutar:
5314 = 581 - valuta 
 
3. Numerarul depus in casierie in lei (diferenta):
5311 = 581
 
4. Sumele acordate salariatilor:
542 = 5314
- La cursul din data platii, diferentele de curs se inregistreaza cu ajutorul conturilor 665/765.
 
5. Inregistrarea cheltuielilor de deplasare, conform decontului, in valuta si in lei la cursul din data decontului:
625 = 542 diurna
625 = 542 transport
625 = 401 cazare
401 = 542 
 
Diferente de curs:
665 = 542
Sau 
542 = 765
 
6. Diferentele restituie:
542 = 5314   sumele in euro
542 = 5311    sumele in lei 
 
Veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora cu ajutorul contului 704- Venituri din servicii prestate.
 
Serviciile prestate dar nefacturate pana la sfarsitul lunii (acceptate de beneficiar) se inregistreaza in contabilitatem la sfarsitul lunii cu ajutorul contului 418 – "Clienti - facturi de intocmit", astfel:
418 = 704
"Clienti - facturi de intocmit" "Venituri din servicii prestate"
In luna urmatoare, la emiterea facturii se inregistreaza:
 
4111 = 418
"Clienti" "Clienti - facturi de intocmit"
Achizitiile de bunuri/servicii, cheltuielile cu salariile, impozitele se inregistreaza in contabilitate similar oricarei alte activitati.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016